RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mozartova veličanstvena misa izvedena na maestralan način

Napisano 31.10.2013. 08:15
Mozartova veličanstvena misa izvedena na maestralan način

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana u crkvi sv. Mateja na Rudniku izvedeno je jedno od najpoznatijih djela klasične glazbe - Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta. Ovu prekrasnu odu mrtvima na maestralan način su izveli članovi Akademskog zbora Pro Musica iz Mostara, predvođenog don Draganom Filipovićem, te članovi orkestara iz Mostara i gosti Osijeka, a na opće oduševljenje brojne publike. Nastavak je to kulturne suradnje zbora Pro musica i osječkoga HNK koji su u proljeće prošle godine isto djelo izveli u Đakovu, Vukovaru i Osijeku.

Iznenadna viroza

Zbog iznenadne viroze jednoga od najavljenih solista, izostavljena su dva stavka u kojima pjeva solistički kvartet. Veličanstveno remekdjelo jednoga od najvećih genija u povijesti glazbe, Requiem KV 626 slavno je ostvarenje o kojem je “proliveno više tinte nego i o jednom drugom djelu njegova stvoritelja - Wolfganga Amadeusa Mozarta” (Alfred Einstein). Svakako, riječ je o jednom od najizvođenijih djela u cjelokupnoj povijesti glazbe. “Usuđujem se reći da je Requiem sinteza umjetnikova stvaralaštva, kao i odraz njegove duhovne ravnoteže. Iz dokumenata znamo da ga je svim silama želio napisati i dovršiti, stoga možemo reći da je Requiem njegov credo na samrtnoj postelji, njegovo hvala Stvoritelju, kako je često znao pisati svom ocu, majci i sestri.

Prepušten sudbini

U djelu vidimo da je Mozartova duša smirena jer nema bunta, nema prkosa, prosvjeda..., tj. “ispod nota“ je bogata harmonija, sklad prepun neizmjerno lijepih tema, motiva, polifonije, fuge... Da, duša mu je smirena iako zna da su posljednji dani. I unatoč slavi, unatoč ponovljenim trijumfima, unatoč svojem neospornom daru, on koji i danas vlada glazbenim svijetom više od 250 godina nakon rođenja, nikada nije uspio dostojno živjeti od svoje glazbe iako su je svi voljeli. Lijepo napisa Piotr Anderszewski: “Koliko se Beethoven bori sa svojom sudbinom, toliko joj se Mozart jednostavno prepušta”, zapisao je don Dragan Filipović.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi