RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Platforma II: Sve je isto, samo Zlatka nema

Napisano 11.11.2014. 19:04
Platforma II

Političko Sarajevo je uvjereno kako se državna vlast može napraviti bez HDZ-a BiH, pobjedničke stranke unutar hrvatskog biračkog tijela, pokazalo se nakon nedjeljnog potpisivanja koalicijskog sporazuma o formiranju državne vlasti. Svoje potpise na sporazum su stavili predsjednici SDA i DF-a te stranaka koje čine Savez za promjene (SDS, PDP, NDP), inače oporbenog bloka u Republici Srpskoj.

Hrvatske predstavnike nitko nije kontaktirao, sve se desilo naprasno, i HDZ BiH je doveden pred svršen čin. Naime, čelnici novog saveza Sarajevo-Banja Luka pozvali su Čovića samo da prihvati već urađeni programski dokument, pri tom nisu ostavili nikakvu mogućnost da se u sporazum ugrade politike bitne bh. Hrvatima, poput rješavanja pitanja političkoga predstavljanja konstitutivnih naroda.

 

Bakirova petljanija

Izetbegović je, pak, po potpisivanju sporazuma sa Savezom za promjene bio priznao kako je s Čovićem imao dogovor da se najprije pričeka uspostava vlasti u RS-u, pa da se krene s formiranjem državne vlasti. Ipak, učinio je suprotno. Takve suštinski neiskrene poteze SDA je vukla i ranije.

-Bili smo se dogovorili da pričekamo uspostavu vlasti u RS-u, pa da onda nastavimo pregovore, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon što je u nedjelju potpisan spomenuti sporazum.

Međutim, u političkom Sarajevu, čini se, nikomu nije sporna činjenica da se vlast formira na jednak način kao i 2010. godine. Tada je programski dokument, notornu platformu, napravio SDP a personalizirao Zlatko Lagumdžija. Tad su se sarajevski mediji i analitičari natjecali tko će projektu, koji je suštinski poništio izbornu volju bh. Hrvata, dati veće hvalospjeve.

Danas imamo gotovo jednaku situaciju. Spin-off Lagumdžijinog SDP-a, Komšićev DF napravio je programski dokument koji je prvo potpisao Bakir Izetbegović, a nekoliko sati kasnije i čelnici Saveza za promjene. Čoviću je rečeno da se ”može pridružiti” ovoj koaliciji. Ali i ne mora.

-Ova skupina stranaka ima većinu kojom već sutra može formirati Vijeće ministara BiH, ali zbog dobre političke prakse ostavljamo otvorena vrata HDZ BiH, rekao je drugi čovjek DF-a Emir Suljagić.

Istovremeno, Federalna televizija, trenutno naklonjena SDA-u i DF-u (prije četiri godine SDP-u i SDA-u) objavila je detaljnu analizu koja pokazuje kako se državna vlast može napraviti i bez HDZ-a, zapravo bez političkih predstavnika Hrvata uopće.

Poslije koalicijskih dogovora na državnoj razini, i bez HDZ-a BiH postoji parlamentarna većina koju čine SDA s deset mandata, DF s pet i Savez za promjene sa sedam, objavila je FTV u svojoj analizi, dodajući kako nije upitna ni entitetska većina prilikom glasovanja u Zastupničkom domu PSBiH.

 

Nova platforma

Od 28 mandata iz Federacije, 14 pripada koalicijskim pratnerima SDA i DF. Prema Poslovniku Zastupničkog doma PSBiH, odluke se donose većinom glasova zastupnika koji su prisutni i glasuju. Ipak, bez HDZ-a BiH nije moguće usvajati zakone u Domu naroda BiH. Hrvatski izaslanici mogu se pozivati na institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa tijekom donošenja odluka u Domu naroda PSBiH, a usvajanje zakona moralo bi proći znatno dužu proceduru u Parlamentu BiH.

-U domovima naroda može se bez HDZ BiH. Nas ne zanima tko će imati 42 zastupnika u NSRS. Opredijelili smo se za Savez za promjene na državnoj razini. Kako će se stvari razvijati na entitetskoj razini, to je drugi par rukava, rekao je Suljagić.

Da cijeli projekt neodoljivo podsjeća na novu platformu prvi je upozorio profesor sa Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić. On je kazao kako je nedjeljni sporazum ”već viđena stvar u BiH poznata pod šifrom ‘platforma’ koja predstavlja klasično političko i pravno nasilje koje je opasno za BiH”.

-Ako ovo znači da se onima koji će u Republici Srpskoj imati vlast i većinu daje ”crveni karton”, te da se onima koji kod Hrvata imaju većinu kaže ”evo, ako hoćete dođite”, onda to govori o totalnom nerazumijevanju BiH, koja ne trpi ovakvu vrstu nasilja, rekao je Lasić te istaknuo kako se ne može doći do političke zajednice u BiH ukoliko se negira i ignorira izborna volja konstitutivnih naroda. To se to ne smije raditi nijednom od konstitutivnih naroda u BiH.

Potpisnici dokumenta, pak, tvrde kako su vrata širom otvorena svima. Senad Šepić, član Predsjedništva SDA veli kako su vrata otvorena ”naročito za HDZ BiH i druge stranke koje podržavaju ovakve programske ciljeve, poput HDZ 1990”.

Podsjećamo, HDZ 1990 nema potreban hrvatski izborni legitimitet za samostalno sudjelovanje u vlasti, jednako kao što ga nisu imali HSP i NSRZB pri uspostavi platformaške vlasti u FBiH 2011.

 

Podrška SAD-a

Podršku ovom projektu dali su, očekivano, predstavnici Veleposlanstva SAD-a u BiH. Isto su činili i 2011. godine.

-Impresivno je vidjeti jasan program vođen ciljevima i pitanjima u kojem sudjeluje širok dijapazon političkih stranaka, naročito ako se uzme u obzir da je najavljen tako brzo nakon održavanja samih izbora, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnosti Veleposlanstva SAD-a u BiH. Ipak, cijeli projekt i dalje ne mora skončati kao platforma, štoviše ne mora čak ni postati novom platformom. Potrebno je pričekati rasplet i vidjeti tko će uspostaviti vlast u Republici Srpskoj i vidjeti kako će proći sastanak između čelnika HDZ-a BiH i SDA koji je planiran za ovaj tjedan i održat će se u Mostaru.

Izetbegović je već kazao kako su SDA i HDZ BiH, kao stranke pobjednice u bošnjačkom i hrvatskom biračkom tijelu ”ugaoni kamen” svake koalicije u BiH. Koketiranjem s novom platformom Izetbegović narušava uspostavljeno povjerenje, no još ima vremena za ”ispravljanje kursa”.

 

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi