RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ne igrajte se traženja pravde i istine, istina i pravda su već napisane

Napisano 14.03.2016. 19:29

Napad na Duju Šantića je snažna poruka stanovnicima moderne BiH. Napad metalnim šipkama i to iz zasjede u haustoru zgradu u kojoj stanuje, poruka je ne samo Duji Šantiću i njegovoj obitelji nego i svima nama. Poruka glasi – ne igrajte se traženja pravde i istine. Istina i pravda su već napisane i tu se više nema što tražiti.

Duje Šantić, sin je nestaloga generala HVO-a Vlade Šantića koji je branio i obranio Bihać od srpske agresije. Pred kraj rata, 1995. godine,  Vlado Šantić je odveden u nepoznatom smjeru iz hotela Sedra u Bihaću.  Odveden je sa proslave dana žena.

Duje i njegova obitelj tvrde kako sudbinu njegova oca znaju general Armije BiH Atif Dudaković, kao i Hamdija Abdić Tigar, jedan od gospodara rata u bihaćkoj ratnoj zoni, ali i Ejub Ganić, ratni politički dužnosnik SDA. Obitelj Šantić je više puta kazala kako ne traže krivce za smrt svoga oca, počiniteljima su oprostili zločin i pokušavaju samo nastaviti normalan život.

No, da bi s normalnim životom nastavili, najprije trebaju sahraniti oca i supruga, Vladu. Oni samo traže njegove kosti.

I tu leži njihov grijeh – tražiti kosti  najmilijih više nije poželjno, a izgleda niti prihvatljivo u BiH. Napad na Duju Šantića nije samo napad na njega kao osobu, nego simbolički napad na sve nas u BiH koji (možda naivno) vjerujemo u pravdu.

Metalnim šipkama u nedjelju navečer u Mostaru su pretučeni svi oni koji i dalje traže kosti svojih najmilijih bez obzira na nacionalnu pripadnost. Pretukli su ih opet ljudi poput Dudakovića.

Kada je 8. ožujka u Mostaru bio organiziran mimohod podrške obitelji Šantić s kojeg su ponovno upućene poruke nadležnim institucijama u kojima se traži istina o sudbini generela Šantića, sarajevski mediji su o svemu izvijestili iznimno nekorektno.

Tako se u izvještajima uglavnom spominjalo kako obitelj traži nestaloga Vladu već 21. godinu, kako institucije ne rade svoj posao, i kako Mostarci izražavaju podršku obitelji Šantić. No, nisu prenijeli ni slova o Atifu Dudakoviću. A trebali su.

No, u ovom političkom trenutku ni jednoj bošnjačkoj političkoj opciji nije u interesu ''čačkati svoje'', pa je jasna poruka da Dudaković zna sudbinu generala Šantića u Sarajevu ostala prešućena.

Duje je, pak, kažnjen zbog traženja istine.

Ne treba očekivati kako će počinitelji ovog napada ikada biti pronađeni.  No, pravdu i te kako treba nastaviti tražiti. Duje i obitelj Šantić, kao i brojne druge obitelji koje nose iste križeve nestalih očeva, supruga, sinova i braće, taj teret ne mogu nositi sami. Oni trebaju našu podršku – podršku društva, bez obzira tko kojem narodu pripada.

Ne smijemo dozvoliti da u našoj zemlji postane opasno govoriti istinu i tražiti svoje najmilije.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi