RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jajce: Završeni 14. Šopovi dani na Plivi

Napisano 12.10.2015. 19:58

U Jajcu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnice Jajce završeno je 14. izdanje tradicionalne pjesničke manifestacije Šopovi dani na Plivi, koje se održavalo od 5. do 10. listopada, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Manifestacija je otvorena u ponedjeljak 5. listopada promocijom Zbornika nagrađenih učeničkih radova u sklopu Šopovih dana na Plivi u posljednjih pet godina. Promotori su bili prof. Tomislava Ladan i mag. Ivica Vidoni. Promocija je održana u Gradskoj galeriji u 19.00 sati. Nakon promocije Zbornika uslijedila je književna večer na kojoj su se predstavili učenici Srednje škole „Nikola Šop“. Književna večer bila je posvećena Silviju Strahimiru Kranjčeviću i 150 godina od njegova rođenja.

Drugog dana 14. Šopovih dana na Plivi, 6. listopada, jajačkoj publici predstavili su se učenici OŠ „13. rujan“. Oni su svoju književnu večer posvetili Branku Ćopiću i njegovoj pripovijetci Bašta sljezove boje, budući da je ove 2015. godine 100 godina od rođenja ovog književnika.

Osnovna škola „Braća Jezerčić“ iz Divičana predstavila su se u srijedu 7. listopada svojim književnim susretom u 12.00 sati, također u Gradskoj galeriji. Učenici Srednje strukovne škole „Jajce“ u svojoj književnoj večeri, koja je odžana u 19.00 sati, predstavili su život i djelo fra Ivana Franje Jukića.

U četvrtak 8. listopada učenici osnovne škole „Berta Kučera“ svoju književnu večer posvetili su Nikoli Šopu i Musi Ćazimu Ćatiću koji je umro prije 100 godina (4. travanj 1915.)

Središnja pjesnička večer održana je u petak 9. listopada u hotelu Turist98. Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena liku i djelu hrvatskog pjesnika za djecu, pripovjedača, dramskog pisca Šime Ešića. Pored Šime Ešića jajačkoj publici predstavili su se i jajački pjesnici i pisci, kako mlađi tako i stariji. Svoje radove predstavili su i učenici KŠC „Ivan Merz“ iz Banja Luke. Na središnjoj književnoj večeri objavljena su i imena dobitnika nagrada za najbolje literarne radove.

U subotu 10. listopada 2015. god. program je počeo u 10.30 sati u hotelu Turist 98 Jutarnjim pjesničkim druženjem, gdje su se pridružili i ostali pjesnici. Pored Šime Ešića sudjelovali su dr. Jasmina Hanjalić, Kristina Mrđa, Ivica Budilica, Anto Stanić, Mirjana Jezildžić, Rabija Memeledžija, Sanja Križanac Strukar, Suzana Lovrić, Anto Zirdum, Branko Serdar, Franjo Bratić, Dragan Mučibabić i Đemal Sefer.

Svečano polaganje cvijeća na spomenik Nikoli Šopu, ispred njegove rodne kuće, bilo je u 12.00 sati, nakon čega su se pjesnici, zbog kiše, u Šopovoj rodnoj kući predstavili svojim djelima. Nakon polaganja cvijeća ispred spomenika, uslijedila je promocija knjige Ante Zirduma Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914. Promotor je bila dr. Jasmina Hanjalić, doktorica i književnica iz Sarajeva.

14. Šopove dane na Plivi zatvorio je načelnik gospodin Edin Hozan na koncertu koji je održan u subotu u 19.00 sati u Domu kulture. Na koncertu su nastupili „Viteški akordi“ iz Viteza, tamburaški sastav „Zlatne žice“ iz Bugojna, Napretkov zbor „Nikola Šop“ te mandolinski sastav „Stjepan Tomašević“.

Ovogodišnja manifestacija Šopovi dani na Plivi bila je u duhu užeg zavičaja. Iz tog razloga sudjelovali su pjesnici iz Srednjobosanskog kantona. Dodatna posebnost ovogodišnjih 14. Šopovih dana na Plivi jest središnji gost Šimo Ešić koji je posjetio sve jajačke osnovne i srednje škole, što do sada nije bila praksa.

Organizaciju Šopovih dana na Plivi, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su: Općina Jajce, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Vlada Republike Hrvatske, Vlada Županije Središnja Bosna, Središnja Uprava Napretka Sarajevo, Elektroprivreda HZHB Mostar i HT Eronet.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi