RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nije problem Suljagićev govor mržnje, nego naša šutnja

Napisano 30.06.2015. 22:10

Rasističko smeće samo je jedan od atributa kojima je „počastio“ bosanskohercegovački novinar, književnik i političar Emir Suljagić urednika portala Poskok.info, Ivana Šušnjara. Nastavio je u istom tonu, rekavši kako će „NDH dobiti svoga prvog diplomatu nakon 1945.“,ukoliko se Šušnjara postavi na mjesto konzula.

No, nije problem Šušnjar. On je samo jedan u dugome nizu Hrvata čija je jedina krivnja u slobodnom izražavanju vlastitog mišljenja, a koje se kosi sa stavovima hegemonističkog režima koji je okupirao glavni grad zajedničke nam države BiH.

Suljagić, na krilima nazoviiintelektualne sarajevske žabokrečine, nastavlja i dalje širiti mržnju i veličati poražene i propale ideale države samo jednog naroda, zakamuflirane u providni celofan kvazimultietničnosti.

Od Suljagićevog istupa sramniji je jedino hvalospjev koji su Velikom vođi i Dragom lideru uputili „intelektualci“, istaknuvši da ga vide kao političara čiji će izbor označiti početak neophodnih promjena.

Kvaziintelektualci , proglasivši sebe glasom građana, rekavši kako „vjeruju da je upravo doktor Suljagić jedini IZBOR SVIH GRAĐANA kojima je dosta kriminalaca u politici, kao i onih kojih su marionete“, podigli su ljestvicu intelektualne prostitucije u sarajevskoj mahali na novi nivo.

No, nije problem Suljagićev govor mržnje. Problem je naša šutnja kojom, željeli mi to priznati ili ne, indirektno podržavamo ministra Suljagića i njegov prostački i kabadahijski rječnik, koji ne može se svrstati ni u najekstremnije primjere novinarske ili književničke slobode.

Iza Šušnjara je trebalo da stane Predsjedništvo BiH koje je donijelo odluku o njegovu imenovanju za generalnog konzula. Ako ne Predsjedništvo, barem hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović. Međutim,ni riječi. Samo šutnja.

Riječi koje je Suljagić uputio generalnom konzulu u Chicagu, nije uputio neki lokalni novinar nego zamjenik ministra u jednoj, makar bila i protektorat, državi.

Iza Šušnjara su trebali stati novinari, barem ovi što se vole zvati „neovisni“ , no osim par izuzetaka svi su šutjeli. Šutjela je i Udruga BH novinari i Vijeće za tisak, ni riječi o ispadima kolege novinara.

Iza Šušnjara su trebali stati hercegbosanski Hrvati. Osim ako misle da su se uvrjedljive riječi , kao što su ustaša ili rasističko smeće, odnosile samo na Šušnjara.

Gdje bi i kako bi Suljagić završio da je kao zamjenik ministra, recimo u SAD-u, glavnog konzula iste zemlje koji je Afroamerikanac nazvao, iz osobnog hira i neslaganja s njegovim mišljenjem, rasističkim smećem i nigger-om (crnčugom).

Crna zajednica vjerojatno bi izašla na ulice u znak neslaganja sa izjavama doministra Suljagića.

Ali ni hercegbosanski Hrvati , da budemo pošteni , nisu kao ni mnogo puta do sada kada su imali možda i veće potrebe, podigli glas u znak prosvjeda. Ni kada su tenkovi ulazili u banke, ni kada su bjelosvjetski drugorazredni i trećerazredni političari nametali zakone na njihovu štetu. Ni kada im skidaju zastavu ni kada im povijest o Domovinskom ratu pišu drugi. Samo tišina.

Iza Šušnjara je trebalo stati njegovo Posušje, zajedno sa gradonačelnikom toga gradića. Posušje nije New York pa da ne znaju tko je on. Dijete toga grada, koje se je igralo, živjelo i odrastalo sa svojim sugrađanima.

Posušaci su trebali izaći i reći, naš sugrađanin nije savršen, ali nije ni ustaša ni rasističko smeće. Za to izreći im nije trebalo 5 minuta, ali Posušaci nisu našli za shodno potrošiti ni minutu.

I nije problem što je Šušnjar od sarajstanskog unitariste i njegovih jataka proglašen personom non grata, ustašom i rasističkim smećem. Problem je tko se sljedeći neće slagati sa propalom ideologijom unitarne države samo jednoga naroda, te će zbog toga biti proglašen ustašom i rasističkim smećem.

Koga će sljedećeg uzeti na zub, kada će stati i hoće li uopće stati? Odgovor na to pitanje nije u Suljagiću, odgovor je u nama.

HercegBosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi