RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zavrzlame naše političke scene ili Kako pobijediti Željka Komšića?

Napisano 14.06.2010. 16:19
Sejdo i 3 praščića

Piše: Vedran Kožul

Zavrzlame naše političke scene ili Kako pobijediti Željka Komšića?
 
Predizborne „zavrzlame“ već polako kreću, utrka za vlast se iz dana u dan sve više zahuktava. Između ostaloga saznali smo i sva četiri imena glavnih kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Hrvatskoga, hm? Hoće li biti hrvatski, to ćemo tek vidjeti.

Za hrvatske glasove prvenstveno će se boriti Borjana Krišto i Martin Raguž. Za bošnjačko nadglasavanje Hrvata bori se Željko Komšić. A Jerko Ivanković Lijanović? Zna li on sam za što se bori pitanje je veliko? 

Željko Komšić kreće u još jedno preglasavanje naroda!
 
Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije aktualni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić najavio je svoju kandidaturu i za drugi mandat na ovoj funkciji. Tom prilikom istaknuo je da priželjkuje da stranke s hrvatskim predznakom kandidiraju zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva.

"Privatno sam to rekao više puta, evo ponovit ću to i sada, priželjkujem da bude taj jedan kandidat, pa daj da vidimo, da završimo i tu priču ili gore ili dolje, svejedno" istaknuo je Komšić. Drugim riječima Željko nam poručuje da se svi Hrvati mogu skupiti i glasovati protiv njega, ali da će on opet pobijediti jer što možemo mi Hrvati njemu kada nas je malo.

Sada bi mi neki mogli prigovoriti zbog ove rečenice jer svi Hrvati ne glasuju za stranke i kandidate s hrvatskim predznakom, no ako u obzir uzmemo da Komšić uživa tek minimalnu potporu unutar hrvatskog naroda u BiH očito je da ovaj SDP-ovac kreće u otvorenu utakmicu protiv Hrvata, koje, ironije li, i zastupa u ovoj zemlji u kojoj je mnogo toga pa i ovaj čin daleko od normalnoga.

Taj isti Željko Komšić još ima i obraza doći na jednu „javnu“ televiziju i pričati takve stvari, a da voditeljici ne padne napamet postaviti mu pitanje da li ta njegova želja znači otvoreno zagovaranje preglasavanja hrvatskog naroda. No ništa iznenađujuće ako se zna da je FTV medijska kuća u kojoj se SDP odavno favorizira.
 
Biseri „desno-lijeve“ trojke

Da na bh političkoj sceni ne bude dosadno svako malo se pobrine Jerko Ivanković Lijanović. Look mu je konstantno nepromijenjen, plava majica i biseri koje izjavljuje  neizostavan su dio programa mesara s Visoke glavice. No Jerkin utjecaj sve više opada, prije bi mogao natjerati svoje radnike da iziđu prosvjedovati na ulicu, no ni to mu više ne ide za rukom jer radnici bez plaća neće ni na ulicu.

Tako je za dugo najavljivanu blokadu prometnica u Neumu uspio skupiti tek 20-ak ljudi. No ni to ga ne sprječava da najavi nove blokade i štrajk glađu zbog odnosa Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH. Umjesto štrajka glađu bolje bi mu bilo radnicima isplatiti zaostale plaće, jer ako ovako nastavi u njihovim bi obiteljima i bez štrajka moglo doći do gladi.

HSP BiH u traženju partnera želi se natjecati s HDZ BiH. Dok je Čović ostvario veliku pobjedu potpisivanjem strateškog partnerstva s hrvatskim HDZ-om, pravaši organiziraju sastanke s Antom Đapićem, „političkim mrtvacom“, koji je HSP u Republici Hrvatskoj uspio dovesti na najniže grane te koji u svojoj dugoj eri vođenja te stranke nikada previše nije mario za probleme Hrvata Bosne i Hercegovine.

HDZ 1990 svoj program temelji na uzviku „Čović nije u pravu!“ Opsjednutost liderom HDZ BiH u zadnje vrijeme glavna je odlika prepoznatljivosti ove stranke, naravno uz bivšeg v.d. predsjednika Mladeži Zvonku Perića koji je uhapšen s ne malom količinom marihuane.
 
Ostaje li HDZ BiH sam protiv svih?
 
U Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH u zadnje vrijeme najviše su zaokupljeni proslavom dvadesete godišnjice osnivanja ove stranke. Diljem Bosne i Hercegovine održavaju se proslave i to jako uspješno. Pune dvorane ljudi, osim članova stranke tu su i potencijalni birači pa je sve to i pravi način da se već sada pošalju konkretne političke poruke pred izbore u listopadu.

Već spomenuto partnerstvo Čović – Kosor također ide na mlin HDZ BiH, no ono što slabo ide su partnerstva sa strankama s hrvatskim predznakom u BiH.

Liljana Lovrić, sada već bivša predsjednica HSS-NHI izbačena je iz stranke zbog potpisivanja strateškog partnerstva s HDZ BiH, a i dio HKDU koji se ranije svrstao uz HDZ BiH bliži je koaliciji HSP BiH i HDZ 1990. Pitanje koje se opravdano postavlja je da li je na djelu jedna vrsta velikoga pakta protiv HDZ BiH i da li će ova stranka na kraju morati koristiti izraz „Sami protiv svih“?
 
I na kraju…
 
U ove vruće ljetne dane naslušati ćemo se mnogobrojnih prepucavanja. Već je odavno jasno da će se ona ponajviše voditi na relaciji tzv. dva hrvatska bloka. Tu će se moći napraviti dosta toga, nešto može krenuti u korist jednih ili drugih, biti će to klasična predizborna kampanja, tradicionalno ne previše čista.

No pitanje je da li je Željko Komšić sigurni pobjednik u izboru za člana Predsjedništva? To ovisi o svima nama, posebno o našoj mudrosti i sposobnosti razmišljanja. Ako malo razmislimo znati ćemo da je neophodno da nas velika većina 3. listopada iziđe na izbore.

I što onda pitate se?  Razmislite još malo i shvatit će te da je uzalud potrošeni glas ujedno i glas za preglasavanje Hrvata? Shvatili ste? Ako jeste šanse za pobjedu Željka Komšića upravo su se smanjile makar za mrvicu. Ali, mrvica po mrvica…


Nema komentara

Anketa

Ustavi