RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kiseljak: Predstavljena knjiga "Vojvoda don Ivan Musić"

Napisano 13.12.2014. 18:47
Kiseljak: Predstavljena knjiga \

U kino dvorani Hrvatskog doma u Kiseljaku ovih je dana predstavljena knjiga "Vojvoda don Ivan Musić", autora Rafaela Muse iz Kiseljaka. Knjiga obrađuje temu Hrvata u Hercegovačkom ustanku od 1875.-1878. godine, a sadrži i pjesme lepeničko-kreševsko-fojničkog kraja u kojemu također žive Muse, s kojima je vojvoda rodbinski povezan.

Knjiga o don Ivanu Musiću po mnogočemu je posebna. Njezinom autoru, umirovljenom upravitelju Šumarije, ovo je četvrta knjiga, ali prva koju je objavio. S ponosom ističe i da je knjiga prvijenac mlade Kiseljačanke Marijane Kaljević, grafičkog inženjera koja je knjigu uredila i pomogla autoru oko niza tehničkih detalja koji su rukopis pretvorili u knjigu.

O motivima pisanja knjige autor kaže: "Vojvoda don Ivan Musić zaslužio je da se o njemu piše jer on je najsvjetlija osoba u povijesti Hrvata svojega vremena".

Pored autora, o knjizi su govorili i Dušan Musa, publicist, novinar i književnik te Ivo Miro Jović, predsjednik kiseljačke podružnice HKD "Napredak" u čijoj nakladi je knjiga izašla. Obojica promotora slažu se kako je upravo vojvodi don Ivanu Musiću potrebno vratiti mjesto u povijesti hrvatskog naroda iz kojeg ga je bivša komunistička vlast pokušala nepravedno izgurati.

"U socijalizmu su nas učili da je Nevesinjska puška događaj koji je digao ustanak protiv turskog jarma. O don Ivanu Musiću koji je prvi digao narod na ustanak u Dračevu kod Čapljine nije se moglo skoro ništa čuti", kaže Ivo Miro Jović koji je napomenuo i kako je don Ivan Musić rođen 24. prosinca 1848. godine te je knjiga objavljena u mjesecu kada je vođa hercegovačkog ustanka rođen.

"Knjiga Rafaela Muse rasvjetljava ulogu vojvode Musića, vođi Hrvata u Hercegovačkom ustanku, osobi koja je bila u stanju podići ljude na ustanak protiv Turaka, događaj koji je prethodio berlinskom kongresu i dodjeli BiH Austrougarskoj monarhiji", kaže Dušan Musa, publicist i novinar.

Pored Kiseljačana, na predstavljanju knjige o vojvodi Ivanu Musiću bili su i brojni gosti, a među njima i Ivan Musa, zastupnik u federalnom parlamentu te Ivan Buzuk i Tomislav Musa, članovi Udruge don Ivan Musa čije je sjedište u Ljubuškom. Rafaelo Musa također je član spomenute Udruge. S vojvodom don Ivanom Musićem autora osim dubokog poštovanja prema vođi hercegovačkog ustanka vežu i rodbinske veze. Musići su naime doselili u Rakovicu prema Sarajevu, a neki od potomaka završili su i u Kiseljaku, Boljkovcu i drugim mjestima. Vremenom je od Musića nastalo prezime Musa, a potomak Musića je i Rafaelo Musa.

Autor je knjigu o vojvodi Musiću posvetio bratu Rudolfu, okrutno ubijenom 1994. godine u Kiseljaku.

Artinfo.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi