RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Premašena su naša očekivanja

Napisano 10.10.2011. 22:30

Intervju - Željko Nedić, predsjednik OO Zaklade Terra Tolis

Premašena su naša očekivanja

Na ovogodišnjoj manifestaciji Dani Tolise bilo je više od tisuću sudionika

Piše: Nada Koturić, Večernji list

Bogatstvo tradicijske kulture i pozitivne vrijednosti posavskoga kraja, petu godinu zaredom ističe nizom osmišljenih sadržaja manifestacija Dani Tolise. Rijeka tradicijske ljepote i kulturne baštine, znanstveni sadržaji kojima se povijest vrijedno bilježi kroz pet tiskanih knjiga, bogati sportski, turistički i drugi sadržaji imaju zajednički imenitelj - otrgnuti od zaborava izvorne vrijednosti Posavine, okupiti oko njih mještane, osobito mlade i pokazati tradicionalnu gostoljubivost svima koji dođu u pet dana podijeliti radost fešte s Tolišanima. Jedinstveni su i po čak 25-članom organizacijskome odboru koji od početka djeluje i spaja sve niti petodnevnih sadržaja. Viđenije mještane ne smetaju različita stranačka uvjerenja, profesije i druge razlike - tradicionalna toliška sloga spaja ih u nakani da Dane Tolise podrže tradicionalnom manifestacijom.

■ Je li bilo vremena za sagledavanje ovogodišnjih sadržaja Dana Tolise i ima li mjesta zadovoljstvu?

Naravno, ovo je bila do sada najbolje organizirana manifestacija s izuzetnom posjećenošću, prije svega mještana. Po broju posjeta, po gledanosti svih priredbi, po sudjelovanju Tolišana ovo je bila uistinu i najuspješnija. Posljednji dan na nogometnom stadionu bilo je oko 1.500 gledatelja, sve je bilo puno. Večer prije oko 600 posjetitelja koncerta našeg KUD-a također je prekrasna slika. Ni hladnoća nije rastjerala gledatelje i poštovatelje izvornog posavskog folklora. To potvrđuje prihvaćenost svega onoga što smo priredili mjestu, ali i za preko tisuću gostiju. Zahvalni smo Vladi Županije Posavske koja je potpisala pokroviteljstvo manifestacije, koju je otvorio predsjednik Vlade mr.sc. Marijan Oršolić.

■ Zašto smatrate važnim održavanje ovakvih manifestacija ?

Važne su ne samo zbog njegovanja izvorne tradicijske kulture. Želimo izaći iz stereotipa da smo lokalna sredina kojoj je dovoljno samo razvijati neki lokalni klub i to je vrhunac našeg zanimanja, iako je i to važno. Potvrdilo se ovoga puta kako su mještani osobito pokazali interes za sadržaje koje nisu imali prilike često vidjeti. Mi smo ove godine priredili promociju knjige, kazališnu predstavu, etno-izložbu, izložbu slika našeg domaćeg slikara Marka Pejića, likovnu koloniju za osnovce. U pet dana brojni su sadržaji i iz sporta kao što su memorijalni turnir „Čarli i Žiri" na sjećanje na naše sumještane koji su poginuli u ratu, a koji su bili zaljubljenici odbojke, šahovski turnir, biciklijadu s oko 700 sudionika. Također, lovci su organizirali prvo natjecanje glinenih golubova. Dakle, puno je bilo različitih sadržaja i što je još važnije, posjećenih.

