RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za poticanje posavskog gospodarstva 800.000 KM, bit će više posla za poduzetnike i radnike

Napisano 07.09.2010. 09:46

Posavska županija bila partner na sajmu EKOBIS

Za poticanje posavskog gospodarstva 800.000 KM, bit će više posla za poduzetnike i radnike

Posavski poduzetnici i ove su godine predstavljali potencijale gospodarstva triju posavskih općina na 8. međunarodnom ekološkom sajmu EKOBIS koji je održan u Bihaću, uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Na sajamskom prostoru od oko 10.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavljalo se oko 250 izlagača. Predsjednik Vlade Mijo Matanović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić obišli su posavske poduzetnike jer je Vlada i ove godine sufinancirala njihov odlazak na tu sajamsku manifestaciju.

Poticaji u gospodarstvu
Predsjednik Matanović izrazio je zadovoljstvo što je Posavska županija bila partner na sajmu u USŽ-u. - Unatoč tomu što je još uvijek vrijeme ekonomske krize, ulaganje u gospodarstvo, pa i ovakve manifestacije koje omogućavaju prezentaciju gospodarskih potencijala smatram značajnim, navodi Matanović. Ministar gospodarstva u Županiji Posavskoj Josip Vidović dodaje kako je osam poduzeća Županije Posavske nagrađeno s ukupnim iznosom od 82.000 KM za uvođenje certificiranog sustava upravljanja kvalitetom. Subvencionirani su administrativni troškovi kod izgradnje proizvodnih objekata za šest poduzeća od 47.000 KM, servisirane kamate na investicijske kredite (12.240 KM).
- Ove godine smo raspisali Javni poziv za dodjelu sredstava poticaja industrijskoj proizvodnji koje je ostvarilo 23 gospodarska subjekta sa ukupno 133.000 KM. Potican je obrt s 12 obrtnika u ukupnom iznosu od 25.000 KM, pojašnjava Vidović.

Novi poslovni ugovori
Što se pak tiče sajamskih manifestacija, iskustvo nas uči, tvrdi Vidović, da takve prezentacije utječu na proširenje tržišta posavskih poduzetnika jer se sklapaju novi poslovni ugovori. Posavski poduzetnici redovito su dio velikih gospodarskih sajamskih promocija u Bihaću, Mostaru, Zenici, Gradačcu.
- Donošenje Zakona o poticanju malog gospodarstva za 2010. bit će realizirano s oko 800.000 KM, što je ujedno i najveći proračunski iznos koji smo usmjerili za poticaje u gospodarstvu, kaže Matanović. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi