RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

13

Napisano 03.01.2011. 12:22
13

Piše: Junuz Blećina

A zašto ste vi u BiH toliko opterećeni nacionalizmom? Zar nemate većih briga, pogotovo osobnih: minusi, krediti, posao?", upitao me mlađi kolega, inače dijete naturaliziranog Hercegovca koji očito nije se potrudio djetetu štošta objasnit o pradomovini. Osim što mu nisam znao odgovorit, a da ne počnem s Markovim konacima, najkraće bi bilo: nacionalno pitanje nije riješeno, za razliku od Hrvatske. Ali nakon telećeg pogleda u stilu: a što je to nacionalno pitanje(?); odustao sam od daljnje muke.
 
No, to mi je bio povod za daljnje razmišljanje. A što ako bi uzeli kao činjenicu da je nacionalno pitanje riješeno? Ako bi se pravili da nema etničkih problema ni sukoba između naroda u BiH, ni podmetanja, ni preglasavanja? Pravit ćemo se da nema djece državnih službenika na federalnom ili državnom proračunu koja pjevaju ode "dragoj nam BiH" kojih je prepun internet (znate ona: Valter generacija). Zamislimo da nema onih silnih domoljubnih pjesama, nabrijavanja kako je sve naše najbolje, najljepše ili haman neponovljivo na kugli zemaljskoj.
 
Elem, država BiH se zove 13. Kantonima ostaju brojevi od 1 do 10, a entiteti su 11 i 12, gradovi općine su n.
U ponekim n-ovima u 13 je nezaposlenost i do 100 %. Prosječno u 13 je nezaposlenost, službena, oko 40 % a i oni koji rade, osim onih na 11, 12, 13 ili n jaslama, često ne dobivaju plaću, ako i dobivaju, ona je manja u prosjeku od onih koje dobivaju "radnici" zaposleni u 11, 12, 13 i n administracijama. Gotovo 30 % BDP-a troši vlast od 1-13, što je još i dobro jer je donedavno taj iznos prelazio 40 %, kad se tome pridodaju javna poduzeća i n-ovi koji nisu uključeni u tih 30 %, vidljivo je da svaki zaposleni izvan javnog sektora u 13 mora zaraditi plaću i za jednog zaposlenog u javnom sektoru, dakle one koji rado mašu zastavama, uglavnom zastavama 13. Kada malo proanaliziramo prethodno spomenutih malo manje od 30 % BDP-a potrošnje administracije od 1-13, oko 20 % BDP-a otpada samo na plaće i naknade što je oko 3x više od prosjeka drugih zemalja u tranziciji - dakle administracija je samoj sebi svrha.
 
BDP po glavi stanovnika je još uvijek veći od albanskog za cca 22 %, istovremeno je manji od BDP-a Hrvatske preko 3x, a čak preko 5x manji od BDP-a Slovenije. Izvoz iz 13 pokriva oko 50 % uvoza u 13. Pri čemu je struktura uvoza/izvoza poput nekadašnjih afričkih kolonija, izvozimo sirovine a uvozimo gotove proizvode i havu (zrak) tj. pamet. U 13 stanovnik ne može očekivati socijalnu sigurnost, zdravstvena skrb je loša, naknade za nezaposlene nikakve, socijalna pomoć nikakva, obrazovanje je malo svjetlija točka, osim fakultetskog, infrastruktura i nije tako loša ali to 13 ne može zahvaliti sebi nego pomoći drugih zemalja.

13 i ostali, ne pitaju što mogu učiniti za vas, nego traži: a što biste vi još mogli učiniti za 13. Otprilike 500 stanovnika si godišnje oduzme život, uglavnom zbog gladi i najčešće vješanjem, pri tom je znakovito da je broj samoubojstava podjednak u 11 i 12 iako 11 ima 2x više stanovnika od 12. 20 000 stanovnika se svaki dan hrani u pučkim kuhinjama u 13. A čak milijun se smatra vrlo siromašnim po kriterijima siromaštva Svjetske banke, u toj brojci uglavnom nisu onih gotovo 50 % zaposlenih u javnom sektoru i njihove obitelji. Ako koga tješi i u ovoj kategoriji su Albanija, i vjerojatno Kosovo, neznatno lošiji od 13.
 
Kada se malo bolje pogleda situacija u državi 13, ona bi po tome koliko se ulaže njeno funkcioniranje trebala "šljakati kao Doxa", no znamo da nije tako, dapače. Sve je sivo i korumpirano, komplicirani sustavi i zakoni, naprosto stvaraju mogućnosti u kojem je sve moguće za "snalažljive" a sve nemoguće za "nesnalažljive", kakva je ogromna većina stanovnika 13. Dakle, preko 2/3 stanovnika 13 ima nekih razloga da mašu zastavama od 1-13. No kako vrijeme odmiče, sve su manje šanse da 13 i Albanija ne pretekne. U takvim okolnostima, siromaštvo i kriminal rastu, a ekstremni nacionalizam buja, kao i brojni ekstremizmi i fanatizmi drugih vrsta, čak i ako neko trenutno i ima određeni šićar od današnje vlasti u 13, prije ili kasnije će shvatit da situacija nije puno bolja od sjevernokorejske na koju sve više podsjećaju određeni dijelovi 13, pogotovo gdje su skoncentrirane institucije 11 i 13.
 
Demokracija je tu, u njoj je mahanje sporedna stvar a glavna je ravnomjerno plaćanje poreza te racionalna potrošnja novaca prikupljenih od istog. Hm, baš me zanima koliko ljudi koji nisu zaposleni u javnom sektoru, a kojima je porezna za vratom na današnji dan, ili bilo koji sličan, će mahat zastavama. Ako neko ima kakav poslić za mene,  za plaću s kojom mogu pružit obitelji dostojan život, primjerice 5.000 KM, obećavam da ću mahat zastavama od 1-13, pa i nekom drugom koja se traži. No dotad, ne tražite to od mene nego se bacite na funkcioniranje 1-13.
 
Nego. Mlađi kolega. Jesam li odgovorio zašto u 13 ne možemo riješit nacionalna pitanja?


Nema komentara

Anketa

Ustavi