O Zakladi Terra Tolis

Moram se vratiti kratko na početak 2007. godine. Tada je Tolisa obilježavanja tri važne obljetnice - 80 godina KUD-a „Kralj Tomislav“, 60 godina NK Sloga i 30 godina Dragovoljnog vatrogasnog društva. Povodom tih jubileja sastao se inicijativni odbor od desetak osoba koji su odlučili pokrenuti manifestaciju. Vrlo brzo je formiran i organizacijski odbor od oko 30-ak osoba i uglavnom je u početnom sastavu kao i prve godine. Zaklada Terra Tolis utemeljena je 2008. godine, i ona je preuzela ozbiljan posao oko organizacije manifestacije, osiguranja financiranja, ali sve ono što je vezano za kulturnu baštinu Tolise. Nekoliko je pododbora Zaklade koji brinu o različitim segmentima materijalne i nematerijalne baštine. Izdavačka djelatnost je osobito bogata jer svake godine tiskamo po jednu knjigu. „Toliška tkanica“, knjiga koja na 300 stranica govori o najvažnijim događanjima mjesta kroz povijest od 1244.g. kada se Tolisa prvi put spominje u pisanim dokumentima, pa do novije povijesti. I tako je povećan broj posjetitelja, osobito posljednja dva sadržaja gdje su premašena sva naša očekivanja. To se najbolje vidjelo posljednjeg dana defilea kroz Ostružane kada je napravljena etno-ulica. Svi su mještani izašli na ulice, iznijeli etno-elemente, osobito obitelj Tunje Maroševića koji su napravili mini izložbu starina. Ostružanke su obukle najstarije nošnje. Janja je iznijela 150 godina staru singericu. To je bila prelijepa slika. Sve više je onih koji godišnje odmore prilagođavaju Danima Tolise. Ove je godine obitelj iz Kolna pratila apsolutno sve sadržaje. Njihovo dijete, koje je rođeno u Njemačkoj, danas je djevojka koja je u posavskoj nošnji na takav način dala potporu manifestaciji.

■ Zavjesa Dana Tolise je spuštena. Kada kreću planovi za iduću manifestaciju?

Svake godine sve je više sadržaja Dana kulture. U Tolisi čim završimo s jednom manifestacijom krenemo s planovima za drugu. Do kraja godina već ćemo znati program. Stalni termin je početkom šestog mjeseca. U pet dana ponovno će biti smotra, koncert, promocija, izložbe, a bit će također i nekih novina, primjerice, izrade fotomonografije, dakle fotografija sa svih manifestacija, a njih je zacijelo više od deset tisuća. Svake godine je nastao novi književno-povijesni uradak za koje se osobito založio prof. Mato Nedić. Zaklada je utemeljila nagradu „Fra Martin Nedić“ koju je ove godine dobio upravo angažirani profesor Nedić.

■ Ima li ipak nekih propusta u organizaciji?

Zbilja se sve događalo onako kako smo planirali i iznad svih očekivanja pozitivnog odjeka i posjećenosti manifestacije. Ipak, gotovo je nemoguće napraviti manifestaciju koja traje pet dana, u koju je uključeno i više od 1.000 sudionika, čije sadržaje dolaze pratiti tisuće posjetitelja, a da nema neki sitniji propust, no to je gotovo neprimjetno u odnosu na cjelinu. Mi smo već sada uigrana ekipa i već dobro znamo što nas čeka svih pet dana i smatram da su propusti, ako su se i dogodili, bili doista zanemarivi.

■ Nešto što Vas je pozitivno iznenadilo?

Ono što je najpozitivnije jest zainteresiranost mještana Tolise, ali i susjeda. Budući da smo ove godine u nešto lošijoj situaciji pribojavali smo se da će to utjecati na posjećenost, kad ono obratno. Pribojavali smo se, možda smo nekome i dosadili, kad ono ponovo suprotno, samo pohvale, brojnija posjećenost, kako gostiju tako i samih mještana. Sve je bilo u najboljem redu.

ZAHVALE

Večernji list glavni medijski pokrovitelj manifestacije

■ Ove je godine, otkada se manifestacija održava, najviše medija pratilo Dane Tolise?

To svakako možemo zahvaliti glavnom medijskom pokrovitelju manifestacije Večernjem listu koji nas od početka prati kada još nismo bili prisutni u širem krugu javnosti izvan Posavine. Dobili smo prostor za svako isticanje tako da je zapravo svaki sadržaj bio medijski praćen. Dugujemo veliku zahvalnost gospodinu Jozi Pavkoviću. Sada je slika posve drugačija i interes znatno veći.

USPJEH

Dosada najposjećenija manifestacija

■ Budući da je manifestacija s godinama postala prepoznatljiva, sada nas zovu i prate novinari sa svih strana, a prilozi HTV-a, BHTV-a, FTV-a i VTV-a i Posavske internet TV, dali su dovoljno TV slika o našoj fešti. Želim zahvaliti osobito poduzeću MAXI gospodina Drage Živković iz Kostrča kao glavnom sponzoru koji nas također prati od početka organiziranja. Ovo je bila do sada najbolje organizirana manifestacija s izuzetnom posjećenošću, prije svega mještana. Po broju posjeta, po gledanosti svih priredbi, po sudjelovanju Tolišana ovo je bila i najuspješnija organizacija.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi