RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kako je Željko Glasnović sam sebi pucao u koljeno?

Napisano 08.09.2016. 19:00

Nakon što je skoro prošla kampanja za vanredne izbore u Sabor RH za 11. izbornu jedinicu, može se zaključiti samo jedno: da je danas Aleksandar Veliki živ i da živi u ovim krajevima, povukao bi onu svoju izreku o lavu koji predvodi ovce.

Božo Ljubić i Željko Glasnović, dvije osobe koje predvode liste kandidata koje imaju najveće šanse za osvajanje mandata u Saboru RH iz 11. izborne jedinice. O Ljubiću sam ranije pisao.

Ono o čemu i kome vrijedi trošiti riječi jeste general Željko Glasnović. Prvi ja osobno, prije prošlog izbornog ciklusa, javno sam pozvao da se preferencijalno glasuje za njega (govore da sam tada bio jedini).

I danas mislim da od ponude „na stolu“ je baš on najbolji kandidat. U čemu je onda problem?

Problem je u tome što se Glasnović toliko zapetljao u mrežu političke kompromitacije postavši žrtvom parazita koji u njemu vide političko svjetlo na kraju tunela, ali i da on vjerojatno nije sposoban uvidjeti da će i njega ti isti paraziti nepovratno povući u taj tunel.

Ne znam tko su mu savjetnici, ali tko god da jeste, čini mi se kako ga savjetuje u cilju gubitka mandata, a ne osvajanja. Počevši od sastava liste, podrške stranaka koje se potenciraju, odabira ciljane publike, medija, itd. Glasnović kao da sam sebi puca u koljeno i to toliko puta da bi 11. rujna, na žalost, mogao pasti.

 

Oksi-moronska kampanja

On govori o lustraciji, potrebnoj lustraciji u HDZ-u, lustraciji u društvu općenito, a primjerice na svojoj listi ima ljude koji dolaze iz stranke koja je potpisnica inicijative za Rekom. Za one koji nisu upoznati, to je inicijativa „Documente“  Zorana Pusića, inače i jednoga od organizatora derneka u Srbu gdje je imao bliski susret sa Glasnovićem, te drugih sličnih organizacija iz „regije“ koja za cilj ima tobože „utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima“, a u biti promoviraju tezu kako u Domovinskom ratu nije bilo agresije, nego se radilo o građanskom ratu.

Podršku „inicijativi“ Zorana Pusića, pored ostalih, u BiH su potpisali tada Živko Budimir, platformaški ministri, te Martin Raguž ispred HDZ-a 1990. Prigodom predizborne kampanje za prošle Opće izbore on se, pored ostalog, hvalio kako je to jedina stranka koja je podržala tu inicijativu. Ta stranka niti nakon njegovog odlaska niti se distancirala od ove inicijative, niti je povukla potpis.

Kad smo kod HDZ 1990, Glasnović se u svojim govorima otvoreno zalagao za koncept uređenja BiH sa hrvatskim subjektivitetom riješenim kao što je nekada bila Herceg Bosna u sklopu BiH, da bi mu predsjednik HDZ-a 1990, inače drugi na listi, kontrirao u izjavi za FTV, govoreći kako postoji opasnost da Hrvati traže „neku“ svoju treću jedinicu. Sve to u jeku kampanje.

Dakle, prije lustracije HDZ-a i društva, možda da Glasnović lustrira svoju listu?

Dalje, Glasnoviću su, s punim pravom, puna usta prava branitelja, svetinja Domovinskog rata, HVO-a, Herceg Bosne, ali dovoljno je vidjeti kako je jedan od najvećih njegovih promotora Stanko Primorac.

Za one koji slabije prate događanja u BiH, to je čovjek koji je svojedobno silovanjem demokracije i majorizacijom hrvatskoga naroda od strane OHR-a i bošnjačke političke elite imenovan predsjedavajućim zastupničkog doma FBiH.

Tijekom njegovog „stolovanja“ donesen je cijeli niz za Hrvate i osobito za HVO diskriminirajućih zakona. Vrhunac je Zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja Zukana Heleza koji praktično kriminalizira HVO i od HVO-a  radi paravojnu formaciju.

Sjetimo se izvrsnog govora kojeg je Glasnović imao u Saboru RH kada je govorio o HVO-u. Ako se uzme sadržaj govora i opus Stanka Primorca i njegove stranke, kao da se Glasnović i njemu obraćao kada je govorio kako se HVO spominje uvijek u negativnom kontekstu, kao da je vođen neki privatan rat.

Dakle, ponovno suprotnost Glasnovićevih stavova i sadržaja i podrške liste koju predstavlja.

 

Naša TV: vrhunac suicidalne kampanje

Najjači pucanj u koljeno Glasnović je napravio nedolaskom u najavljenu emisiju na Našoj TV. Nakon što je Ljubić prethodno otkazao gostovanje, Glasnovićev stožer je upregnuo sve moguće medijske alate na raspolaganju, počev od portala do Dnevnog lista, kako bi Ljubića pokazao „kukavicom“.

Ljubić mu je u noge bacio zicer, otvoren gol za zabijanje. Što radi Glasnović? Umjesto da zabije gol, on puca prema svojim vratima i zabija autogol. Odbija doći u emisiju i, što je još gore, u emisiju šalje redikula Željka Koromana.

Nakon toga cijev revolvera političke kredibilnosti Glasnovića ne puca više u koljeno, nego u sljepoočnicu.

Kad se onolika količina Koromanovih izrečenih gluposti, neartikuliranih riječi, osobne frustracije i nesigurnosti izražene u nametljivi ton govora, doda iznad rečenom o podršci i sadržaju Glasnovićeve liste, čovjek počinje sumnjati u njegovu razboritost i umijeće političkog prosuđivanja.

Jednostavno, njegov lik i djelo ne idu sa bilo čime što predstavlja njegova lista, ljudi s nje i stranke koje ga podržavaju. Počinjem sumnjati kako je sve to namjerno odrađeno kako bi ga se diskreditiralo i kao osobu i kao političara. Pogrešno sastavljanje i vođenje kampanje od početka do kraja.

 

A moglo je biti drugačije

U ove dvije godine nerada nakon Općih izbora, nerada i fuša dosadašnjih saborskih zastupnika, ali i vrlo dobrih aktivnosti Glasnovića za nekoliko mjeseci mandata, on je imao na pladnju svoje izborne protivnike i širom otvorena vrata osvajanja saborskog mandata.

Ali ne, potencirao je apsolutno irelevantne i pogrešne stvari.

Na primjer, prema Glasnovićevim savjetnicima i podupirateljima problem je što je Čović otišao Vučiću u goste umjesto da je problem to što Čović tijekom dvogodišnjeg mandata nije učinio apsolutno ništa od onog što je prije izbora obećao i na osnovu čega je koalicija HNS-a dobila izbore.

Problem je retorika Vučića i Nikolića, a nije problem što sarajevska čaršija čini sve kako Hrvata politički artikulirano uopće ne bi bilo u BiH.

Problem je „udbaški“ HDZ RH, a nije problem neokolonijalni odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH.

Trebamo li spominjati formulacije tipa „sile kneza tame“ i sl. kojima nas se časti u priopćenjima?

Najpametnije je na kraju uopće ne izlaziti na izbore za Sabor RH. Neka se sami između sebe izaberu.

Dakle, nedosljedna, pogrešno artikulirana kampanja, s apsolutno promašenim ljudima koji daju sasvim drugačije značenje izreci Aleksandra Velikog. Možda ipak lav koji predvodi ovce ima nekih problema i nije toliko opasan.

Slaven Raguž/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi