RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavljen Zbornik radova međunarodnog znanstvenog simpozija o Žepču

Napisano 08.04.2011. 13:39

Zbornik je nastao kao rezultat znanstvenog skupa koji je 10. i 11. listopada 2008. održan u prigodi 550. obljetnice prvog pisanog spomena imena Žepča. U njemu su na 363 stranice predstavljena 23 rada. Urednik zbornika je Franjo Marić.
U svom uvodnom obraćanju okupljenim dr. sc. Slavko Slišković je istaknuo da je rad na pripremi ovog znanstvenog skupa započeo 2006. i da je kao završni korak ovog značajnog projekta došao izlazak Zbornika. Kazao je da se u njemu prelama povijest žepačkog kraja te da on uključuje i poglede svih etničkih i vjerskih skupina koje su živjele na tim prostorima.

Vrijedno djelo kojim je obogaćeno poznavanje žepačkog kraja

Zbornik je pisan na više jezika i pisama. „Sve to govori i o bogatstvu i o kompleksnosti povijesti prostora kojemu je posvećen Zbornik i za koji su se često 'svadili orli i sokoli', kako kaže narodna pjesma“, kazao je dr. Slišković. „Možemo se pohvaliti da su se za istim radnim stolom, bez intervencije međunarodne zajednice, našli Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Židovi iz Hrvatske, BiH i Njemačke. Zato kažem da je to jedan vrijedan skup i vrijedno djelo kojim smo obogatili poznavanje žepčake povijesti. Nažalost, nismo uspjeli obraditi sve teme koje bi trebalo, a neke su tek dotaknute. Tako nam je ostavljena zadaća daljeg rada i novih skupova“, kazao je dr. Slišković ujedno zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.
O samom Zborniku su govorili dr. sc. Branka Grbavac i dr. sc. Damir Karbić. Prikazivači su radove svrstali u dvije cjeline: u radove koji se u klasičnom smislu bave povijesnim temama te one koje se u širem smislu bave kulturnom poviješću. Predstavili su ukratko i prikaze svih radova objavljenih u tom vrijednom djelu.

Potreba za sličnim djelima

„Iako je o povijesti Žepče dosta pisano, o čemu svjedoči i bibliografija objavljena u ovom Zborniku, ipak se u historiografiji još uvijek osjeća potreba za djelima u kojim bi se cjelovito obradila i prikazala mjesna povijest pojedinih područja. Upravo u toj činjenici leži važnost ovog znanstvenog djela koji daje dublju i dokumentiraniju sliku ovog područja te otvara nove teme“, rekla je dr. Grbavac.
„Potrebno je još jednom podcrtati važnost same činjenice koju održavanje takvog znanstvenog skupa i objava Zbornika radova imaju s jedne strane za percepciju Žepča kao zasebnog kulturnog entiteta unutar hrvatskog i bh. kulturnog korpusa, ali i kao poticaj mjesnoj i široj znanstvenoj javnosti da tragom postignutog, i u raspravi s njim, nastavi istraživanje i produbljivanja žepačke povijesti“, kazao je dr. Karbić.
Na kraju predstavljanja svim okupljenim se obratio i načelnik Općine Žepče Mato Zovko koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu uz izraženu nadu da ovo neće biti i posljednja knjiga o povijesti žepčakog kraja. Još jedanput je ponovio da je za žepački kraj veliki, povijesni značaj simpozija i djela koje je na osnovu njega nastalo. Posebno je istaknuo ulogu dvojice Žepčaka u realizaciji cijelog ovog projekta: prof. Franje Marića i dr. Slavka Sliškovića.
Podsjetimo, organizatori simpozija bili su: Općina Žepče, Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, Hrvatski državni arhiv iz Zagreba i Institut za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U Zborniku je uredništvo neke teme, kao što je posljednji rat, željelo ostaviti po strani, ali se tijekom izlaganja o vjerskim zajednicama tema rata nametnula sama po sebi. Iz uredništva su kazali da se nije zadiralo u autorske tekstove. Čitatelji će znati razlikovati istinu od zaključaka uzrokovanih više osjećajima negoli pouzdanim činjenicama, napisano je u predgovoru ovog djela.


Katolički Tjednik / B. V.


Ispiši
Ocijeni: 2.6
12877 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi