RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostarski mališani vole čitati: S knjigom putuju, istražuju, uče…

Napisano 22.05.2016. 14:12

Nije sve u televiziji, mobitelima i tabletima, ima nešto i u knjizi... Pored moderne tehnologije, djecu i mlade danas je teško zainteresirati za čitanje knjiga. No, da se odlično može zabaviti, a pri tome i učiti, uz knjigu, najbolje znaju mališani Dječjeg odjela Narodne knjižnice HNŽ-a Mostar.

Prije pojave moderne tehnologije, čitanje je bila omiljena, a mnogima jedina dostupna vrsta zabave. Samo ste tako, i slušajući dogodovštine ljudi koji vas okružuju, mogli "otputovati u daleke krajeve"  i upoznati neobične ljude.

No , danas kad nam je svima sve dostupno, mnogi se roditelji žale da teško ili nikako ne mogu privoliti dijete da uzme knjigu u ruke, jer mnogo je lakše gledati televiziju ili pretraživati internet.

No, da ipak ima veliki broj djece koji svoj svijet mašte vole obogaćivati čitanjem knjiga pokazuje i činjenica da ih sve više posjećuje Dječji odjel Narodne knjižnice HNŽ-a Mostar.

Za našu rubriku ''Pozitiva subotom'', voditeljica Dječjeg odjela Narodne knjižnice HNŽ-a, Zorica Marić je kazala kako ovaj odjel posjećuje oko 1500 malih korisnika knjižnice.

- U "Pričaonici" (besplatnoj aktivnosti za djecu u dobi 4-7 godina) na Dječjem odjelu aktivno je oko 30 djece. U kreativnim radionicama (aktivnosti namijenjene osnovnoškolskoj djeci), aktivno je oko 80 - 100 djece. Čita se još uvijek premalo u odnosu na broj učenika, ali posljednjih godina bilježimo značajno poboljšanje ponajprije u posudbi popularne književnosti. Trudimo se različitim aktivnostima poticati čitanje i stjecati naviku dolaska u knjižnicu, kazala je Marić za Prvi.tv.

Tijekom cijele godine Narodna knjižnica HNŽ-a, navodi Marić, organizira različite aktivnosti, edukativna druženja s ciljem poticanja čitanja i stjecanja navike dolaska u knjižnicu. Dječji odjel  organizira druženja  s književnicima, promocije slikovnica i knjiga za djecu, pričaonice, tematsko - kreativne radionice, radionice stranih jezika, informatičke, radionice šaha, origami, lutkarske radionice.

U knjižnici djeluju tri čitateljska kluba: mali čitateljski klub "Mudre sove", tinejdžerski klub "Volim čitati"  i klub čitatelja za odrasle osobe "Bibliobuli". Iskustvenim i emotivnim doživljajem motivira se djecu na čitanje i pomaže im se u prevladavanju otpora prema knjizi, a napomenimo i kako su sve aktivnosti besplatne za korisnike knjižnice.

- Moderne generacije sve manje  vremena posvećuju čitanju knjiga, što ima za posljedicu loše izražavanje i nepismenost. Nama knjižničarima je zadatak približiti čarobni svijet knjige svim dobnim skupinama, a ponajviše najmlađima. Navika čitanja se razvija od najranije dobi. Čitanje stvara doživotnu radost i vodi prema značajnim postignućima. Mladi čitaju, ali uglavnom članstvo ostvaraju zbog obvezne lektire. Pri izboru literature za slobodno čitanje, nerijetko ih ponese trend, filmovi, reklame ili preporuke učitelja, nastavnika ili prijatelja.  Svjedoci smo sve većeg utjecaja informatičke tehnologije koja zaokuplja mlade ali i činjenice da je danas najbrži put do znanja korištenje elektronskih medija. Mediji mogu biti samo pomoć, ali ne i zamjena za klasično čitanje. S knjigom putujemo, istražujemo i učimo, kazala je Marić.

Također , ističe, knjige djecu uče mnogim korisnim stvarima, primjerice lijepom ponašanju.

 

– Sinoć smo imali druženje sa popularnom Mašom i Medvjedom. Maša je naučila djecu lijepom ponašanju i osnovnim vještinama na smiješan i pametan način. Likovi iz knjiga mogu biti uzori. Dijete koje je naučeno čitati, za primjer poželjnih osobina može odabrati nekog knjiškog junaka/junakinju, može se poistovjetiti s njime/njome i poželjeti ga/ju u određenoj mjeri imitirati. Svi smo sinoć poželjeli biti Maša koja puno čita, pleše, govori strane jezike i dobra je prijateljica, kazala je Marić.

Knjižničarke Dječjeg odjela su ponosne što je Knjižnica uspješno realizirala niz projekata.

- Projektom knjižnice "Mostar čita" obuhvatili smo cijelu lokalnu zajednicu, djelatnici i volonteri  čitali su  u različitim institucijama (školama, vrtićima, na Pedijatrijii dr.). U akciji "Knjige liječe, knjige iscjeljuju" prikupili smo više od 200 slikovnica i knjiga,  koje smo darovali Odjelu pedijatrije,  SKB Mostar. "Drvo priča" je projekt knjižnice koji  ima za cilj popularizaciju knjige i čitanja kod djece najranije dobi. Narodna knjižnica HNŽ Mostar u 2015. godini (u tijeku su pripreme za ovu godinu),  po prvi puta  u BiH organizirala je čitateljsku manifestaciju "Drvo priča" ispred Hrvatskoga doma herceg Stjepana Kosače. Stotinjak knjiga i slikovnica, koje smo mukotrpno prikupili različitim donacijama, je visjelo na granama ispred knjižnice i svako dijete "ubralo" je svoju novu slikovnicu. Sudjelovalo je stotinjak djece i njihovih roditelja, ljubitelja knjige, priča Marić.

Kad su u pitanju aktivnosti u narednom periodu, u lipnju, Narodna knjižnica HNŽ planira organizirati  drugu Reviju dječjeg dramskog stvaralaštva- druženje dramskih sekcija HNŽ-a.

- Programom Druženje dramskih sekcija HNŽ-a u fokus se stavlja značaj dramskog rada u odgojnom procesu gdje djeca i voditelji sekcija imaju priliku da pokažu svoja dostignuća, ali i da uče jedni od drugih, kazala je Marić.

U rujnu ove godine, također, sve organizirane posjete prvašića HNŽ-a, Narodna knjižnica HNŽ-a Mostar darivat će besplatnim godišnjim članskim iskaznicama.

Kad su u pitanju popularni naslovi koje naši mališani čitaju, Marić navodi kako su na Dječjem odjelu – odjelu za najmlađe korisnike, najčitaniji naslovi slikovnica: serija slikovnica o djevojčici Petri (slikovnice edukativnog karaktera) i Čarobnica Lili (Knister). Najčitanije knjige za tinejdžere su: „Dnevnik Pauline P.", "Pobuna Pauline P".  od autorice Sanje Polak, "Što mi se to događa","E baš mi nije žao!" Što dečki govore? Što cure govore? "Jesam li se zaljubila" od hrvatske književnice Sanje Pilić.

I na kraju, voditeljica Dječjeg odjela Mostar nam je dala nekoliko savjeta koje prepuručuju stručnjaci za razvijanje navike čitanja:  čitajte i sami jer dijete rane dobi mnogo toga uči po modelu, budite uvijek okruženi knjigama i različitim materijalima za čitanje, otkrijte što najviše veseli vaše dijete pri čitanju (otkrivajte njegove čitateljske interese), učlanite dijete u najbližu knjižnicu što ranije i naravno darujte dijete slikovnice što češće.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi