RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HR Herceg Bosna se zaboravlja ili se pak sotonizira

Napisano 28.08.2010. 09:51

Obljetnica - 17. godišnjica od utemeljenja

HR Herceg Bosna se zaboravlja ili se pak sotonizira

Herceg Bosna je i danas za većinu Hrvata simbol ideje o narodnoj slobodi, koju nisu ostvarili

U Grudama je prije sedamnaest godina utemeljena Hrvatska Republika Herceg Bosna (HR HB) kao rezultat promišljanja da bi na taj način bila osnažena politička pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini u ratnome vihoru kada su u optjecaju bili razni planovi završetka rata i ustrojstva BiH.

Planovi preustroja
Od obrane od srpskog agresora i nesretni hrvatsko-bošnjački rat, Hrvatima se osnivanje hrvatske republike u ovakvim okolnostima činilo kao neminovnost, poglavito na različita viđenja raspleta krvave drame u BiH. Naime, od Vance-Owenova plana do utemeljenja triju republika, pa čak i međunarodnih silnica i pojedinih domaćih planova o podjeli, politički  predstavnici Hrvata u BiH povukli su pravi potez o utemeljenju svoje federalne jedinice - republike, što se ne može reći za povlačenje ove odluke u tzv. livanjskome slučaju i onome što je uslijedilo s donošenjem Washingtonskog sporazuma i uspostavom Federacije BiH. Da su u pravu bili oni koji su se tada usprotivili takvoj odluci pa i ostavkama vodećih dužnosnika, svjedoči se i danas kada se na razne načine Hrvate u BiH nastoji poniziti, manipulirati, prevariti, ustavno gurnuti u poziciju naroda trećeg reda. I danas najveći broj Hrvata smatra da je jedino pravedno rješenje promijeniti sadašnju formulu BiH s dva entiteta u kojima je ovaj narod politička manjina. I danas će se prigodno obilježiti obljetnica osnivanja Hrvatske Republike Herceg Bosne koja je bila važan iskorak naprijed u odnosu na Hrvatsku zajednicu HB. Političari će ideju slobode kroz Herceg Bosnu i ove godine koristiti kao izborni marketing. Istodobno, uz narod koji je kažnjen zbog toga što nema svoje institucije, najveći križ Herceg Bosne i na ovu obljetnicu nose upravo hrvatski haaški uznici.

Stalne opomene
Svjedoči to primjer Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića, Berislava Pušića, ali i Darija Kordića, Tihomira Blaškića... kojima se sudilo i još uvijek sudi jer su bili simbol Herceg Bosne. Sotoniziranje ovoga projekta, a zapravo istinsko nijekanje i samog hrvatskoga bića u Bosni i Hercegovini, i danas je na djelu kroz razne političke ili pozadinske projekte koji se podvode pod krinkom uspostave građanske, nenacionalno obojene države. I sada se svi političari ili oni intelektualci, uglednici koji se drznu spomenuti ideju hrvatske slobode nađu pred sličnim izazovom nošenja novoga križa. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi