RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kalež i plitica bosanskog kralja Tomaša na Misi uoči zasjedanja Biskupske konferencije BiH

Napisano 04.11.2013. 12:45
Kalež i plitica bosanskog kralja Tomaša na Misi uoči zasjedanja Biskupske konferencije BiH

Svečano Euharistija uoči 59. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije, 3. studenog 2013. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu slavljena je kaležom i pliticom koje je pretposljednji bosanski kralj Stjepan Tomaš darovao hvarskom biskupu Tomi Tomasiniju u znak zahvalnosti za uspješno posredovanje između njega i tadašnjeg pape Eugena IV.

Kalež i pliticu iz Hvara za ovu prigodu donio je biskup hvarsko-bračko-viški mons. Slobodan Štambuk koji na zasjedanju sudjeluje kao delegat Hrvatske biskupske konferencije. Predajući na početku Mise kalež i pliticu u ruke kardinala Puljića, kako bi iz njih slavio Misu, biskup Štambuk je kazao: „Radosno Te pozdravljam Crkvo u Bosni i Hercegovini! Pozdravljam tvoje pastire, svećenike, redovnike, redovnice i sveti puk Božji. U ime braće i sestara, posebno biskupa Hrvatske biskupske konferencije, moj srdačni pozdrav! Dozvolite mi malu pojedinost. U ime moje tro-otočne biskupije iz koje dolazim - Hvara, Brača i Visa ovaj put prinosim na uvid ovaj kalež i ovu pliticu koja ima svoju duboku povijest i vrlo važno značenje. Prije više od 550. godine, to jest prije nego se dogodio tragični slučaj pada Bosne šaptom, ovaj kalež bi dar pretposljednjeg kralja bosanskoga Stjepana Tomaša Papinom delegatu biskupu Tomi Tomasiniju koji je tada bio hvarski biskup. Čast mi je da će večeras u ovom kaležu i na ovoj plitici biti Krv Kristova i Tijelo Kristovo i da u tu Krv želimo pomiješati tako puno puta prolivenu krv na ovim stranama 'za krst časni i slobodu zlatnu'. Neka ti je s blagoslovom, Crkvo u Bosni i Hercegovini. Bog te blagoslovio i živu čuvao!“.

Biskup Štambuk smatra zanimljivim da je kralj Tomaš u dar pokaznice i spomenutog kaleža dao utisnuti grb biskupa Tomasinija, posrednika, što pokazuje posebnu naklonost i posebnu zahvalnost s osobitom pažnjom. Prema njegovim riječima, čini se da je to urađeno u domaćoj bosanskoj radionici te ističe da su pokaznica i kalež rijetki spomenici kršćanske kulture u Bosni i Hercegovini u predosmanlijsko vrijeme. (kta)


Nema komentara

Anketa

Ustavi