RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zašto je SDA za općine, ako su mostarski Bošnjaci protiv?

Napisano 19.03.2016. 19:16

Posljednjih mjeseci, čak i godina, kad se govori o provedbi presude Ustavnoga suda BiH za Mostar, kojom se traži izjednačavanje vrijednosti gasa svakog stanovnika Mostara, bez obzira u kojem dijelu grada stanovao, priča se uglavnom završi na tom da ''HDZ i SDA dijele Mostar''.

Klasična je to podvala sarajevske medijsko-političke zajednice koja da bi opravdala nerezonske zahtjeve ''svojih'', neminovno ulazi u relativizaciju stvari te u priču uvlači još nekog – u ovom slučaju HDZ.

Činjenice su, naravno, sasvim drugačije.

Kad je prije pet godina objavljivana presuda Ustavnoga suda BiH za Mostar, SDA je odmah bila zatražila potpunu reorganizaciji Mostara. HDZ i gotovo sve hrvatske stranke tražile su da se samo provede presuda Ustavnoga suda, da se izjednači vrijednost glasa svakog stanovnika i da svi mehanizmi zaštite nacionalnih interesa konstitutivnih naroda ostanu na snazi; u Gradskom vijeću Mostara sve važnije odluke donose se dvotrećinskom većinom; postoje minimalne i maksimalne kvote broja vijećnika pripadnika konstitutivnih naroda; Mostar je jedina jedinica lokalne samouprave koja na raspolaganju ima mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa...

No, sve te činjenice SDA uporno prešućuje pokušavajući pridobiti bošnjačku javnost da se senzibilizira na podjelu grada na općine.

Bošnjačka javnost je, pak, reagirala prema očekivanom refleksu – protiv smo podjela, Mostar ne smije postati hrvatski stolni grad itd. Riječ je o refleksu koji je prouzročen upornim ispiranjem mozga bošnjačkoj javnosti od njihovih političkih predstavnika. Posljednjih 10-50 godina glavna je mantra bošnjačke politike da nema više podjela – nigdje i nikako.

Sada, pak, odjednom SDA, unatoč protivljenju vlastite biračke baze, traži podjelu Mostara na nacionalno dominantne općine. Iako s jedne strane tvrde da oni ništa ne dijele, s druge strane su čvrsti u stavu da Mostar treba biti ''jedan grad s podjedinicama lokalne samouprave''. Naravno, riječ samo o jezičnoj igrici koja u novi celofan treba zamotati zahtjev za formiranjem općina i podjelu grada.

Istodobno, unutarbošnjačka oporba na svakom koraku razapinje SDA zbog pokušaja podjele Mostara. Pri tom naravno, taj krimen pokušavaju okačiti i na HDZ.

Postavlja se logično pitanje, zašto SDA ustrajava u zahtjevu kojem se protivi bošnjačka javnost, birači SDA, pa naposljetku i ogromna većina Mostaraca, kako Hrvata tako i Bošnjaka?

Bošnjački vijećnici su i do sada kontrolirali novac u istočnom dijelu grada. Novac koji se ubirao u istočnom dijelu grada kroz rente, naknade i poreze kontrolirala su po tri vijećnika iz tih gradskih područja. Oni su odlučivali gdje, kako i što će se graditi. Rezultate njihova rada vidimo na svakom koraku...

Međutim, ono što zaista zanima SDA je kontroliranje urbanističkih suglasnosti i zbog toga se zapravo traže općine. Nije riječ o ugroženosti Bošnjaka od Hrvata, jer mostarske Bošnjake, kao i Hrvate, ugrožava unitarizam i centralizam iz Sarajeva i nikakve općine neće taj trend zaustaviti.

Lokalna postava SDA-ovaca ima druge planove. S jedne strane kroz izdavanje urbanističkih suglasnosti lokalni prvaci bošnjačke političke scene planiraju oblikovati Mostar (barem istočni dio grada) investicijama bliskoistočnog (arapskog i turskog) kapitala. Istočni dio grada postao bi nova Ilidža.

Time bi, s jedne strane, ''kroz bakšiš'' naplatili svoje ''usluge'' izdavanja urbanističkih suglasnosti, a s druge bi pokušali demografski preoblikovati Mostar.

Njihovi ciljevi su legitimni, ali zbog tog ne bi trebali držati taocima 120.000 Mostaraca, nego trebaju otvoreno reći zbog čega traže općine.

Isto tako, trebaju prestati uvlačiti Hrvate u priče o podjeli Mostara. Jer Hrvati su danas taj faktor koji Mostar drži na okupu. Bošnjačka politička elita mora prestati s podvala-argumentima i otvoriti svoje karte.

Zbog Vas je, gospodo, Mostar grad-mučenik, ili kako nas Sarajevo voli zvati - ''slučaj''.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi