RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Krivci za zločine bave se danas čuvanjem BiH

Napisano 29.07.2014. 21:18

Mjesto Bugojno. Datum 27. srpnja 1993. U organizaciji Armije BiH počinje progon bugojanskih Hrvata. Kroz logor “Stadion” prošlo je njih 550, a 20 hrvatskih vojnika ubijeno je i još se vode kao nestali. Nakon 21 godine pronađeno je tijelo samo jednog ubijenog. Mjesto Stipića livade (općina Jablanica). Datum 28. srpnja 1993.

U napadu vojske Armije BiH ubijen je 21 pripadnik HVO-a i 18 hrvatskih civila. Iz obližnjeg jablaničkog sela Doljani, svi preživjeli stanovnici sela, njih više od 200, i žena i djece, su uhićeni i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni u logoru ‘Muzej’ do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni. U razdoblju ova dva, po svim konvencijama o ratovanju, kažnjiva djela, na čelu stožera Armije RBiH bio je general Sefer Halilović. I 21 godinu poslije, ubojice i nalogodavci tih 27. i 28 srpnja 2014. godine slobodno šeću prostorom BiH.

Njihov zapovjednik nakon haaške epizode vraća se u BiH amnestiran od bilo kakve odgovornosti. Optužnica je prebačena na Tužiteljstvo BiH zbog čega je više puta ispitan zbog ratnih zločina nad Hrvatima središnje Bosne i Hercegovine. No, to ga nije spriječilo da ove izborne godine istakne kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. “U vrijeme kada je država BiH dovedena na ivicu opstanka, kada je bošnjačka politika potpuno anemična ili podanička prema onima koji ruše našu državu, smatramo da je gospodin Sefer Halilović pravi izbor građana Bosne i Hercegovine za Predsjedništvo BiH kao čovjek kojeg narod BiH treba na tom mjestu zbog zaštite države i uspravljanja naše državnosti i državnih poluga kojima je do sada nanesena velika šteta”, priopćeno je iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS-Sefer Halilović).

Iako nad njihovim političkim aktivizmom lebdi sjena ratnog zločina, Halilović ili ratni načelnika Bugojna Dževad Mlaćo bave se zaštitom državnosti BiH. Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže na sudu, reći će pravnici. Ima li ova pravna kvalifikacija 21 godinu poslije bilo kakvo pa i ljudsko uporište kod obitelji poginulih, ili onih koji su prošli torturu logora?

Večernji list/Zdenko Jurilj


Nema komentara

Anketa

Ustavi