RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjačka vlast u FBiH kreira politiku koja ide na štetu Hrvata

Napisano 10.12.2012. 13:40

Intervju: Dragan Vrankić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini

Bošnjačka vlast u FBiH kreira politiku koja ide na štetu Hrvata

■ Prijedlozima o reformi Federacije nastoje se podijeliti Hrvati iz Hercegovine i Bosne
■ Nisam zadovoljan širinom fronta za rješavanje hrvatskog položaja u BiH niti unutar nas, pa i Hrvatske kao potpisnice Daytona

Piše: Zoran Krešić, VLM

Odbacivanje amandmana HDZ-a od bošnjačkih i srpskih članova Ustavno-pravnog povjerenstva Parlamenta BiH koji bi vodili izjednačavanju pozicije Hrvata na državnoj razini, unijelo je sumnju u provedbu mostarskog sporazuma šestorke o ustavnim promjenama. Zastupnik u državnom Parlamentu Dragan Vrankić za Večernji list navodi da u tome iščitava jasnu poruku Hrvatima, a komentira i posljednja zbivanja.

■ Parlamenti su prihvatili proračune za 2013. Može li se očekivati ekonomski, ali i politički stabilnija sljedeća godina?

Pozicija s prihvaćenim proračunima značajno olakšava odnose i funkcioniranje svih razina vlasti. To je slučaj ove godine i moram reći da je to svojevrsna iznimka. To je veliki vjetar u leđa, ali nije dobro što je taj proračun usvojen pod prisilom. On nije izraz kvalitete i konsenzusa, nego moranja od Međunarodnog monetarnog fonda.
 
■ Gospodine Vrankiću, iako se zadužuju entiteti, apsurdno je da općine i županije plaćaju te obveze zbog slijeda zakona o raspodjeli prihoda s jedinstvenog računa. Zašto je to tako?

Zaduženja koje koriste entitetski i državni proračuni distribuiraju se na tim razinama, a fakturiraju se županijama i općinama što je neprihvatljivo.

Nerazumni potezi

■ Kako ga promijeniti?

Zakon o raspodjeli prihoda na razini Federacije BiH bi trebao to razriješiti. Međutim, da biste to napravili morate restrukturirati odnose u FBiH. Znate kakvi su odnosi u Federaciji i da je nemoguće, čak i kada su tamo HDZ-ovi ministri, izboriti se za pravedniju raspodjelu. Preko toga Federacija, odnosno bošnjačka većina, kreira takvu politiku koja uglavnom ide na štetu hrvatskih područja.

■ Griješi li onda vaša stranka što uporno novim zaduženjima kod MMF-a spašava entitete?

To je razumno i ozbiljno političko pitanje. Mi smo prije nekoliko dana prihvatili proračun na državnoj razini, a za njega smo glasovali i mi iz HDZ-a. Taj proračun je prihvaćen po zahtjevu MMF-a što je izravni uvjet za novu tranšu kredita MMF-a. Sve te kredite koristit će isključivo entiteti. Ja se pitam koji je interes zastupnika HDZ-a da glasuju o tome proračunu da bi Federacija koristila kredit u kojemu uopće nema HDZ-ovih ministara. To za mene apsolutno nije logično. Ali, mi stalno dajemo još jedan prilog, dobar primjer razumijevanja ne bismo li dobili potporu od partnera unutar FBiH kako bi bili ravnopravni.

■ No, ti prijedlozi na ustavno-pravno povjerenstvu nisu dobili potporu. Što vam to govori?

Moram reći da sam razočaran događanjem na Ustavno-pravnom povjerenstvu, ali i tijekom rasprave na Zastupničkom domu. Rasprave od zastupnika bošnjačkog ili srpskog naroda ni jednom gestom nisu dale za zaključiti da bi mogli podržati naše amandmane. To je nešto što je poražavajuće, zabrinjava i ne vodi dobru. Ako je nešto što je trebalo prihvatiti, onda su to amandmani koji održavaju slovo i duh političkog dogovora šestorke u Bruxellesu, ali u Mostaru da nijedan narod neće nametati drugom narodu predstavnike u vlast.

■ Ali, ipak se dogodilo?!

Apsolutno. Ni kod srpskog ali niti bošnjačkog naroda nema političkog opredjeljenja da se izjednači pozicija Hrvata. Kod Bošnjaka se prepoznaje pozicija građanske opcije, dok se srpski predstavnici jasno zalažu za očuvanje svoga entiteta i zanemarivanja države. Nitko od njih ne želi učiniti bilo kakav ustupak u korist hrvatskog naroda. Tračak nade je predstojeća rasprava u Parlamentu. No, prije toga potreban je politički dogovor lidera kao što je dogovoreno načelo iz Mostara pretočen u konkretne amandmane. Bez toga, bojim se, nećemo ostvariti nikakav napredak. Ako postoji parlamentarna većina za proračun, onda je mora biti i za to da Hrvati budu jednakopravni makar na državnoj razini.

Tražimo ravnopravnost

■ Kako napraviti taj dogovor kada su Bošnjaci protiv asimetričnih rješenja, a Srbi ne žele neizravan izbor članova Predsjedništva?

Ja to iščitavam na sljedeći način. Želi se zadržati postojeće stanje. Bošnjačka politička opcija je za građansku opciju. Ako ne može biti cijela BiH, onda može pola Federacija. RS želi zadržati poziciju entiteta i nije uopće spremna za bilo kakav ustupak čak i za člana Predsjedništva koji čak i kad bi bio neizravan ne bi ništa promijenio. To je neuvažavanje pozicije hrvatskoga naroda i potrebe da se u BiH odnosi između tri naroda dovedu u ravnopravan položaj.

■ Među dijelom bošnjačke javnosti se zahtjev za jednakopravnosti Hrvata tumači kao put u stvaranje trećeg entiteta. Je li to tako?

To je licemjerno razmišljanje. I bilo kakvo izjednačavanje položaja Hrvata se vezuje uz treći entitet. Istodobno, sama SDA traži de facto entitet od Stoca do Mostara. Ja namjerno nikada ne spominjem treći entitet jer je to svojevrsna udica za nas kako bi obezvrijedili naše zauzimanje. Za mene je sinonim ravnopravnost i mogu to zvati kako žele. Mi želimo izražavati demokratsku volju svoga naroda jednako kako to imaju Srbi i Bošnjaci. Ako je to treći entitet, neka ga tako zovu. Ako je regionalizacija, neka je zovu tako. Na desetke je primjera slično ustrojenih država u Europi. To rješenje samo treba prepisati.

■ Je li moguće da se tri strane u BiH same dogovore?

Nije! Naprosto stoga jer nas u Daytonu nisu postavili u isti položaj. Da bi se hrvatsko pitanje riješilo Bošnjaci se moraju odreći dominacije, a u RS-u treba reći da nema razlike između Vlajkija i Komšića te da tamo nema Hrvata. Nisam zadovoljan širinom fronta za rješavanje hrvatskog položaja u BiH niti unutar nas, intelektualnog zbora i svim krugovima, pa i Republike Hrvatske kao potpisnice Daytona. Politika je najodgovornija, no ovo je obveza sviju.

■ Kako ste zadovoljni tihom lobističkom potporom Zagreba u pravcu rješavanja problema Hrvata u BiH?

Posljednjih godina stanje se drastično promijenilo, posebice od Ureda predsjednika. Hrvatska je na ovim prostorima svojevrsni lider i sigurno može biti putokaz.

■ Administracija SAD-a najavila je inicijativu za preustroj Federacije BiH. U kojem pravcu bi se po vama taj proces trebao odvijati?

Ja postavljam pitanje zašto samo hrvatsko pitanje rješavati samo u FBiH? Odgovor je jednostavan. Zato što nema Hrvata u RS-u! Po crkvenim podacima živi oko desetak tisuća Hrvata. Istina je da demografska snaga Hrvata postoji samo u Federaciji BiH u kojoj su Hrvati dotučeni groznim Petritschevim ustavnim promjenama. No, bolje je rješavati nešto nego ništa. Ako će se stvari popraviti u FBiH ne vidim razloga zašto bježati od toga. Neki od prijedloga koji su objavljeni su u funkciji zavade Hrvata u BiH, traženja podjela Hrvata Hercegovine i Bosne. Zato je naš prijedlog i bio na tragu uvažavanja Hrvata sa svih prostora BiH putem diskontinuiteta teritorija.

| VLM | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi