RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Raduša – nova top skijaška destinacija

Napisano 23.11.2010. 11:23
Planina Raduša

Piše: Ana Kudić

Vjerojatno posljednju lijepu, sunčanu nedjelju ove godine odlučila sam provesti na svježem planinskom zraku, a kako već odavno slušam da se na planini Raduši u uskopaljskoj općini gradi skijalište, zaputih se zajedno sa svojom „malom“ šesteročlanom ekipicom pravac Uskoplja.

Priroda je ove jeseni prekrasna, nadnaravno lijepe boje lišća i okoliša obasjanog suncem daju pravi umjetnički ugođaj (nije „džaba“ Šljivo svoje fotografe doveo u Ramu upravo u ovom godišnjem dobu op.a.). Na Makljenu još izletnika koji koriste lijepo vrijeme za roštiljadu. Sa magistralnog puta Gornji Vakuf /Uskoplje /Prozor kod benzinske crpke Sičaja skrenuli smo prema selu Pidriš i nakon par kilometara vožnje po asfaltnoj cesti došli smo na makadam koji ide kroz šumu do visoravni Pale. Za makadamski put može se reći da je urađen kvalitetno, dosta je širok, međutim, već su ga poprilično uništile kiše, tako da put osobnim automobilom nije baš ugodan zbog brojnih rupa. Ipak, to ne sprječava Uskopljane da borave na svojoj Raduši, jer smo sreli brojne automobile i planinare koji su vjerojatno , kao i mi odlučili uživati na svježem zraku.

Raduša 1


Moram ponovno reći da je priroda ovdje doista prekrasna, a to ne treba posebno čuditi, jer je cijeli ovaj kraj još uvijek skoro netaknut ljudskom rukom. Od suputnika slušam da se ovim putem nekada išlo na prvu crtu bojišnice na Idovac najviši planinski  vrh Raduše (1956 m n.v.), a u novije vrijeme ljepote Raduše i Idovca koristili su motoristi na svojim adrenalinskim avanturama.

Još nekoliko kilometara vožnje po lošem makadamskom put (kad snijeg napada i neće valjda biti toliko loš) dovezli smo do prvog objekta u šumi-motela. Tu je naš put ka Idovcu prekinut, jer je zbog radova na Motelu i skijališta prostor poravnat bagerima, pa se osobnim automobilom i ne može dalje. Terenskim vozilom se može proći i nastaviti ka Idovcu.  Ostadoh razočarana, jer  nisam uspjela sa pravog (visinskog) mjesta i na licu mjesta pogledati novo skijalište, a ograničena malim suputnicima u autu ne mogoh to učiniti niti pješice. Utješio me Zakoniti riječima da novo skijalište možemo obići slijedeće nedjelje na motoru (ajme meni..).

Ispred motela koji čini sastavni dio Ski centra Raduša zatekli smo grupu radnika, očito se i nedjeljom radi kako bi skijalište bilo spremno za sezonu. Prema planu investitora, motel će imati restoran i bife i četiri mini apartmana. Vanjski dio motela uređen je, a kakvo je stanje unutra nisam uspjela vidjeti. Motel je smješten na 1300 metara nadmorske visine  i u toj dolini gradi se početna stanica koja će skijaše voditi do skijališta na nadmorskoj visini od 1800 m. Od ovog objekta vidljivi su stupovi koji će držati gondole za prijevoz skijaša.

I ovdje, na širokom platou Ski centra Raduša zatekli smo brojne planinare i motoriste u obilasku gradilišta.

U Ramu smo se vratili drugim putem, onim koji vodi preko ramskog dijela Raduše, preko Draševa, automobilom smo se spustili putem iznad Jaklića kojeg je svojim entuizijazmom izgradio pokojni Šimun Tadić. Njegov trud treba pohvaliti, iako je put u dosta lošem stanju i treba ga dodatno proširiti, uravnati i urediti, pa zašto ne i asfaltirati, gradskim ocima na znanje.

Moram reći da sam na koncu puta ostala zadivljena obimom radova i entuzijazmom Uskopljana koji na krilima privatne inicijative podižu svoj kraj iz mrtvih i na dobroj ideji stavljaju Uskoplje na ski kartu Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući činjenici da Raduša obiluje snijegom šanse za uspjeh ovog skijališta su velike.

Raduša 2

Podaci o Ski centru Raduša dostupni na Internet portalima:

Sportsko-rekreacijski centar na planini Raduši izgrađuje poduzeće Pegasus d.o.o. Gornji Vakuf/Uskoplje na osnovu dozvole Federalnog ministarstva okoliša i turizma i na površini 11,58 km četvornih. Dobijenom koncesijom omogućena je izgradnja na prostoru na kojem su idealni uvjeti ne samo za zimski već i za ljetni turizam. Početna stanica i motel smješteni su u dolini na 1300 m n.v. odakle će se najsuvremenijom opremom za prijevoz skijaša gondolama skijaši prebacivati na skijalište smješteno na 1800 m n.v. istočno od Raduškog jezera.

U prvoj fazi gradi se jedan ski lift duljine 2,5 km, cjelokupna infrastruktura, asfaltni putovi i motel. U drugoj fazi  izgradit će se još dva ski lifta- jedan šesterosjed i jedan dvosjed i još dva objekta sa luksuznim apartmanima.

Prošle zimske sezone osposobljene su dvije vučnice, vučnica katuni u duljini od 900 m i vučnica Gare u duljini od 500 m. Gradi se dvosjed Jezero u duljini od 1900 m u vučnica Škola skijanja od 400m.

Raduša 3

Raduša 6

Raduša 7

Foto: www.rama-prozor.tv; www.radusa-info.com

Ispiši
Ocijeni: 3.0
18728 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi