RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Arheološko čudo - Bosanske piramide

Napisano 20.11.2011. 12:45

Znanost / Otkrića

Arheološko čudo - Bosanske piramide

■ Strastveni istražitelj bosanske pretpovijesti Dr. Semir Osmanagić član je Ruske akademije prirodnih znanosti koji je doktorirao na temu Maya
■ Pedeset pet znanstvenika iz 15 zemalja potvrdilo je arheološko nalazište u Visokom
■ U labirintu nedaleko piramida nema svemirskih zračenja, negativne energije podzemnih vodenih tokova ni prirodne radioaktivnosti
■ Nakon boravka u tunelima s nevjerojatnom lakoćom popeo sam se uz strminu s koje se nije ugodno okrenuti i vidjeti ponor, brzim korakom i bez „hvatanja zraka“
■ Ispod Bosanske doline piramida sagrađen je podzemni labirint tunela i prostorija, koji se pruža desecima kilometara i veći je od poznatih mreža u Egiptu

Znanstvenik dr.sc Semir Osmanagić dokazuje da su piramide u Visokom starije i čarobnije od egipatskih

Napisao: Željko Miličević, Obzor

Iz pramenova jutarnje magle u kojoj plovi blijeda lopta sunca s Admirom Tatarom ulazim u mrak tunela pokušavajući vani ostaviti sva dosadašnja saznanja o Dolini piramida Visoko i biti objektivni promatrač tajni Zemljine utrobe. Mnogi bi strahovali hoće li se na njih urušiti drveni stropovi i stupovi i tone kamena, ja strahujem od novih saznanja i neznanja koja se otkrivaju svakim sljedećim korakom kroz srce Bosne u - pretpovijest.
Još prije šest godina bosanski je znanstvenik dr. sc. Semir Osmanagić, koji živi u Houstonu, u Teksasu, u svojoj knjizi o otkriću pretpovijesnih piramida u gradu Visoko nedaleko od Sarajeva najavio da će biti pronađen labirint. U Ravnama, dva i pol kilometra od brda za koje tvrdi da je Bosanska piramida Sunca, najveća na svijetu, do danas je otkriveno oko 600 metara podzemnih hodnika. Ponegdje se saginjemo ili moramo čučnuti, potom se strop diže iznad naših glava. Osjećam silnu vlagu i nedoživljeni smiraj narušen samo znatiželjom. Svakih četiri-pet metara s obje strane pojavljuju se ulazi bočnih tunela, u njima opet ulazi njihovih bočnih tunela... I svaki započinje hrpicom naslagana kamenja.
- Temperatura je ista u tunela tijekom cijele godine - oko 12 stupnjeva Celzijevih. Cirkulacija zraka je izvanredna i graditelji su je postigli različitom, sinusoidnom visinom stropa od 80 cm do četiri metra. Vlaga je 99 posto, a to osigurava da konglomeratni materijal u kojem su izgrađeni tuneli ne kolabira - objašnjava mi inženjer Tatar.

Dr. Semir Osmanagić upozorava da je koncentracija negativnih iona jedinstvena u svijetu, 50 puta veća od prosječnih. Ti ioni čiste atmosferu od virusa, mikroba i bakterija, ali i naš organizam i krv. U labirintu, koji je smješten prosječno 20 metara ispod površine, nisu zabilježena svemirska zračenja, Hartmannove ili Scneiderove mreže, negativna energija podzemnih vodenih tokova ni prirodna radioaktivnost.
- Ovaj labirint jedno je od najsigurnijih mjesta na planetu, koje ima svojstva podzemnog lječilišta. Proveli smo studiju snimanja ljudske aure, bioenergetskog omotača, prije i poslije boravka u podzemnim tunelima. Nakon jednoga sata u podzemnom labirintu poboljšanja ljudske aure kod 80 posto ispitanika bila su od 10 do 40 posto. Lani smo pronašli prvu prostoriju površine 50 četvornih metara s četiri metra visokim stropom, u međuvremenu još pet.

KAO IZ DRUGOG SVIJETA

Dvije su drevne civilizacije ostavile traga u podzemnim tunelima, tvrdi taj inozemni član Ruske akademije prirodnih znanosti, koji je doktorirao na temu civilizacije Maya.
- Njihovi su graditelji prije 12.350 godina izbacili stotine tisuća tona kamena, šljunka i pijeska kojima su se koristili za izlijevanje betona na Bosanskoj piramidi Sunca. Prije 4.600 godina druga civilizacija pronašla je napuštene tunele i piramide i odlučila ih sve zatvoriti. Ubacili su tisuće tona riječnoga šljunka i milijune riječnih oblutaka praveći zidove i zatvarajući sve tunele. Na podovima tunela nalazimo megalitne, keramičke blokove koji imaju masu i osam tona. Ti su blokovi točno iznad podzemnih voda. Mjerenjima smo dokazali da se oko njih stvara elektromagnetno polje, što govori da su drevni graditelji dobro poznavali energetska kretanja. Na pojedinim smo blokovima pronašli i uklesane drevne simbole.

Kao iz drugoga svijeta, s Admirom Tatarom vozim se do brda Visočica, do podnožja Piramide Sunca. Penjemo se strminom od 45 stupnjeva do trećine njezine visine od 220 metara i označenih arheoloških lokaliteta. Stojim na golemim blokovima koji izgledaju kao betonske ploče s kojih su sljedbenici teorije da je to piramida sklonili zemljani pokrov. Ako je to pretpovijesna građevina, ona stoji na temeljima najmanje sedam tvrdnji koje su Semir Osmanagić, njegovi suradnici i neki znanstvenici i stručnjaci ustanovili u proteklih šest godina. Zaključili su da su to prve piramide u Europi, da su najveće na svijetu, da je orijentacija četverostranih piramida prema stranama svijeta najpreciznija na planetu, s odstupanjem od samo 12 sekundi. Tvrde da su veliki pravokutni blokovi koji prekrivaju Piramidu Sunca građeni od superiornog betona otpornog na pritisak od 73 do 134 megapaskala, znatno bolja u odnosu na suvremene betone (od 10 do 60 megapaskala). To potvrđuju analize šest znanstvenih institucija iz BiH, Francuske i Italije. Prema federalnom Institutu za agropedologiju iz Sarajeva, starost nanosa zemlje koji prekrivaju piramide je između 12.000 i 15.000 godina, što ih čini najstarijima na svijetu. Ispod Bosanske doline piramida sagrađen je podzemni labirint tunela i prostorija, koji se pruža desecima kilometara i veći je od poznatih podzemnih mreža u Saqaari i Gizi (Egipat), Shaanxi provinciji (Kina) ili Teotihuacanu (Meksiko). U podzemnom labirintu su najveći keramički blokovi skulpture, teški do osam tona.

- Pedeset pet arheologa, egiptologa, geologa, geodeta, fizičara i geofizičara iz 15 zemalja, među kojima i 20 vodećih egipatskih stručnjaka, na kraju konferencije u Sarajevu i Visokom 2008. godine prihvatilo je zaključke u kojima se kaže da je Bosanska dolina piramida važno arheološko nalazište, čime je okončana prva faza međunarodne verifikacije projekta. Deseci uglednih stručnjaka posjetili su i istraživali te lokacije. Stručni tim s Kairskog univerziteta, predvođen trostrukim doktorom arheologije Nabilom Swelimom, zaključio je da su piramide u Bosni građene ljudskom rukom i da će trebati mnogo vremena da se otkrije tko i kako je gradio te veličanstvene strukture. Vodeći ruski geofizičari, na čelu s akademikom Olegom Kavroškinom, zaključili su da su pod nanosima zemlje umjetne strukture ispod kojih je mreža tunela. Američki arheolog dr. Ezra Zubrow s Buffalo State Universityja istakao je da treba utvrditi tko je gradio bosanske piramide i kakva je veza podzemnih tunela s piramidama. Ekipa stručnjaka sa sveučilišta iz Trsta i Milana elektromagnetnim je i georadarskim snimanjima utvrdila da piramide stvaraju energetske fenomene za koje mora postojati umjetni izvor te da se u podzemnim tunelima ispod glinenog poda kriju potencijalne strukture - tvrdi dr. Osmanagić. Istodobno, velik je broj stručnjaka i znanstvenika koji se i na spomen bosanskih piramida ježe, odbijaju svaku mogućnost da su to umjetne građevine, posebno iz pretpovijesti. Njih je 17 čak potpisalo zajedničku izjavu o tome i tako sputalo, pa i donekle onemogućilo kvalitetnija istraživanja, jer su potom lokalne i županijske vlasti na tim lokacijama proširile zaštićeno arheološko područje. To je sputalo i zanimanje medija, sve do druge konferencije znanstvenika i stručnjaka u Sarajevu u rujnu ove godine. U zaleđu i javnih zbivanja u vezi s tim, poneki od potpisnika izjave već pomalo otvaraju mogućnost da tu, ipak, treba istražiti dosta nepoznanica, ali ne žele nagađati i traže dokaze.

- Zamalo sve što nas uče o drevnoj prošlosti pogrešno je: podrijetlo čovjeka, civilizacija, piramida... Dva stoljeća egiptologije potraćena su u dokazivanju nedokazivog - da su najstarije piramide na egipatskom tlu (Keopsova, Kefrenova, Mikerinova, Đoserova, Sneferuove tri piramide itd.) grobnice faraona. Niti su u faraonskom dobu imali tehnologiju da ih grade niti su tu pokapani faraoni. Mi činimo pionirske korake na globalnom planu u dokazivanju svrhe izvornih piramida, u koje spadaju i bosanske. Koristeći se znanstvenim instrumentarijem (osciloskopi, multimetri i dr.), otkrili smo i izmjerili pet energetskih fenomena na piramidama i u podzemnim tunelima: elektromagnetna zračenja od 28 kHz, ultrazvuk od 28 do 32 kHz, infrazvuk od 7 Hz te magnetna i električna polja. Piramidalni se kompleks ponaša kao generator ili pojačivač energija. Nema sumnje da je izbor mjesta izgradnje piramida bio važan jer su one podignute iznad podzemnih voda, a poznato je da vodeni tokovi stvaraju energiju - objašnjava dr. Semir Osmanagić svoja revolucionarna stajališta.

SLUŽBENO STARE 12.350 GODINA

Bosanska piramida Sunca je, po njegovu mišljenju, prekrivena konglomeratnim betonom u kome je kao vezivo korištena glina. Miješali su je s vodom i zagrijavali. Ispod betonskih blokova su slojevi gline kao građevinski materijal te slojevi blokova od pješčanika i svi su oni postavljeni pod istim nagibom od podnožja do vrha piramide. Bosanska piramida Mjeseca nastala je kombinacijom obrađenih ploča pješčanika (prirodnog građevinskog materijala) i gline. Radiokarboskom analizom u Institutu za fiziku Šleskog sveučilišta tehnologije u Gliwicama u Poljskoj utvrđeno je da je organski materijal pronađen u tom vezivu star 12.350 godina, s mogućom pogreškom od pola stoljeća. To je za pobornike tvrdnje da je riječ o piramidama službeni podatak o starosti kompleksa u Visokom.

Krećem s Admirom niz stranicu Piramide Sunca iliti Visočice, a u ponoru pod nama poput stada tisuća ovaca stisnulo se isto toliko kuća u središtu Visokog.
- Kako se osjećate? - pita moj vodič i domaćin.
Tek tada shvatim da sam se nakon boravka u tunelima s nevjerojatnom lakoćom popeo uz strminu s koje se nije ugodno okrenuti i vidjeti ponor, brzim korakom i bez „hvatanja zraka“. A nakon izlaska iz tunela, za kratkoga druženja, bio sam uvjeren u istinitost tvrdnji da je petnaestak ljudi koji svakodnevno rade u labirintu skupina uvijek raspoloženih osoba, od kojih većina nema zdravstvenih tegoba, a oni koji su ih imali, već su ih zaboravili.

Kolega po peru Ahmed Bosnić, koji je kao novinar bio sudionik bezbroj istraživačkih ekspedicija diljem svijeta, a potom svoju potragu za njegovim tajnama i odgovorima pretočio u knjige, i te kako čitane i u Hrvatskoj, predsjednik je Nadzornog odbora Fundacije Arheološki park Bosanska piramida Sunca, čiji je ured u poznatom hotelu Holliday Inn. I to je potvrda značenja projekta koji je začeo dr. Osmanagić, poduzetnik u američkoj naftnoj industriji koji je, kako kaže Bosnić, pola zarađenog novca potrošio na istraživanja u Visokom i svjetsku promociju značenja piramida. Njihov prijatelj dr. Enver Imamović, svjetski znani profesor na Odjelu za povijest pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu, objašnjava nam da je cijela Bosna, a posebno područje Visokog, jedinstveno arheološko nalazište. To je mjesto gdje su se od antičkih vremena do danas križali putovi između Azije i Europe, preko Ilira i Rimljana do stanovnika iz srednjega vijeka i ostataka tadašnjeg bosanskog kraljevskog grada Visoko na samome vrhu Visočice, odnosno Piramide Sunca. On niječe mogućnost postojanja pretpovijesnih građevina objašnjavajući to geološkim sastavom ovdašnjega tla i činjenicom da pod zemljom u Visokom i okolici uistinu leže deseci građevina. No, one su iz povijesno potvrđenih razdoblja, svaka je generacija na ostacima prethodne podizala svoje građevine.
- Tuneli koje istražuju moji prijatelji i njihovi suradnici, amateri arheologije i povijesti, samo su zatrpani ostaci rudnika zlata koje su tisućama godina iskapali ovdašnji stanovnici - tvrdi prof. dr. Enver Imamovlć. Njegova su znanstvena objašnjenja previše iscrpna za novinski tekst, ali nedovoljna da zaustave istraživače nove generacije. Njima će se nagodinu, kao što su i ljetos, priključiti volonteri na radnoj akciji MRAV. Doći će ih stotine iz cijeloga svijeta i u tri mjeseca Međunarodne radne akcije Visoko dati svoj doprinos novim arheološkim istraživanjima.
Koliko im dopuste lokalne vlasti i pesimizam oporbenih istraživača i znanstvenika.

| Obzor | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi