RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jajce - Kraljevski grad vapi za očuvanjem spomenika kulture

Napisano 30.01.2012. 09:55

Jajce - Kraljevski grad vapi za očuvanjem spomenika kulture

Tragovi prošlosti – Spomenici povijesti nebrigom i devastacijom bivaju polako uništeni

Očuvanje - Jajce ima24 nacionalna spomenika. Pripremljena je dokumentacija za upis Jajca na listu UNESCO-a 2007, ali se od toga odustalo

Piše: Tvrtko Zrile, VLM

Nebriga o spomenicima kulture, prirodnim neobičnostima, narodnim nošnjama i običajima našeg kraja, i uopće o kulturnim vrijednostima od strane građana, a i državnih institucija, poznata je. Zapostavljamo svoju povijest, kulturu, tradiciju, običaje, priče, legende...

Primjeri nebrige

Kolektivno pamćenje je na veoma niskom stupnju, a u školama se nedovoljno uči o povijesti Jajca. Navest ćemo, za početak, nekoliko primjera nebrige koje je zabilježio još fra Jozo Markušić (1880.-1968.). Do 1897. na Carevom Polju kod Careve vode, koju narod naziva Carevica, postojao je stari hrast ispod kojeg se odmarao Sultan Mehmed II. Na tom mjestu, 5. lipnja 1463., pogubljen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Hrast je najprije ogoljen, a kada se osušio posječen je.

Na Šipatljevom Brdu u Podmilačju kod svetišta Svetog Ive također je postojao stoljetni hrast ispod kojeg su se sastajali ljudi, prvaci naroda, da vijećaju o svojim zgodama i nezgodama, ali i taj hrast je posječen, a sve što se događalo i govorilo ispod hrasta palo je u zaborav. Mjesto na kojem je postojao samostan u Lučini, koji je izgorio 1620., nikako nije obilježen, iako postoje tragovi temelja.

Isti je slučaj i s kapelicom u Kozluku, izgrađenoj 1621., a postojala je do 1886. Vandalizam je učinjen i na rimokatoličkom groblju Mašet, koje datira iz 1463. i vjerojatno je najstarije aktivno katoličko groblje u BiH. Nesavjesni pojedinci uništili su stare spomenike i pravili „moderne“, iako je ovo groblje nacionalni spomenik BiH.

Ništa bolje nisu prošli ni stećci. Ugrađivani su u zidove štala, od njih su pravljene ograde. Istu sudbinu doživljavali su rimski sarkofazi i srednjovjekovni spomenici. Na Klimenti su još 1941. postojali tragovi crkve Sv. Klimenta iz XIII. st. i tri lijepa nadgrobna spomenika. Prostor je sada potpuno devastiran, a na njemu nema nikakvih tragova crkve i spomenika.

Jajce-TZ-2

Uništavanje nalazišta

Uništeni su i tragovi samostana časnih sestara ispod crkve, a vrelo časnih sestara, koje još postoji, oblijepljeno je keramičkim pločicama. U Jajcu postoji desetak značajnih neistraženih arheoloških nalazišta. Pretpostavlja se da je znatno više spomeničkog blaga pod zemljom nego na zemlji. Poznati su slučajevi uništenja arheoloških nalazišta prilikom izvođenja građevinskih radova. Jajce ima 24 nacionalna spomenika BiH i oko stotinjak drugih spomenika. Pripremljena je dokumentacija za upis Jajca na Listu UNESCO-a još 2007., ali se od toga odustalo. Ovo su samo neki, manje poznati, negativni primjeri. I pored toga Jajce je još uvijek jedan od najljepših gradova u BiH. Zato moramo više pozornosti posvetiti očuvanju naše (pre)bogate prošlosti, koju ne smijemo zaboraviti i uništavati.

■ ZAPUŠTENO

Kraljev grob nitko već dugo ne održava

Vrelo Bililo iznad Kozlučkog mosta sa čistom vodom, koja izvire iz žive stijene, zapušteno je, a u vrelo kod Rožetine kuće ulijeva se kanalizacija. Ta su dva vrela skoro u samom centru grada, što se rijetko može vidjeti. Dvorac Komotin prepušten je zubu vremena, na Svatovskom groblju u Divičanima HPT postavio je svoje instalacije kao i na groblju u Barevu.

Jajce-TZ-1

Iz zvonika Sv. Luke, koji je spomenikom kulture proglašen 1892., raste drveće koje razara trifore, srednjovjekovna ploča kod crkve Sv. Marije potpuno je zatrpana smećem, kraljev grob nitko ne održava, vodenice, zapaljene prošle godine, nitko ne obnavlja...

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi