RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Popravni za premijera

Napisano 19.05.2015. 13:37
Fadil Novalić

Federalni premijer Fadil Novalić požalio se, nakon prošlotjedne sjednice Vlade F BiH, kako ništa nije mogao učiniti, nakon što je resorni ministar Reuf Bajrović „povukao“ s dnevnog reda informaciju o stanju u Aluminiju- 15 minuta prije početka sjednice, nakon čega su HDZ-ovi ministri povukli sve točke koje su predložili i napustili zgradu Vlade.

-To je legitimno pravo ministara i ja tu nisam mogao ništa, kazao je Novalić.

Prebacujući odgovornost na DF i HDZ, premijer je abolirao sebe i svoju stranku ( SDA) odgovornosti za krizu federalne izvršne vlasti.

No, pogleda li se Poslovnik o radu, vidjet će se kako premijerove ruke nisu bile vezane, kako je on to pokušao predstaviti javnosti, a ako jesu, sam si ih je svezao.

Naime, prema Poslovniku o radu Vlade, članak 45, o dnevnom redu ne odlučuju ministri, već Vlada. Kada je, prekršivši dogovor Kolegija, (premijer i zamjenici premijera) ministar Bajrović prije sjednice povukao točku dnevnog reda o stanju u Aluminiju, na sjednici ju je mogao predložiti sam premijer, uz obrazloženje da je to dogovoreno na kolegiju, ili bez bilo kakvog obrazloženja. Novalić je imao većinu za izglasavanje ranije dogovorenog dnevnog reda (ministri iz SDA i HDZ-a). No, on to nije napravio.

Zato što nije poznavao Poslovnik o radu vlade, ili se pravio da ga ne pozna, tek Novalić je odlučio napraviti još jedan pogrešan korak; bez hrvatskih ministara, održati sjednicu Vlade. Ustvrdio je kako je sjednici prisutna većina ministara, što, prema Poslovniku, znači da Vlada ima kvorum i može donositi zakonite odluke.

No, premijer bi trebao znati da mora osigurati ne samo zakonitost u radu vlade, već i političku i međunacionalnu stabilnost u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji, a on ne samo da ju nije osigurao, već ju je narušio, prihvaćajući da vlada zasjeda bez ministara iz stranke koja predstavlja jedan konstitutivni narod.

Po završetku sjednice priznao je kako je Vlada u krizi. Ne uviđajući kako ju je i sam gurnuo u krizu, ponovo je pokazao prstom prema koalicijskim partnerima; zamolio je vrhove HDZ i DF-a da „riješe problem“ i da „politiku isele iz Vlade“, kako bi se ona mogla baviti “ekonomskim i socijalnim reformama”.

Pod pretpostavkom da nije djelovao po instrukciji vrha svoje stranke, Novalić je pokazao kako nije dorastao funkciji koju obavlja, koja je daleko više od posla menadžera i u najvećoj kompaniji.

Pokazao je da ne razumije kako on nije tek puka tehnička osoba, da ne predstavlja tek svoju stranku, već utjelovljuje dogovor, u mjeri u kojoj on postoji, o politici koalicijskih partnera i da mora, uvijek imati u vidu konsocijacijski karakter Federacije.

A ovo potonje znači da mora znati i to da Komšićeva stranka iako ima približno jednak broj glasova kao i HDZ, predstavlja tek nešto više od 10 posto bošnjačkog biračkog tijela, a HDZ cijeli jedan konstitutivni narod, koji je utemeljio Federaciju, te da političke posljedice odlučivanja bez DF-a nisu iste kao bez HDZ-a.

Uz to, premijer Novalić mora se potruditi, prije svega svojom dosljednošću, a ne samo poznavanjem ekonomije, povratiti izgubljeni autoritet i među ministrima i među strankama koje čine vladajuću koaliciju, bez kojeg ni jedan premijer ne može računati na uspjeh. Sljedeća sjednica Vlade F BiH bit će njegov „popravni ispit“.

Milan Šutalo/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi