RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mesiću okani se Brčkog, šalji vojsku na Derventu!

Napisano 18.02.2010. 15:50

 

 Piše: Bart Walker

Danas su svi portali u regiji prenijeli vijest da je, uskoro bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, zaprijetio Republici Srpskoj da će poslati vojsku u Brčko i tako „presjeći koridor“ ukoliko RS raspiše referendum o odvajanju od BiH. Ovo je smiješna, možda čak i groteskna izjava čovjeka koji je čitav svoj mandat uspio samo u jednom: ocrniti Hrvate Bosne i Hercegovine i sotonizirati Hrvatske generale. Da ne bude zablude imao je gospodin Mesić i drugih „zasluga“ ali ove su najzvučnije i najpogubnije akcije ovog kako ga u posljednje vrijeme nazivaju Resurs Efendije.


Neki hrvatski domoljubi možda misle da je ovo jedan hvale vrijedan potez kojim se želi konačno rješavati stanje Hrvata Bosanske Posavine, međutim to nažalost nije tako. Gospodin Predsjednik u ovome slučaju uopće ne razmišlja o Hrvatima Posavine, jer gle čuda, Brčko uopće više nije u sastavu Republike Srpske! Brčko je općina koja je postala Distrikt ili laički rečeno ona je zasebna država. Ovakav status Brčkog u stvari je puno bolje rješenje za Hrvate nego da su pripali Republici Srpskoj ili hajmo reći Tuzlanskoj Županiji. Zašto?

Pa čisto matematički, Hrvati su na prošlim izborima u Distriktu Brčko osvojili 13,87% od ukupnog broja glasova, dok bi i u Tuzlanskoj županiji, a da ne pričamo o RS-u, taj broj bio mizeran.
Gospodin Mesić bi izgleda, poslao vojsku u „državu“ u kojoj su Hrvati možda i zaštićeniji nego u pojedinim krajevima njemu posebno drage FBiH.

Želim poručiti Gospodinu Predsjedniku njegovoj ekselenciji Resurs Efendiji, da u Brčko ne treba slati vojsku nego građevinski materijal za popravak kuća, škola i infrastrukture povratničkih naselja, jer status Brčkog je riješen, na radost i Hrvata, to je država koja nema veze sa Republikom Srpskom.

Evo i jedna edukacija i možebitni prijedlog za dotičnog :

Bosanska Posavina

Od završetka Domovinskog rata pa naovamo, kako vrijeme prolazi sve su glasniji „zli jezici“ koji uz naknadnu pamet i vjerojatno niti jedan dan na bojištu, govore o raznim prodajama i teorijama žrtvovanja teritorija od strane hrvatskih političara u minulom ratu.
Koliko mi zapravo znamo o tim područjima i koliko su cifre kojima barataju pojedini „stručnjaci“ točne, je pitanje koje bi nas trebalo sve zaokupiti u razmišljanjima o tim delikatnim područjima.

Posebno su senzibilni  podaci za Bosansku Posavinu koje donosimo, a koji pokazuju da su Hrvati ipak uspjeli spasiti veliki dio toga vjekovnog Hrvatskog teritorija.

Podaci za Brčko, Orašje, Odžak, B. Šamac, B. Brod, Modriču, Derventu te dio Gradačca i Doboja, koji je proglašen dijelom Herceg Bosne

Posavina tablica

Prema ovim podacima vidljivo je da je od prijeratnog broja Hrvata iz 1991. Godine (120.379) u ovim općinama, „spašeno“ 67.892 Hrvata ili 56%. Od općina u kojima su Hrvati bili relativna većina Hrvati su izgubili samo Bosanski Brod.

Ono na čemu treba raditi, a što je teže možda i od ratovanja, je stvoriti uvjete za normalan život kako na „slobodnim“ tako i na teritorijima koji su ostali u sastavu RS-a.

Teritorij Herceg Bosne (tamno plavo+svijetlo plavo) i teritorij Brčkog i FBiH (svijetlo plavo)


Posavina HB

Podaci govore da, od 67892 Hrvata koji su ostali u FBiH i Distriktu Brčko danas na tim prostorima živi oko 40000 Hrvata. To govori da stopa povratka na, u nekim slučajevima obranjena (dio Brčkog, Orašje i Domaljevac), a u drugim vraćena pregovorima (Odžak) područja, iznosi oko 59% što i nije tako ohrabrujuća činjenica.


U nekim budućim preslaganjima, postoji velika i realna mogućnost zamjene teritorija u zapadnoj Bosni (Drvar primjerice), za kontinuiran potez koji je moguće povući kroz općine B.Brod i Derventa pa sve do Doboja kojim se ne bi prekidao „koridor“, a u kojemu su Hrvati većina i kojim bi se vratio teritorij na kojemu je 1991. godine živjelo cca 26000 Hrvata!

Time bi se broj Hrvata Posavine koji nisu ostali u Republici Srpskoj popeo na oko 94000 ili čak 78% ukupne populacije Hrvata toga područja (prema popisu 1991. godine).

Donosimo okvirnu kartu, koja može biti smjernica našim političarima (unutar ocrtanog područja je živjelo oko 26000 Hrvata)

Derventa

Za općinu Modriča nerealno je očekivati bilo kakve ustupke sa srpske strane budući da ona čini „kralježnicu“ koridora, ali i zbog podatka o ogromnom broju naselja izgrađenih za Srbe nakon rata. 

Karta Posavine po naseljima prema popisu iz 1991. (narandžasto Hrvati, zeleno Muslimani, plavo Srbi)

Posavina naselja

Dio općine Gradačac, od kojega je napravljena općina Pelagićevo je zapravo kompaktan teritorij u kojemu su Hrvati prema popisu iz  1991. godine činili većinu, i uz dovoljan povratak moglo bi se nešto uraditi i na tome planu.

Na kraju ovog izlaganja o stanju u Posavini, moram reći da nije sve tako crno kao što u medijima čujemo, Posavina je jednim dijelom obranjena i žrtvu Orašja i dijela Šamca (Domaljevac) ne smijemo zaboraviti. U budućnosti postoji velika mogućnost dogovora sa Srbima za zamjenu teritorija zapadne Bosne i dijelova Posavine (naravno po principu 1km2 za 1km2) koji čine kompaktan teritorij i koji ne  dira u „koridor“, što budi nadu i vjeru mnogih Posavljaka da će jednog dana živjeti svojoj domovini Hrvatskoj Republici Herceg Bosni, koja bi bila sastavnim djelom Bosne i Hercegovine.

Na kraju PORUKA MESIĆU:

Ili nam pomozi da se dogovorimo sa Srbima oko ovoga, ili ŠALJI VOJSKU NA DERVENTU !

 

HercegBosna.org
 


Ispiši
Ocijeni: 3.5
39492 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi