RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

NIKAD OBJAVLJENE potpune snimke rušenja Starog mosta – most je gađan i sa SJEVERA !

Napisano 25.02.2010. 19:57

Piše: Bart Walker

Dugo sam razmišljao na koji način ovu kolumnu napisati, a da ista bude konkretna i izravna te da pogodi u srž problema oko Starog mosta. Naravno s obzirom da sam Hrvat, ali i Mostarac, te poznajem stanje  svijesti mojih sugrađana, mogu reći da će neke stvari biti teško promijeniti, iako stavovi oko mosta uglavnom počivaju na priči „rekla-kazala“po kojoj je moj grad na daleko poznat.

Situacija je takva, da Hrvati (ne svi, ali većina) Stari most smatraju simbolom Muslimana u gradu na Neretvi, nekim turskim zdanjem preko kojega je MOS (Muslimanske oružane snage) ili ti ga ABiH (Armija Bosne i Hercegovine) prebacivala ljudstvo i naoružanje na prvu crtu prema Hrvatima, te da je HVO imao razloga srušiti ga. Momci su ginuli na Bulevaru  i u Šantićevoj ulici tako da bi rušenje jednog takvog objekta u vojne svrhe bila logična stvar. Muslimani (običan narod, a ne ljude koji su čitavu predstavu oko mosta režirali) također smatraju HVO i Hrvate  odgovornima za rušenje mosta.

Za početak da malo bolje ocijenite situaciju, potrudio sam se napraviti kartu sa ucrtanom ratnom linijom razdvajanja između HVO-a i ABiH. Na slici je vidljivo područje koje  kontrolira HVO (plava) i koje kontrolira ABiH (zelena), također je označena pozicija Starog mosta, kao i pozicija famoznog tenka koji je gađao Stari most. Sivo su obronci brda Hum.

Oči ne lažu

Pregledao sam većinu Youtube videa i ovo je jedan od meni najzanimljivijih koji bi morao pogledati svatko tko se osjeća pozvan pričati o rušenju Starog mosta.  Dokazuje da je most pao miniranjem (gledati donji desni kut snimke), a kako je vidljivo iz priložene karte, HVO nije imao pristup samome mostu. Uz dane premise ne treba biti velik lumen da bi donio konkluziju…

Već od prije je poznata ekspertiza stručnjaka dr.sc. Muhameda Sućeške - dipl. ing. kem. , dr.sc. Slobodana Jankovića - dipl. ing. str. i dr.sc. Ace Šikanića –dipl. ing. str. ,  koju je naručio general Slobodan Praljak suočen sa opetovanim svaljivanjem krivnje za rušenje Starog mosta na njega i HVO.

Čitavu ekspertizu s video snimcima možete pogledati na ovome linku. (10,36 Mb)

Nakon pročešljanog Youtube-a otišao sam na web-stranicu generala Slobodana Praljka na kojoj se mogu naći generalova svjedočenja u Haag-u.

Tamo sam našao video svjedočenja generala Praljka i za Vas izvukao neke zanimljive kadrove koje biste svakako trebali pogledati. Ovo svjedočenje je zapravo jedan osvrt na NIKAD OBJAVLJENE potpune snimke rušenja Starog mosta, a koje je donijelo i prvi puta prikazalo tužiteljstvo haaškog Suda.

Prvi dio videa

Drugi dio videa

Napravio sam pregled nekih od činjenica koje su meni osobno zanimljive, a koje treba ponoviti milijardu puta ako treba, da bi istina izašla na vidjelo:

  1. Stari most se nalazi duboko u području koje je kontrolirala ABiH.
  2. Za vrijeme rušenja Starog mosta general Petković (koji je razriješen dužnosti zapovjednika HVO-a) se nalazi u Splitu, a novoimenovani zapovjednik general Praljak još nije došao u Mostar i preuzeo dužnost.
  3. Ne postoji naredba za rušenje od strane HVO-a.
  4. Tenk koji je gađao most nalazio se na čistini na uzvisini u neposrednoj blizini prvih položaja ABiH i mogao je biti onesposobljen vrlo lako u svakom trenutku. (pogleadti kartu ispod)
  5. Nitko nije nikada ispitao posadu tenka. Iako je jedan od trojice poginuo, pitanje je zašto ova preostala dvojica nisu ispitana da kažu tko im je „naredio“ da pucaju, i šta se krije iza svega toga?
  6. Na snimkama koje sam sastavio za Vas, vidljivo je da most pogađaju projektili iz famoznog tenka ali i brojni projektil kalibra manjeg od tenkovskog zrna.
  7. Most  je također gađan sa SJEVERA, gdje uopće nema vojnika HVO-a !!!
  8. Most je dva puta miniran, prvi put bezuspješno, drugi put uspješno.
  9. Snimka koja je objavljena na TV-u montirana je tako da je pad mosta nalijepljen na prvi neuspješni pokušaj miniranja.
  10. Postavlja se pitanje - zašto bi HVO srušio most u ofanzivnoj akciji kao vojni cilj, ako se zna da se mostovi ruše samo kad se vojska povlači (kao što su Srbi uradili sa 13 mostova kad je HVO porazio JNA u dolini Neretve).
  11. Za vrijeme sukoba u Mostaru, pored Starog mosta postojala su još dva montažna improvizirana mosta preko kojih su prelazili vojnici i naoružanje ABiH prema prvim crtama bojišnice sa HVO-om. Ta dva mosta ni prije ni poslije rušenja Starog mosta nikad nisu srušena, što bi bio logičan slijed od strane HVO-a.
  12. Nakon rušenja Starog mosta, HVO uopće ne pokušava zauzeti dio na desnoj obali Neretve koji je do kraja rata ostao u rukama ABiH.
  13. Čovjek koji je snimio sve ovo je Britanac (Škot).
  14. U Mostaru se nalazi samo bataljon Španjolske vojske i postavlja se pitanje odakle Škota tu da snima u rušenje kada Britanska vojska uopće nije stacionirana na tome području?
  15. Pitanje je kako se Škot našao baš u pravo vrijeme na pravom mjestu da snimi rušenje?
  16. Škot odmah nakon rušenja u pratnji IV Korpusa ABiH odlazi u Sarajevo i odatle avionom leti iz BiH sa snimkom, koju predaje velikim europskim i svjetskim medijskim kućama.

Pozicija tenka (plavo HVO, zeleno ABiH)

 

Nadam se da su Vam sada stvari koliko-toliko jasne i da je „slika čistija“ - bar što se tiče HVO-a.  Činjenica jeste da je neki opasan redatelj isplanirao čitavu ovu sapunicu oko Starog, međutim zaboravio je uništiti materijale koji kompromitiraju čitav film i režiju.

Mojim Mostarcima mogu samo poručiti da je dosta hrvatske krvi na tome mostu, most su gradili u najvećoj mjeri Dubrovčani (Hrvati)  i obična „raja“ nadničari. Podlo je podvaljeno Hrvatima da su ga srušili u ovome ratu (što je vidljivo iz snimaka). Hrvati su ponajviše zbog ovoga čina prikazani kao zlikovci, a opet je Hrvatska (zajedno sa Turskom i Italijom) jedan od protagonista i ulagača u ponovnu obnovu mosta.

Ono što me najviše boli, je činjenica da je prema naznakama (istina nedovoljno istraženim zbog opstrukcija), dobar dio kamena koji je ugrađen u sami most zapravo kamen iz crkve i samostana Sv. Ante na Pijescima izgrađenog 1450. godine (na tom mjestu se danas nalazi džamija Hadži Ali-bega Lafe), a mi taj kamen danas smatramo samo „njihovim“…

Na kraju samo još poruka:

U ovaj most je utkano toliko toga, i dobrog i lošeg, ali nije utkana sudbina isključivo jednog naroda, onoga naroda koji danas ima „ekskluzivno pravo“ na njega. Zašto smo se pomirili sa tom nepravdom i zašto je svojim ponašanjem produbljujemo? Pa zar nije i povijesno i po zdravoj logici taj most dio i nas Hrvata?

HercegBosna.org


Ispiši
Ocijeni: 3.7
16402 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi