RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obrazovanje i stereotipi

Napisano 20.02.2010. 00:18
Nađoh se s jednim poznanikom na kavi prije nekoliko dana. Lik je jedan od onih koje ne bih nikad zvao van, ali jednom u tri mjeseca kad on mene pozove, odazovem se. Tko zna, možda će mi nekad zatrebati neka usluga, a i općenito nije dobro stvarati neprijateljstva tamo gdje ne treba. Inače, živi s roditeljima u onom kvartu bijelih zgrada iznad Zvijezde (Zagrepčani znaju gdje je to), planski građenom za partijske funkcionare u pokojnoj nam Yugi. Završio je Ekonomiju, nakon što je dosta petljao s Pravom (dovoljno da dogura do teorije sastanka i sličnih genijalnosti gurua Eugena Pusića, koje proklinju generacije pravnika). Sad je borgovska radilica u banci stranog vlasnika (neću reklamirati, ovime je ionako uključeno njih 97%), dakle pravi cvijet hrvatskog urbanog društva. Zna puno o svijetu, što je naučio iz svojih odlazaka u Graz, a ponekad čak i do Beča, prave svjetske metropole. Zove se Marko.

Ovako je išao naš razgovor:
- Marko: Di si, šta ima?
- Ja: Počeo sam pisat kolumne na jednom portalu Hrvata iz BiH.
- Marko: Joj ti Bosanci, Hercegovci, fuj.
- Ja: Zašto?
- Marko: Ma samo nam pare uzimaju, žive na grbači nas poreznih obveznika, a sami plaćaju porez u drugoj državi. Nek odu u tri p...e m...e.
- Ja: Zbilja? A koliko je to love?
- Marko: Ma ne znam sad točno, ali puno, previše.
- Ja: Čitao sam nešto malo o tome, pa sam izračunao da Hrvatska plaća nekoliko puta manje za svoje državljane koji žive izvan nje, nego za one koji žive u Hrvatskoj.
- Marko: Ma baš me briga, ne plaćaju porez tu, nemaju pravo na lovu od tih poreza. Zašto da ja za nekakve seljake na kamenjaru dajem svoje pare? – reče Marko.
- Ja: Porez ne plaćaju ni penzioneri, studenti pa za njih isto daješ lovu.
- Marko: Ma to nije isto. Osim toga, ti Hercegovci se stalno nameću, biraju nam vlast i sve...
- Ja: Da, koliko je ono njihovih zastupnika u Saboru?
- Marko: Dosta, ne znam sad točno, ali nije ni važno, i jedan je previše.
- Ja: Pet ih je, sad sam se sjetio. U Saboru je 150 zastupnika, ne znam kako oni utječu budući da bi HDZ i bez njih imao većinu.
- Marko: Ne bi.
- Ja: Ma bi, 61 HDZ, prema 56 SDP-a.
- Marko: Možda bi se koalicija složila drugačije. Uostalom, zašto bi netko tko nije hrvatski građanin mogao predstavljati jezičac na vagi za one nacionaliste iz HDZ-a.
- Ja: Koalicija bi možda drugačije izgledala i da ekipa koja živi u Srbiji nema pravo glasa u Hrvatskoj, a oni velikim dijelom glasaju za SDP. Što se građanstva tiče, pravo glasa na izborima imaju svi hrvatski građani, dakle državljani, što je temeljno ljudsko pravo. Ti si bar u hrpi NGO-a pa to znaš. A kakve veze HDZ, koji je izručio sve koje je mogao, prodao sve živo i neživo strancima, a čini se počeo dijeliti i teritorij, ima s nacionalizmom, stvarno ne kužim.
- Marko: Možda ima i tu nešto. Svejedno, ne treba se petljati s tim Hercegovcima, dobro je Mesić rekao.
- Ja: Misliš na Stipu koji je '91. smijenio Kljuića i doveo Bobana na čelo HDZ-a BiH?
- Marko: Ne znam za to. U svakom slučaju, njega treba slušati, trebalo je imati hrabrosti da se usprotivi Tuđmanovoj politici podjele Bosne i rata s Bošnjacima.
- Ja: Ne znam samo kako se on to usprotivio, budući da je najuren iz HDZ-a tek nakon što je potpisan Washington i sklopljen savez Hrvata i Bošnjaka.
- Marko: To nije istina.
- Ja: Ma je. Proguglaj malo, nije to neki problem, usporedi datume i pogledaj kako je Stipe „izašao“ iz HDZ-a. Ti si bar dio civilizirane manjine koja se zna služiti internetom.
- Marko: Ja ti samo kažem da se nije Hrvatska imala šta miješati u rat u susjednoj državi.
- Ja: Jesi čuo za Polog?
- Marko: Ne.
- Ja: To ti je selo u Hercegovini u kojem su '91. ti Hercegovci zaustavili tenkove koji su išli za Split i time spasili Dalmaciju od JNA.
- Marko: Zbilja? Ma jebeš to, nisu ni Splićani ništa bolji. Samo tupe s onim klapama i Mišom Kovačem, za popizdit. Osim toga, Hercegovci su se dovoljno nakrali u privatizaciji da su vratili s kamatama to nešto sitno što su u ratu napravili.
- Ja: Je li sitno ili ne, ne znam baš. Ja sam vidio neke podatke po kojima je '91. razmjerno više Hrvata iz BiH poginulo na ratištu nego Hrvata iz RH. Recimo, Blago Zadro.
- Marko: Tko?
- Ja: Heroj obrane Vukovara, poginuo na Trpinjskoj cesti.
- Marko: A, sad se sjećam.
- Ja: Što se privatizacije tiče, tu si možda u pravu. Jedino, ne mogu se sjetiti neke velike firme koju danas drže Hercegovci. Daj mi pomogni, molim te.
- Marko: A ne znam sad, ali bio je Kutle, recimo.
- Ja: Znam, ali on je na kraju popušio, a sve njegove firme zajedno nisu vrijedile kao ZABA, INA, možda i NEXE Grupa.
- Marko: A sad stvarno tupiš. Moram ići. Čuj, imam neke karte za Močvaru, ciganska glazba, world music, jebeeeeno.
- Ja: Nije ti to meni. Imam dogovor s nekim frendovima, skupit ćemo se nas par, malo cugat i slušat Indexe, onu psihodelija fazu pa onda Modru rijeku i te fore.
- Marko: Nikad čuo. Odakle su ti?
- Ja: Ma nema veze. Ajde živio i čujemo se.
- Marko: Živio.
Mick/HercegBosna.org

Nema komentara

Anketa

Ustavi