RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Teško oboljeloj braniteljevoj supruzi nitko ne želi pomoći

Napisano 26.09.2010. 01:37
Radmila Nižić

LJUBUŠKI - Radmila Nižić, 55-godišnja umirovljenica iz Lisica pored Ljubuškog, već šest godina vodi životnu borbu s teškom bolešću. Naime, Radmili je 2008. dijagnosticirana teška atrofija mozga, presenilni dementni sindrom, što bi prevedeno značilo da se njezin mozak suši, i zbog toga njezini organi ni dijelovi tijela ne mogu obavljati svoju funkciju, a uz to Radmila trpi nesnošljive bolove.

Najveći problem financije

Budući da Radmila nije bila u mogućnosti razgovarati s nama, to je učinio njezin muž Ante, koji se, kaže, pored svoje bolesti, jer je prije nekoliko godina operirao tumor na štitnjači, ipak bori i pokušava svojoj supruzi osigurati što lakši život, koji nekada donese njoj nesnošljive bolove, a ni morfij joj više ne pomaže u ublažavanju istih. Ante je kucao na mnoga vrata kako bi pokušao osigurati besplatnim barem jedan dio lijekova koje Radmila svakodnevno uzima, ali, na žalost, to mu do sada nije polazilo za rukom.

“Kucao sam na moga vrata, vjerujte mi da su mi se ljudi ponekad i smijali u lice, kada bih im rekao što želim, ali ipak zahvaljujući pojedincima, dobrim ljudima, ja sam svojoj supruzi osigurao adekvatan krevet i kolica, budući da je ona od travnja ove godine potpuno nepokretna, i potrebno je da netko kod nje bude 24 sata na dan”, govori nam Ante, dodajući kako su najveći problem financijska sredstva za kupnju potrebnih lijekova. Ante kaže kako mjesečno troši više od tisuću maraka na lijekove potrebne za Radmilino liječenje, a pored toga dosta novca iziskuju i ostale potrebne stvari, kao što su pelene za odrasle.

Svi skidaju odgovornost sa sebe


Lijeka nema da se ova bolest izliječi, ali lijek koji usporava bolest je Ebixa, a cijena jednog pakiranja je viša od 400 maraka što je, s obzirom na njihove mirovine koje ne iznose ni 700 maraka, nemoguće osigurati u dovoljnim količinama. Pored toga, Radmila svakodnevno uzima lijekove za snižavanje visokog tlaka. Ante kaže kako dnevno provodi i po četiri sata hraneći svoju suprugu, ali budući da njezine vilice također prestaju s obavljanjem funkcija, upitno je koliko će se još dugo moći hraniti žlicom.

“Ono što me posebno boli jest činjenica da nitko od nadležnih institucija nema sluha za ovakve slučajeve, svi skidaju odgovornost sa sebe. Inače sam branitelj Domovinskog rata, i ne mogu vjerovati da sam se za ovo borio, da nekada nemam ni za kruha, a kamoli za njezine lijekove”, kaže Ante dodajući kako kod nas ne postoje specijalističke ustanove, sanatoriji za ovakve bolesnike. Nije je htio poslati na neurologiju, jer ona nije pacijent za taj odjel.

Pomoć na žiro-račun


Ukoliko se netko odluči financijski pomoći ovoj obitelji, broj računa kod Raiffeisen banke u Ljubuškom, gdje se može izvršiti uplata, glasi: 09200516068, račun je otvoren na ime Radmila Nižić, dok je broj banke 161020000000009

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi