RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zagreb zakazao, na scenu stupa Vatikan

Napisano 12.10.2010. 10:45
HDZ - Vatikan

Piše: Miroslav Vasilj (Večernji List)

Da su kojim slučajem Bošnjaci izabrali srpskoga člana Predsjedništva BiH, cijeli bi se Balkan tresao. Banja Luka i Beograd bi vrištali na sve strane. Moskva bi to pitanje pokretala na razini UN-a. Ovako, to se dogodilo Hrvatima u BiH, pa nikom ništa.

Sarajevo je izborom Željka Komšića Mostaru poslalo jasnu poruku.

I da se svi ujedinite, nema vas dovoljno da birate vlastite predstavnike! Bošnjački socijaldemokrati Zlatka Lagumdžije tako su zadali opasan udarac Hrvatima u BiH, ali još opasniji Bosni i Hercegovini.

Sličan onome kakav je Slobodan Milošević zadao Jugoslaviji. Ako mislite da je Lagumdžija stao, varate se. Taj bošnjački političar najavljuje i napad najoš jednu poziciju koja ovaj put pripada Hrvatima - mjesto premijera.

Da, riječ je o istom onom Sarajevu za koje službeni Zagreb Hrvatima u BiH godinama papagajski poručuje: Okrenite se Sarajevu. Trenutačna pozicija Hrvata u BiH gotovo je identična poziciji Hrvatske u bivšoj državi. Sustavno preglasavanje, prelijevanje novca iz hrvatskih u bošnjačka područja, zatiranje prava na hrvatski jezik u obrazovnom sustavu, javnom radiotelevizijskom servisu...

A upravo je Zagreb Hrvate u BiH mimo njihove volje ugurao u prokletu avliju zvanu Federacija BiH.

„Kolektivna frustracija" preblag je izraz za ono što hrvatski narod u BiH trenutačno osjeća. Adresa za odapinjanje strelica zbog položaja Hrvata u BiH nije Sarajevo. Krivci su u Mostaru i Zagrebu.

Mostar jer svih ovih godina nisu dorasli igri koju im je Sarajevo već odavno spremilo, a Zagreb jer ne čini ništa da se plan brisanja Hrvata kao političkoga naroda spriječi. Bošnjaci danas imaju znatno veću potporu Turske i arapskih zemalja ili Srbi Srbije i Rusije nego Hrvatiu BiH Hrvatske.

Mostar je zbog toga već odavno digao ruke od Zagreba. Uz vlastite snage, pomoć traži u Vatikanu, koji je diplomatskim kanalima ostao posljednjom branom ostatka ostataka Hrvata u BiH. U tom smjeru idu i upiti koje je papa Benedikt XVI. uputio hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću.

I kardinal Vinko Puljić zavapio je zbog brojnih nepravdi. Nevolja je Hrvate natjerala i da saveznika potraže u Banjoj Luci i Miloradu Dodiku. Taj savez sličan je onome koji su Hrvatska i Slovenija sklopile u bivšoj Jugoslaviji kako bi se suprotstavile politici Slobodana Miloševića.

No u moru negativnih informacija pojavila se jedna koja daje nadu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kao apsolutni pobjednik na hrvatskoj stranačkoj sceni u BiH ovih dana učinio je mudar potez pozvavši predsjednike konkurentskih stranaka HDZ-a 1990. Božu Ljubica i HSP-a Zvonku Jurišića na osnivanje velike koalicije narodnog jedinstva kako bi Hrvati ojačali svoju poziciju u raspodjeli vlasti i pred ustavne promjene.

Najutjecajnije hrvatske stranke napokon su postigle i konsenzus o potrebi formiranja hrvatske federalne jedinice. Paradoksalno, ali u tome im je u velikoj mjeri pomogao i Željko Komšić sa svojim izbornim inženjeringom. Tako bi Komšić, homogenizirajući Hrvate, nesvjesno mogao proizvesti ono što nije uspjelo ni Mati Bobanu - hrvatski entitet u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi