RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar: Nova politička kriza nakon odluke Ustavnog suda, muftija dolijeva “ulje na vatru” (II dio)

Napisano 26.01.2015. 12:19
Muftija Smajkić

Nova politička kriza u Mostaru nastupila je nakon objave odluke Ustavnog suda BiH kojom se nalaže Parlamentu BiH da promjeni Izborni zakon BiH u djelu kojim se regulira način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostar. To je dovelo i do odgađanja izbora za Mostar, što je bio svojevrsni presedan, jer su za sve jedinice lokalne samouprave raspisani izbori izuzev Mostara.

SDA, kojoj su puna usta države BiH, prava, odmah se oglasila kako neće provesti te odluke jer su one uperene protiv Bošnjaka u Mostaru.

“Princip jednakopravnosti branili smo, branimo i branit ćemo, pa ako Ustavni sud uvodi jednakopravnost u Gradu Mostaru na principu jedan čovjek jedan glas, takav princip mora biti utvrđen na svim razinama izvršne i zakonodavne vlasti BiH i njenih entiteta.

Parlament BiH ne može utvrđivati pojedinačne principe za Mostar, ako se takvi principi jednakopravnog predstavljanja neće primjenjivati i na razini BiH i entiteta”, istaknuli su u mostarskom Gradskome odboru SDA.

Klub Srba u Gradskom vijeću Mostara zaključio je kako se mora provesti odluka Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na Statut Grada Mostara.

Klub vijećnika Srba u Gradskom vijeću Grada Mostara založio se da ostane članak 16. Statuta Grada Mostara o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih ili njegovi principi ako se bude mijenjao ukupan broj vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara.

U HDZ-a BiH, koji je i pokrenuo pitanje ustavnosti, mišljenja da se izbori za Grad Mostar trebaju održati u predviđenom roku kada i izbori za ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, odnosno da je potrebno iznaći rješenje koje će biti u skladu s Ustavom kako bi se izbori u Mostaru mogli održati.

Također, da ne postoji nijedan razlog da Mostar bude različiti od ostalih jedinica lokalne samouprave. Mostar treba biti jedan grad i jedna izborna jedinica”, kazao je dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović koji drži da provođenje odluke Ustavnog suda BiH ne predstavlja opasnost majorizacije Bošnjaka niti bili kojeg drugog naroda, te kako lokalne jedinice samouprave nisu mjesta gdje se štite vitalni nacionalni interesi.

Nema govora o majorizaciji, tim više što su i nakon odluke Ustavnog suda ostale odredbe o maksimalnoj kvoti, kao i mogućnost pozivanja na vitalni nacionalni interes. To nije slučaj ni u jednoj jedinici lokalne samouprave u BiH.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ 1990. Slaven Raguž, drži kako je odgađanje odluke o održavanju lokalnih izbora u Mostaru samo korist onima koji su navikli vrlo dobro živjeti na račun Mostara i da se želi kreirati stanje vještačkog i dirigiranog kaosa, kako bi se ispod njegove površine moglo raditi ono što se želi.

– Odluka Ustavnog suda BiH o Mostaru je samo opravdanje koje se koristi za kreiranje i kontrolu tog umjetnog nereda. Da postoji volja, davno bi se našao kompromis, ali budući da volje nema, nema ni kompromisa, kazao je Raguž, napominjući kako se dokaz da nema političke volje može naći u činjenici da se odluka Ustavnog suda veže za izmjenu Statuta, iako se u toj odluci Statut ne spominje, već se spominju odredbe Izbornog zakona vezane za Mostar.

-Budući da nijedna od bitnih stvari – maksimalne nacionalne kvote, direktan izbor gradonačelnika, mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa – nije ukinuta, ne postoji apsolutno nikakav valjan argument koji bi potvrdio tezu o nečijoj ugroženosti u gradu Mostaru, osim o ugroženosti nečijih partikularnih interesa, kazao je Raguž, koji je mišljena da će se cijela situacija oko izbora u Mostaru odugovlačiti te će se čekati reakcija međunarodne zajednice.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a 1990 smatra da je jedino logično rješenje da Mostar bude jedna izborna jedinica, budući da je i Ustavni sud rekao da 18, od ukupno 35 vijećnika s izborne liste nije sporno.

-Zašto broj vijećnika jedinstvene liste ne povećati na 35? Ako se zna da su ostale maksimalne kvote, mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i indirektan izbor gradonačelnika, po čemu je to ugrožen i majoriziran ijedan narod? Pa ni u jednom slučaju ne može biti više od 15 predstavnika nekog naroda u Gradskom vijeću Jedinstvena gradska lista ide u skladu s Odlukom Ustavnog suda, omogućuje regularno odvijanje izbora, rješava problem izbora u središnjoj zoni, a i ide najbliže demokratskom biranju gradskih vijećnika ikada do sada u Mostaru, mišljenja je bio Raguž.

Dodao je kako bi se jedinstvenom gradskom listom omogućilo i srpskom narodu, “kojeg apsolutno nitko ne spominje u cijeloj ovoj priči, da bira svoje autohtone predstavnike, a ne da im se nameću ‘mini srpski Komšići’ od strane bošnjačkih i hrvatskih stranaka”.

 

Dolijevanje ulja na vatru

Dodatno ulje na vatru dolio je mostarski muftija Seid efendija Smajkić svojim zapaljivim i neodmjerenim izjava, čime je politička scena u Mostaru radikalizirana, uz nelegalno postavljanje spomenika Armiji BiH ispred Gradske vijećnice bez dopuštenja i bez „znanja“ tko ga je postavio.

Na mevludu u blagajskoj tekiji kod Mostara, gdje je završila središnja manifestacija Dana mevluda i zikra, pred 40.000 ljudi, Seid ef. Smajkić poručio je s govornice kako se odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na promjenu nametnutog Statuta Mostara neće provesti, te je još jednom ponavljao fraze o „hrvatizaciji“ ovoga dijela BiH.

– Uništili su Koschnikov statut, pa su uništili Ashdownov statut, pa nas nisu uspjeli hrvatizirati, pa trebaju nešto novo učiniti. Evo, mi ćemo sad iza kulisa upregnuti Ustavni sud da oni to provedu u ime nas. E, neće, poručio je Seid ef. Smajkić.

Nazočne vjernike Bošnjake su još jednom pokušali prepasti pričama o ugrožavanju, kako će propasti Bosna i Hercegovina ukoliko se provede ostavka Ustavnog suda BiH, te kako Mostar nikada neće biti hrvatski stolni grad u ovoj državi.

Ovakvom retorikom podižu se napetosti u gradu, sluđuju se građani, vjerski događaj se koristiti za novo podizanje napetosti, huškačke govore i zastrašivanje svoga naroda. S druge strane, hrvatski političari i dalje poručuju kako očekuju da se provede odluka Ustavnoga suda BiH u onom obliku kako je napisana.

 

Stručno povjerenstvo

U međuvremenu formirana je i stručna skupina koju čine predstavnici sva tri naroda, a koja bi Gradskom vijeću Mostara trebala dati prijedlog kako provesti spomenutu odluku Ustavnog suda BiH.

Klubovi konstitutivnih naroda u Gradskom vijeću Grada Mostara imenovali su članove ekspertne Radne skupine za pripremu materijala o načinu provedbe Odluke Ustavnog suda BiH vezane za Statut Grada Mostara.

Klub vijećnika Bošnjaka: Damir Sadović i Nurko Pobrić; Klub vijećnika Hrvata: prof.dr. Božo Žepić i Slaven Bevanda; Klub vijećnika Srba: prof.dr. Dragan Pantić.

Radna skupina treba Gradskom vijeću predložiti moguća rješenja o načinu provedbe Odluke Ustavnog suda BiH U9/09 vezane za Statut Grada Mostara, a koja su usuglašena konsenzusom, u roku od 30 dana.

Potvrdilo se ono staro, da ako ne želiš riješiti problem formiraj komisiju. Tako je bilo i ovog puta. Nakon 30 dana rada i nekoliko sastanaka stručna skupina završila je svoj rad bez približenih stajališta, odnosno nije napravljen zajednički prijedlog načina provedbe odluke Ustavnog suda u vezi sa Statutom Mostara, imajući u vidu odluke Ustavnog suda i sve zakone koji su propisani u zemlji, uključujući Ustav koji mogu koristiti da bi došli do rješenja.

Ovakav ishod je bio i za očekivati, s obzirom da sve tri strane imaju svoje stavove koji su mnogo različiti i čvrsto stoje iza istih.

Na sastanku je zaključeno da nije postignut konsenzus o predloženim i ponuđenim rješenjima, te je odlučeno da se u idućem tjednu dostaviti informacija Gradskom vijeću o radu povjerenstva, o ponuđenim prijedlozima kao i o komentarima koji su dati ne iste.

Član skupine Slaven Bevanda predložen od Kluba Hrvata je kazao kako se nije ni o jednom prijedlogu postigao konsenzus, te stoga više nije bilo potrebe za daljim radom.

Božo Žepić, zastupnik Kluba Hrvata je pojasnio kako od postojeća četiri prijedloga, dva podrazumijevaju potpunu reorganizaciju grada Mostara i novu sistematizaciju, jedan se uopće ne odnosi na odluku Ustavnog suda, a samo jedan ide izravno na provedbu odluke Ustavnog suda uz male korekcije.

-Mi smo se oko toga usuglasili, ali ono što je ostalo neusuglašeno je formalno- pravna strana tog pitanja. Naime, propust je napravio Ustavni sud koji je poništio istovjetne odredbe Statuta i izbornog zakona, a nije te odredbe iste poništio u Ustavu Federacije.

Sada Bošnjačka strana kaže, da kada bi drugačije odlučili ne bi bilo sukladno Ustavu Federacije, istaknuo je Žepić. Dodavši kako je to jedan razlog, a drugi je taj što Parlamentarna skupština nije donijela izborni zakon, a to su formalno – pravni razlozi na koje se jedna strana poziva. Žepić je potvrdio kako je cijeli rad radne grupe bio u suštini gubljenje vremena. Svi smo se usuglasili da je provedba moguća, istaknuo je Žepić, ali zbog spomenutih razloga nije moguće postići konsenzus.

 

Položaj Hrvata u istočnom Mostaru

S druge strane nitko ne govori o položaju Hrvata u istočnom dijelu Mostara, gdje ih je prije rata živjelo više od 10 tisuća.

Na njihov položaj upozorili su iz HDZ-a 1990 Mostar kada su na skupštini govorili o tome kako je hrvatski puk na lijevoj obali grada zapostavljen od strane institucija, kako nema strategije i programa povratka Hrvata na svoja prijeratna ognjišta, te kako su Hrvati prepušteni sami sebi.

„Ne radi se tu ni o kakvoj nacionalnoj ugroženosti u smislu nemogućnosti života s drugim narodima u ovom dijelu grada. Naprotiv, ja pozivam sve one koji od Mostara rade grad slučaj da ne govore paušalno, nego da provedu neko vrijeme u Mostaru i neka vide kako običan puk u Mostaru živi zajedno, poštujući jedni druge i uvažavajući sve različitosti.

Međutim, radi se o institucionalnoj zapostavljenosti. Mi ne možemo učiti hrvatski jezik u školama na ovoj strani Grada, nemamo gdje ići u Crkvu na ovoj strani, a da ne spominjemo kako smo izuzeti iz svih programa povratka raseljenih i prognanih.“ rekao je između ostaloga u svome izlaganju dr. Pehar.

Uoči lokalnih izbora u BiH OHR je pokrenuo seriju razgovara oko izbora u Mostaru, koji se neće održati 7. listopada kako je to u svim općinama i gradovima u BiH.

Uoči tih najavljenih rasprava o budućnosti Mostara, mostarski muftija Seid ef. Smajkić je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) optužio „međunarodnu zajednicu da u Mostar šalje svoje emisare koji vrše pritisak na bošnjačke predstavnike kako bi se prihvatila politička tendencija koja je u osnovi nepovoljna za Bošnjake Hercegovine.“

“Naš narod, i to vam sigurno mogu reći, nije spreman na diktat. Kada su glave letjele nije bio spreman podčiniti se zapovjedništvu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pa neće ni sada. Politički smo, također, uspjeli maknuti garniture koje su surađivali s neprijateljima tijekom rata ili bili potpuno za tu opciju. Ovaj narod, kakav je god, duboko je svjestan da bi tim činom otišao na marginu povijesti i potpuno ishlapio kao faktor povijesti. I to nije u pitanje samo Mostar. Jer, Mostar je taj posljednji bedem. Ovo je ta bitka u miru za Hercegovinu i Bošnjake, odnosno za dostojanstven položaj Bošnjaka u ovom dijelu naše države”, poručio je muftija Smajkić.

“Međunarodna zajednica želi zadovoljiti interese Hrvata koji, evo, jadikuju da stanje nije dobro. Ali, ničije stanje u ovoj državi nije zadovoljavajuće. No, Hrvati su tim svojim jadikovanjem kod dijela međunarodne zajednice izazvali sažaljenje. Ta međunarodna zajednica sada želi da im da zadovoljštinu kroz žrtvovanje Mostara, to jeste predavanjem našeg grada Hrvatima.

To bi dovelo do bošnjačke marginalizacije. To je sigurno tako i u to nema nikakve sumnje. Ustavni sud BiH je donio spornu presudu na Odluku visokog predstavnika Paddya Ashdowna. Ali, ta je Odluka bila nametnuta. Toliko je tih odluka OHR-a doneseno, a nijedna nije podvrgnuta Ustavnom sudu, a mogla bi biti. To se očito radi da bi se zadovoljili interesi hrvatske politike, a na štetu Bošnjaka”, smatra muftija Smajkić. Zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderic Moor u intervju za portal StarMo odbacio je tvrdnje muftije Smajkića.

 

Nema međunarodne zavjere

Upitan kako komentira izjave mostarskog muftije Seida ef. Smajkića, ovdje u Mostaru, koji je veoma uključen u politiku, kako OHR želi predati Mostar Hrvatima, Roderick Moore je kazao:

– Pa, u ovom dijelu svijeta živim dovoljno dugo tako da znam da postoji mnogo namjera koje se pripisuju različitim organizacijama, a to sam vidio i u ovoj zemlji. Uz sve dužno poštovanje muftiji i drugim “komentatorima”, a on nije jedini od onih koji komentiraju što to smjera OHR ili međunarodna zajednica, u potpunosti garantiram vašim čitateljima da nema nikakve međunarodne zavjere u korist bilo koje političke stranke, interesne grupe ili bilo kojeg konstitutivnog naroda ovdje.

I to mogu reći potpuno jasno i sigurno, jer je OHR redovno održavao konsultacije sa međunarodnom zajednicom, u obliku Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira, prekjučer smo imali šire konsultacije o Mostaru, i postoji jedna prevladavajuća zabrinutost, a to je da se poštuje vladavina prava i da se provede odluka Ustavnog suda. Postoje i drugi elementi, koje bi međunarodna zajednica voljela vidjeti, i drugi principi također. Mislim da je šire viđenje međunarodne zajednice da ne želimo vidjeti da Mostar bude podijeljen uzduž etničkih linija, ovo je 21. stoljeće.

Ovo je Europa. Ne mislimo da takva vrsta podijeljenih gradova ima mjesta u modernoj Europi, Europi 21. stoljeća. Također, mi zasigurno želimo osigurati da se nijedan konstitutivni narod ovdje ne osjeća da je pod prijetnjom na bilo koji način u Mostaru i zbog toga su u Statut i na drugim mjestima već ugrađeni mehanizmi zaštite i mislim da što god da se dogodi, ti mehanizmi zaštite trebaju biti sačuvani, tako da se svi osjećaju sigurni i zaštićeni i da mogu živjeti dostojanstveno u ovom gradu“.

HMS

 

Poveznice:

Mostar: Od prvih demokratskih izbora do “grada slučaja” (I dio)

Mostar grad slučaj: Od biskupove promemorije do rušilačkog pohoda (III dio)

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi