RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon četiri godine - Kako je funkcionirala najmanja u Federaciji BiH - Županija Posavska

Napisano 21.08.2010. 09:10

Nakon četiri godine - Kako je funkcionirala najmanja u Federaciji BiH - Županija Posavska

Za poticaje iz ovogodišnjega proračuna 800.000 maraka
 
Oko 5,2 milijuna maraka bit će kreditno zaduženje za opremanje Županijske bolnice u Orašju

Županija Posavska, jedna od najmanjih županija u FBiH, tijekom protekle četiri godine može se pohvaliti s velikim uspjesima, ali se u proteklom vremenu susretala i s problemima.

Trogodišnji pad prihoda
- Vrijeme je bilo iznimno teško za rad Vlade. Tri godine zaredom bilježili smo pad prihoda, no uspjeli smo u ovu godinu proračunski ući bez marke manjka, odnosno deficita i prenesenih obveza iz prošle godine. Manjak proračuna nadopunjujemo grantovskim sredstvima Vlade FBiH. U 2009.g. prvi put smo se i kreditno zadužili kod Vlade Federacije, i to na sredstva MMF-a, rekao je prvi čovjek izvršne vlasti Županije Posavske Mijo Matanović, predsjednik Vlade Županije Posavske. Prema njegovoj tvrdnji, prebrođeni su i štrajkovi zaposlenih u zdravstvu, dirigiranih iz središnjice - Sarajeva, štrajkove upozorenja uprave policije, školstva i pravosuđa, višednevnu blokada cesta od poljoprivrednika zbog nerealiziranih prava u Federalnom ministarstvu poljoprivrede te također i tužbu članova sindikata školstva tešku oko 5 milijuna KM. Unatoč svemu i svim financijskim problemima, prije svega smanjenju proračunskih prihoda i do 25 posto, uspjeli su sve programe i projekte uz poteškoće realizirati. - Sada je aktualna tema štednje na svim razinama. Mi smo sve ove godine bili doista štedljivi, što potvrđuju uvjerljivo najniža primanja koje imamo u FBiH - u školstvu, policiji, upravi, pravosuđu. Od nas ne treba očekivati velike uštede jer mi smo u svim proteklim godinama štedjeli, tvrdi Matanović.

Briga o braniteljima
U tim vremenima u primjenu je došao Zakon o dopunskim pravima branitelja i od 2007. pa zaključno s 2010. Ministarstvo branitelja je donijelo oko 6000 odluka koje su u konačnici realiziranja značile oko 3,5 milijuna KM koje su doznačene braniteljima, odnosno članovima njihovih obitelji, što dovoljno govori o skrbi za branitelje. U Ministarstvu gospodarstva urađen je niz programa i projekata vezanih uz poticanje rada gospodarstva županije. Donošenje zakona o poticanju malog gospodarstva u županiji za 2010. bit će realizirano s oko 800.000 KM, što je ujedno i najveći proračunski iznos koji je usmjeren za poticanje gospodarstva otkako je utemeljena Vlada ove županije. U oblasti rada Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u programima poticanja biljne i animalne proizvodnje iz granta poljoprivrede u ove četiri godine bit će realizirano oko 6,3 milijuna KM. Značajni rezultati su postignuti i u oblasti zdravstva jer je preko županijskoga Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike za jačanje zdravstvenog sektora usmjereno 300.000 KM. Oko 5,2 milijuna KM kreditno će se zadužiti za opremanje Županijske bolnice, i to 4 milijuna KM po austrijskom i 1,2 milijuna KM po korejskom kreditu. U resoru Ministarstva prosvjete, kulture i športa za poboljšanje uvjeta u školama utrošeno je milijun maraka. Značajna sredstva uložena su za više i visoko obrazovanje, za četiri godine mandata oko 1,220.000 KM. Za financiranje vjerskih zajednica izdvojeno je oko 600.000 KM. Za stipendije ostalih studenata osim medicine izdvojeno je oko 430.000 KM. Iz granta za kulturu financirani su i Centri za kulturu, u posljednje dvije godine izdvojeno je oko 500.000 KM.

Infrastruktura
Velika ulaganja u održavanje i izgradnju cesta

Uz sve ostala ulaganja Posavska županija je uložila značajna sredstva za redovito održavanje cesta. Tako je tijekom posljednje četiri godine utrošeno oko dva milijuna KM na održavanje cesta. Pored toga, na održavanje i izgradnju novih cesta utrošeno je oko 4,5 milijuna KM iz županijskoga proračuna te oko 750.000 KM iz Federalnoga ministarstva prometa. Prema tvrdnjama predsjednika, takve investicije će se nastaviti.

Povezivanje s hrvatskim županijama i udrugama
Pored aktivnosti vezanih uz rad Vlade i ministarstava kroz četiri godine rada predsjednik je radio i na povezivanju sa susjednim županijama u Republici Hrvatskoj. - Ističem ugovor o suradnji koji sam prošle godine potpisao sa županom Vukovarsko-srijemske županije gdje smo se pojavili sa zajedničkim projektima i aplicirali za određena sredstva EU-a. Dobru suradnju sam imao sa županom Brodsko-posavske županije i sa županom Virovitičko-podravske županije. Tijekom 2008. imali smo susret s predstavnicima Europske udruge Alpe Adria s kojom smo potpisali sporazum kao stalna članica. Određenu težinu ima i što sam član Upravnog odbora te ugledne asocijacije. Kao članovi euroregionalne suradnje Dunav-Drava-Sava kojoj je sada sjedište u Tuzlanskoj županiji i u Osijeku (ranije u Pečuhu i Osijeku) pokušavamo lobirati projekte koji bi došli i na ovo područje, ističe Matanović. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi