RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Neumska mornarica tvrdi: Ta prokleta kifla ne da BiH da postane Švicarska

Napisano 23.07.2012. 13:50
Neum

Piše: Odlikaš (Foto: Stiv Cinik)

Kad imate teritorijalnog mora za poveći bokal, a država vam postoji samo na papiru, onda se obično jave nerealni apetiti. Naročito ako i taj bokal mora kontrolira lokalna zajednica kojoj je milija susjedna država nego ona papirnata u kojoj Sarajevo glumi glavni grad. Ne čudi stoga da je sarajevski politički kružok zinuo na Neum.

Ponovna aktualizacija izgradnje Pelješkog mosta podigla je prašinu u nama susjednoj državi. Budući tamo sarajevski politički kružok vodi politiku konfrontacije sa susjedima, drugo nije bilo ni za očekivati. Problematičnost granice kod Neuma službeno bi Sarajevo željelo višestruko naplatiti, a bezobrazluk je očito došao do epohalnih razina pa je i dvoprezimeni ministar iz jugoidne vlade RH odlučio reći 'ne'. Ako padne povoljan dogovor s EU oko financiranja, Pelješki most će se graditi i oko toga napokon postoji konsenzus u domaćim političkim krugovima. Dovoljan je to razlog da u zemlji BeHaziji nastane potpuno ludilo, koje je u prvi plan kratkoročno izbacilo neke opskurne likove poput nekog Ibrahima koji vodi Pomorski institut u Sarajevu, gradu s velikom pomorskom tradicijom.

Neum će biti velegrad razvijenog turizma, pomorstva, brodogradnje i trgovine

Kad imate teritorijalnog mora za poveći bokal, a država vam postoji samo na papiru, onda se obično jave nerealni apetiti. Naročito ako i taj bokal mora kontrolira lokalna zajednica kojoj je milija susjedna država nego ona papirnata u kojoj Sarajevo glumi glavni grad. Ne čudi stoga da je sarajevski politički kružok zinuo na Neum, još od neuspjele vojne akcije Neretva '93, kojom su bošnjački velikodržavni ideolozi željeli demolirati hrvatski nacionalni korpus u Hercegovini i izaći na more. Danas to pokušavaju ostvariti drugim sredstvima pa je Neum, pored toliko zabiti koje podsjećaju na srednji vijek i u koje bi valjalo uložiti koju konvertibilnu marku, predodređen postati velegrad. I dalje će se raditi o turističkom gradu, ali u planu je i izgradnja velike luke. Gdje ima luke ima i trgovine, a gdje ima makar bokal mora po Božjim zakonima treba biti i brodogradnje. Ibrahim iz Pomorskog instituta u Sarajevu je oduševljen planovima, Sindikat zaposlenih u teškoj metalurgiji sa sjedištem u Olovu također. Žestoki protivnici ovog megaprojekta su eko udruge iz Travnika i Institut za ispitivanje kakvoće zraka iz Prozora te najavljuju masovne prosvjede. Bojeći se nemira, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović zatražio je hitnu sigurnosnu procjenu od ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Nekim čudom, ona mu do dan danas nije dostavljena, makar bi u Zenici trebali znati sve o situaciji u tom nekom Neumu.

Ustaško-škutorska zavjera koči razvoj Neuma

Ostatak kolumne na:  http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/neumska_mornarica_tvrdi_ta_prokleta_kifla_ne_da_bih_da_postane_svicarska/865734.html

Dnevno.hr



Nema komentara

Anketa

Ustavi