RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Problemi učenika Mješovite srednje škole Travnik (FOTO, VIDEO)

Napisano 04.01.2013. 13:40

Problemi učenika Mješovite srednje škole Travnik

Jedan od srednjoškolaca iz Travnika odlučio je snimiti film o neuvjetnosti objekta u kojem se održava nastava

Da ne pati sva omladina u Bosni i Hercegovini od apatije i manjka volje za promjenama, dokazuje i primjer Nermina Mameledžije, učenika drugog razreda Medicinske škole u sklopu Mješovite srednje škole Travnik. Iziritiran uvjetima u kojima se i sam školuje, Mameledžija je uz podršku Centra za edukaciju mladih iz Travnika odlučio snimiti kratki dokumentarni film koji je progovorio o ovim problemima.

Status quo

- Želio sam prikazati razmjere problema u kojem se nalazimo, govori autor filma.
- Već dvije godine se održava status quo i nema naznaka da će se u skorije vrijeme bilo što riješiti, jasan je Nermin Mameledžija.

A o čemu se u stvari radi? Naime, nastava u okviru Mješovite srednje škole Travnik trenutno se održava u prostorima Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić”, koji su u najmanju ruku neuvjetni.

 

Jedan dio tog objekta je ustupljen Mješovitoj srednjoj školi na korištenje, ali ubrzo je donesena odluka da se isti mora vratiti Katoličkoj crkvi. U međuvremenu, postavljen je i kamen temeljac za izgradnju novog srednjoškolskog centra Travnik, ali nakon nepunih godinu dana, zbog financijskih problema radovi su obustavljeni.

Mameledžija je zajedno sa prijateljem Tarikom Bešlagićem, ne bilo mu mrsko, sa kamerom obišao i jednu i drugu lokaciju i uz jednostavnu naraciju predočio svoje, ali i probleme većine srednjoškolaca u Travniku. Iako se radi o amaterskom videu, lako se da shvatiti da je prostor zaista neuvjetan - iza vrata na kojima su učenici napisali „psihijatrija”, nalazi se odvaljen pod, a toalet izgleda kao na najgoroj autobusnoj stanici iz ere prometa autobusa iz Šijanove komedije „Ko to tamo peva”.

Stara dobra ironija

Skretanje pozornosti na vlastite probleme može se uraditi na mnogo različitih načina, ali, nažalost, jedan od najpopularnijih je vika u prazno, bez konkretne akcije. Mameledžija je srećom pripadnik one manjine koja se ne libi uzeti stvari u svoje ruke i učiniti nešto direktno.
On je čak u svoj kratki film unio i malo stare dobre ironije, uz klasičnu kompoziciju koju izvodi njegova kolegica iz škole i koja nagovještava idilu, ali uz slike koje su najmanje to.

U svim državama svijeta obrazovanje je jedno od najviših prioriteta vladajućih struktura. Mameledžija je dokazao da to ovdje očito nije slučaj, ali i da je spreman, uz svoje kolege, to promijeniti. Ako netko tako ambiciozan ne zaslužuje šansu, kuda to onda idemo?

| Oslobođenje | HB.org |


Ispiši
Ocijeni: 3.0
13337 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi