RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svi se trebaju ispričati muslimanima

Napisano 16.03.2010. 17:53

Piše: Banović

Tokom proteklih godina bosanski muslimani dobivali su bezuvjetnu podršku međunarodne zajednice, tretirani su kao narod žrtva koji se borio za slobodu svoje zemlje protiv dvostruke agresije. Takva podrška ohrabrila je muslimanske političke elite, koje su precijenile svoj politički utjecaj do grotesknih razmjera. Postali su uvjereni u pravednost svoje borbe i nisu smatrali potrebnim procesuirati svoje zločince.

Poput ostalih muslimanskih političara, Haris Silajdžić navikao je promatrati svoj narod isključivo kao žrtvu dvostruke agresije. Zbog toga je njemu bilo neprihvatljivo uhićenje Ejupa Ganića, nije mogao shvatiti zbog čega netko pripadnika naroda žrtve uopće optužuje za zločine. Silajdžić se kao što dolikuje jednom lideru respektabilne svjetske sile poput Bosne i Hercegovine, zapitao kako Velika Britanija ima hrabrosti da uhiti Ganića, te odmah zatražio od Engleza ispriku za takav besraman čin.

Haris je navikao da sudstvo radi na principu, kadija te tuži, kadija ti sudi. Zato nije shvatio što mu se Englezi ne žele ispričati zbog svoga bezobraznog uhićenja Ejupa Ganića. Nije shvatio kako u normalnom svijetu sudstvo radi neovisno od politike, pa se zbog njegovih odluka nitko od političara nema što ispričavati. Haris je došavši u London pun samopouzdanja, zaboravio kako se ne nalazi na muslimanskoj trećini teritorija Bosne i Hercegovine, gdje prevladava mišljenje da se svi trebaju ispričati muslimanima.

Ispriku od Engleza nije uspjela iznuditi ni Emina Ganić, koja je Veliku Britaniju optužila da uhićenjem njezina oca potiče novu agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Emina je opomenula Engleze da ne smiju sebi dopustiti nove pogreške u politici prema njezinoj domovini. Na njezinu žalost, Englezi su dovoljno moćni da mogu sebi dopustiti što god požele, pogotovo u politici prema nekom tamo balkanskom protektoratu. Zasad nije na vidiku neka sila koja bi kaznila Engleze u slučaju da iznevjere očekivanja Emine i Harisa. Naprosto je smiješno za vidjeti kakvu važnost sebi pridaju bosanski muslimani, misleći da britanska politika ovisi o njihovim optužbama i traženju isprike.

Zanimljivo je bilo čuti izjave Silajdžića o narušenim odnosima Bosne i Hercegovine sa Srbijom, kojima se postavio u poziciju da govori u ime cijele države. Potpuno je izjednačio muslimanske interese sa interesima cijele države. Slučaj Ganić zapravo nije narušio odnose cijele države sa Srbijom, nego samo njezinog muslimanskog dijela. Predstavnici druga dva naroda nisu izrazili svoje nezadovoljstvo uhićenjem Ganića. Samo muslimanski predstavnici nezadovoljni su njegovim uhićenjem i nemaju nikakvo pravo govoriti u ime cijele države. Silajdžićevo prikazivanje muslimanskih interesa kao interesa cijele države je ustvari rušenje države i rad na njezinoj podjeli, jer time daje na znanje da država kakvu zamišlja neće mariti za interese svih konstitutivnih naroda, nego samo za muslimanske interese.

Reakcije muslimanskih političara na uhićenje Ganića, ponovno su pokazale kakva je zapravo njihova politika i kakvu državu oni žele. Traže od drugih naroda isprike i procesuiranje ratnih zločina, dok istodobno nisu spremni procesuirati svoje zločince, posebno one koji su odgovorni za zločine nad Hrvatima. Njihova politika dovela je do toga da hrvatski logoraši priželjkuju procesuiranje Ganića u Srbiji, jer kako kažu nema šanse da odgovara za svoje zločine u Bosni i Hercegovini. Svojim izjednačavanjem interesa države sa muslimanskim interesima pokazali su kako se nisu odrekli unitarističke politike, koja nanosi najviše štete Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu. Muslimanski političari nisu svjesni da unitarističkom politikom uništavaju Bosnu i Hercegovinu, jer stvaranje nekakve unitarne države nije prihvatljivo za druga dva konstitutivna naroda. Muslimani trebaju napustiti politiku žrtve i stav kako se njima svi trebaju ispričati. Svoju unitarističku politiku trebaju zamijeniti politikom kompromisa i stvaranja države po mjeri svih konstitutivnih naroda. Bosna i Hercegovina može biti dugoročno održiva samo ako njezino ustrojstvo jamči ravnopravnost svim konstitutivnim narodima.

hercegbosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi