RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Spomenik bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću

Napisano 27.07.2011. 12:08
Bosanski kralj Stjepan Tomašević

Pozdravljamo inicijativu i zaključke Okruglog stola „Spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I. Kotromaniću, održanog 13. 6. 2011. u Tuzli u Ateljeu „Ismet Mujezinović“, o gradnji spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I. Kotromaniću u Tuzli.

Smatramo da će ovaj čin, između ostalog, znatno pridonijeti razvijanju svijesti građana BiH, uliti im osjećaj ponosa i zadovoljstva što su državljani BiH i ukazati na višestoljetni kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine, koja se, uglavnom u dnevno - političke i sitno šićarđijske svrhe, sve više osporava.

Slijedeći jedan od zaključaka Okruglog stola „da treba potaknuti ovakve projekte i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine“ redakcija GlasJajca pokreće javnu anketu-raspravu o podizanju spomenika u Jajcu posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću.

Nakon ankete-rasprave, prijedloga i mišljenja, pristupilo bi se izradi formalne inicijative, koja bi se uputila nadležnim državnim tijelima i institucijama na dalji postupak.

Za gradnju spomenika u Jajcu posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću ima više razloga, od kojih navodimo samo neke:

1. Stjepan Tomašević, sin kralja Stjepana Tomaša i majke Vojače iz Rame, okrunjen je u Crkvi sv. Marije u Jajcu 17. 11. 1461. godine.

2. Za vrijeme kratkog kraljevanja (1461.-1463.) Jajce mu je bilo „Stolni grad kraljevstva mi“ i u njemu je izdao nekoliko značajnih povelja.

3. Nakon poznate epizode Bobovac-Jajce-Sokol Grad-Ključ-Jajce kralj Stjepan Tomašević pogubljen je 5.6. 1463. na Carevom Polju u Jajcu ispod velikog hrasta pored izvora Carevica, koji i danas postoji.

4. Na temelju legende o kralju, koju je narod Jajca stotinama godina čuvao, dr. Ćiro Truhelka 1888. godine ispod Huma, na mjestu koje se naziva Kraljev grob, pronašao je zemne ostatke kralja Stjepana Tomaševićaća. Nakon izrade sarkofaga u Beču zemni ostaci smješteni su, u najprije u crkvu UBDM, a zatim u Muzej Franjevačkog samostana „Sveti Luka“ u Jajcu, gdje se i sada nalaze.

5. Jajce se u medijima i literaturi već više godina titulira kao „Kraljevski grad Jajce“.

6. Izložba fotografija u zgradi UNESCO-a u Parizu, povodom kandidature Jajce na Listu UNESCO-a, nosila je naslov „Jajce- kraljevski grad“.

7. Jedna od ulica u Jajcu, od Komunalca do Šehačića kuća, nosi naziv Ulica Kralja Stjepana Tomaševića.

Gradnjom spomenika posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću Jajce bi dobilo još jedan „adut“, dobilo bi opravdanu i zasluženu promociju, što bi, svakako, pozitivno utjecalo i na naredni postupak kandidature Jajca na Listu UNESCO-a.

Molimo sve nevladine udruge i građane da se izjasne o ovom prijedlogu i daju svoje mišljenje, sugestije i primjedbe, kako bi se nadležnim državnim tijelima uputila inicijativa za podizanje spomenika posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću u Jajcu.

Ne pretendiramo da smo stručnjaci iz ove oblasti, nego samo kao građani pokrećemo inicijativu, za čiju će realizaciju biti potrebni stručnjaci i relevantni politički subjekti.

Glas Jajca


Nema komentara

Anketa

Ustavi