RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kardinal Puljić: Glagoljaši su bili vjerni Bogu, Crkvi i svom narodu i nijedan se nije poturčio

Napisano 22.06.2016. 21:06

Velika katedralna dvorana bila je sinoć ispunjena do posljednjeg mjesta na predstavljanju knjige biskupa mostarsko-duvanjskog dr Ratka Perića “Svećenici glagoljaši na području BiH”, u kojoj je opisan život i djelovanje 59 svećenika glagoljaša, u razdoblju od 300 godina, u vrijeme Osmanlijske vlasti, od 1551. do 1851., za koju je autor građu pripremao punih 24 godine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Ni jedan nije napustio svećenstvo

Govoreći o ovoj znanstvenoj studiji uzoriti kardinal Vinko Puljić kazao je kako je “njegov brat u biskupstvu” koristio podatke iz čak 130 knjiga i 13 arhiva, da bi opisao život i delovanje 59 svećenika glagoljaša.

 

O knjizi biskupa Perića govorili su i dr Božo Goluća i mr. Anto Ivić

– Pored toliko podataka pravo je pitanje kako to da je njihovo djelovanje ostalo prikriveno, upitao se kardinal Puljić. Kazao je kako se Mađari služili franjevcima kako bi mogli ući u BiH, tužeći svećenike glagoljaše Vatikanu. A glagoljaši su bili vjerni Bogu, crkvi i svom narodu i narod ih je volio. Ni jedan od njih nije napustio svećenstvo niti se poturčio, kazao je kardinal Puljić.

O knjizi biskupa Perića govorio je i mr Anto Ivić koji se već godinama bavi migracijskim tokovima u vrijeme Osmanlijske okupacije BiH. Ivić je govorio o metodama islamizacije koju je provodila osmanlijska vlast.

 

Biskup Perić- 24 godine prikupljao građu za knjigu o glagoljašima

-Podatci iz 16 stoljeća govore da je otac svakog drugog muslimana bio katolik, kazao je Ivić. U to su vrijeme svećenici glagoljaši bili prisutni uglavnom na području Hercegovine i Dalmacije, ali ih je bilo i u Bosni. Upravo su oni pisali matične knjige svjedočeći tako o životu ljudi pod osmanlisjkom vlašću i djelovanju svećenika.

 

Vrijedna znanstvena studija

Po mišljenju mr. Ivica knjiga biskupa Perića otrgnula je od zaborava plemenito služenje glagoljaša Bogu i ljudima i izraz je poštovanja za njihovo djelovanje. – Ovo je uistinu posebno vrijedna znanstvena studija, po kojoj će se pamtiti djelovanje biskupa Perića, kazao je Ivić.

Urednik “Crkve na kamenu”, nakladnika knjige biskupa Perića,  prof.dr. Božo Goluža ispričao je kako mu je biskup još 2008. poslao “konačnu verziju” knjige. A onda bi biskupu stalno stizali novi podatci i novi dokumenti, da bi knjiga bila finalizirana tek prošle godine, kazao je dr. Goluža, dodajući kako je biskup Perić građu za knjigu pripremao čak 24 godine.

Osim životopisa svećenika glagoljaša i latinaša, biskup Perić u knjizi je posebno obradio odnos franjevačkog i glagoljaškog klera, te glagoljaška sjemeništa.

– Glagoljaši su bili svjetovni svećenici, koji su misu glagoljali, govorili, na staroslavenskom, a latinaši na latinskom jeziku. No, ni jednom se nije dogodilo da je narod potjerao nekog svećenika glagoljaša, a tražio franjevca, zapisano je, međuostalim u knjizi.

 

Poticaj proučavateljima

Sam autor, biskup dr Ratko Perić zahvalio se svima koji su pomogli da ova studija ugleda svjetlo dana. Pojasnio je kako su svećenici glagoljaši djelovali na području od čitlučkog Dobrog sela u Hercegovini do Tolise u Posavini. Njima je bilo dopušetno djelovanje, ali ne i naslov misije. Pokušavali su se kod Vatikana zato izboriti, ali iako nisu spjevali nisu odustajali od svog poziva.

– Govorili su mi ćemo živjeti od ćaćina imetka, ali ćemo biti svećenici. Ja sam uvjeren da je njima draža spomen misa koju je večeras služio kardinal Vinko nego sve knjige i studije napisane o njima, kazao je autor studije, na kraju zaključivši.- Ako sam je dobro sastavio ispunila mi se želja, a ako sam to učinio slabo ili osrednje učinio sam što sam mogao. Dao Bog da ova knjiga bude poticaj nekim novim proučavateljima života svećenika glagoljaša.

Spomenimo i da je poseban ugođaj sinoćnjoj promociji svojim nastupom dala ženska klapa “Bura”, piše HMS.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi