RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati, ako ne iziđete sutra na izbore, činite nemjerljivu štetu svome narodu, svojoj obitelji…

Napisano 02.10.2010. 11:05

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić u intervjuu uoči izbora komentira dramatično važne trenutke, kazavši da Hrvati u BiH nemaju pravo na pogrešku jer bi neizlazak na izbore rezultirao potpunom eliminacijom hrvatskih političkih predstavnika iz vlasti i prevođenje Hrvata u manjinu

Hrvati, ako ne iziđete sutra na izbore, činite nemjerljivu štetu svome narodu, svojoj obitelji…

Ne bude li dobar odziv, Hrvati neće biti u vlasti
 

Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić upozorio je u svojevrsnome apelu povodom izbora da što veći broj hrvatskih birača izađe na sutrašnje izbore, ističući golemu važnost procesa nakon okončanja samoga procesa, ali i u procesu ustavnih reformi koje se očekuju u predstojećem mandatu vlasti.

■ Mogu li se popraviti pogreške hrvatske politike nedogovorom o jednom članu Predsjedništva?

Pogreške koje su učinjene na političkoj razini birači mogu popraviti. Ne može se objasniti koliko je važno izići na izbore i glasovati. Šteta od apstinencije hrvatskih birača bila bi nenadoknadiva. Znam da ovo možda zvuči dramatično i da će ljudi reći - uvijek smo takve pozive dobivali, a nikada se ništa nije promijenilo. Ovaj put bi se promijenilo mnogo toga - i to nisu samo moje procjene.

■ Zašto toliko presudnim držite ovaj izborni krug, bilo je sličnih situacija i ranije?

Neizlazak na izbore ovaj bi put proizveo štetu koja se za četiri godine, na sljedećim izborima, ne bi mogla popraviti. Ionako težak položaj hrvatskoga naroda postao bi definitivno ne-popravljiv, jer u predstavničkim tijelima neće biti dovoljno, a u nekima neće uopće biti predstavnika hrvatskoga naroda.

■ Zvučite kao da pozivate na referendum?!

Zvuči kao fraza mnogo puta ponovljena, ali zaista je važan svaki glas. Hrvati moraju biti u vlasti i to je najvažnije, a to se može osigurati samo masovnim izlaskom na izbore. Prosječna, uobičajena izlaznost nije dovoljna. Nije, dakle, pitanje hoće li predstavnik ove ili one hrvatske stranke sjediti u nekom tijelu zakonodavne ili izvršne vlasti, nego hoće li Hrvata u vlasti uopće biti. Siguran sam da je svima jasno što bi to značilo.

■ Postoje određene najave da bi se mogli sklapati savezi za vlast i bez Hrvata ili pak s manjinskom potporom stranaka!

Dodatno je važno da rezultat izbora izražava pravu volju birača, da se dobije vjerodostojna i objektivna slika političke volje Hrvata u BiH. Kod toga svaki birač bi trebao razmisliti kako će svoj glas upotrijebiti. Glasovanje je čin političke volje, prije svega, ali i emocija, a u najvećoj mjeri bi trebalo biti - čin razuma.

■ Ostalo je još samo 24 sata do izbora. Što je, u konačnici, apel biračima službenog predstavnika RH u BiH?

Moja je poruka - ako ne iziđete na izbore, činite nemjerljivu štetu svome narodu, svojoj obitelji i samome sebi. Ako iziđete na izbore, upotrijebite svoj glas na način koji će osigurati boljitak hrvatskom narodu, vama samima i vašim najmilijima. |VL|


Nema komentara

Anketa

Ustavi