RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Reufov san

Napisano 04.05.2015. 09:20
Reuf Bajrović

Vlada Federacije ovog bi tjedna, prema dogovoru HDZ BiH i SDA trebala ukinuti Uredbu, donesenu u vrijeme „platformaške“ federalne vlasti 2011., prema kojoj su imenovanja upravljačkih struktura u tvrtkama s većinskim državnim vlasništvom u nadležnosti resornih ministarstava, odnosno ministara. Ta nadležnost bit će vraćena  Vladi F BiH.

Nakon toga, u narednih mjesec do dva, Vlada F BiH imenovat će nove kadrove u nadzorne odbore, na pozicije direktora i članova uprava javnih poduzeća.

Nekoliko je mogućih scenarija preuzimanja kontrole nad kompanijama u većinskom vlasništvu F BiH. Prvi je da će Vlada F BiH kao suvlasnik dati prethodnu suglasnost nadzornim odborima za imenovanje v.d. direktora i naložiti raspisivanje natječaja za nove direktore i članove uprava.

Druga opcija podrazumijeva imenovanje privremenih nadzornih odbora preko kojih bi Vlada F BiH, sukladno dogovoru vladajućih stranaka, prije svega HDZ BiH i SDA,  imenovala nove vršitelje dužnosti generalnih direktora i članova uprava javnih poduzeća.

Treća solucija predviđa redovitu proceduru, da Vlada F BiH u svojstvu Skupštine donese odluku o raspisivanju natječaja za članove nadzornih odbora, te generalne direktore i članove uprava javnih poduzeća, kojima su četverogodišnji mandati istekli ili uskoro ističu, a to je slučaj i s BH Telecomom i s HT Mostar, te Elektroprivredom BiH i Elektroprivredom HZ HB.

Bez obzira za koju soluciju se odlučili HDZ BiH i SDA, izvjesno je kako će plan mlađanog politologa Reufa Bajrovića  o imenovanju njemu bliskih kadrova, ili reizboru postojećih pod uvjetom iskazivanja lojalnosti njemu i DF-u u upravljačkim strukturama čak 27 tvrtki, uključujući i Elektroprivredu HZ HB, koje se nalaze u resoru federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva, kojim rukovodi DF-ov ideolog- propasti ili ostati tek njegov pusti san.

Mada su se SDA i HDZ BiH s jedne i DF s druge strane sukobili oko toga trebaju li Vlada F BiH ili resorna ministarstva imenovati upravljačke strukture javnih poduzeća suštinski razlozi neslaganja HDZ BiH i SDA s DF-om su posve druge naravi.

HDZ BiH, naime, kako stranka koja je apsolutni izborni pobjednik među bh Hrvatima, ne može dopustiti da u Elektroprivredi HZ HB, tvrtki, koja ima proizvodne pogone i poslovnu mrežu, na većinski hrvatskim područjima, od Orašja do Ravnog, u kojoj radi nekoliko tisuća Hrvata, tvrtki koju financiraju Hrvati, kao kupci struje, kadrove imenuje političar za kojeg Hrvati kao narod ne postoje, za kojeg je hrvatsko pitanje lažno, a slučaj Komšić nepostojeći. Jednako kao ni u Aluminiju, koji je već doveden na rub propasti, u mandatu platformaške federalne Vlade, prevođene bivšom Bajrovićevom strankom.

Istina, Elektroprivreda HZ HB jeste nominalno u vlasništvu F BiH. No, riječ je o tvrtki koja je u vlasnički portfolio F BiH prenesena, kao i druga javna poduzeća  bošnjačkih i hrvatskih entiteta R BiH i HR HB, odnosno općina, nakon uspostave hrvatsko-bošnjačke Federacije. Ta poduzeća su dio javnih gospodarskih resursa jednog i drugog naroda.

Predati Elektroprivredu HZ HB i sudbinu tisuća Hrvata Reuf Bajroviću, ortodoksnom zagovorniku dominacije građanske većine u F BiH i BiH, a to znači dominacije većinskog naroda, za kojeg Hrvati kao konstitutivni narod ne postoje, mogu samo slijepci, ili sarajevske marionete među hrvatskim političarima.

Najbolji pokazatelj na koji način je Bajrovićeva bivša stranka SDP  iskoristila to što su nasilno ovladale hrvatskim gospodarskim resursima, proteklih godina, pokazala je afera Gibraltar, koja je otkrila kako su milijuni maraka HT Mostar, tvrtke koju dominanto financiraju Hrvati, kao korisnici usluga, završili u sarajevskim medijima, marketinškim agencijama, spektakularnim filmskim festivalima i na privatnim računima članova uprave HT Mostar i njihovih sarajevskih političkih i medijskih pokrovitelja. Razložno je sumnjati da bi na jednak način i Bajrović i njegov DF koristili i Elektroprivredu HZ HB.

SDA, pak, s druge strane, kao relativnom pobjedniku među Bošnjacima, također, ne pada na pamet prepustiti DF-u i Bajrović upravljanje  Elektroprivredom BiH i drugim javnim poduzećima na većinski bošnjačkim područjima.

Odgovornost za tvrtke koje su javno dobro jednog i drugog naroda, trebaju preuzeti oni koje su ti narodi izabrali.

Milan Šutalo/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi