RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Održan peti Seminar folklora Hrvata u BiH

Napisano 11.08.2016. 20:17

Od 4. do 7. kolovoza 2016. godine u Mostaru je, u organizaciji UHAKUD u BiH/Organizacijski odbor Seminara folklora, održan peti Seminar folklora Hrvata u BiH koji je ove godine okupio 50-ak polaznika iz BiH, Hrvatske, Švicarske, Austrije i Njemačke.

Polaznici su kroz četiri dana obrađivali pjesme, plesove, nošnje i običaje Hercegovine pod vodstvom etnokoreologa prof. Miroslava Šilića. Izuzev plesova iz Ljubuškog, Čapljine, Gruda (Gorice), Čitluka, Širokog Brijega, plesa Linđo, organizirano je učenje i sviranje na tradicijskih glazbalima, tamburi, kao i učenje gange, koja je biser Hercegovine i jedna od novina ovogodišnjeg Seminara.

Osim voditelja Seminara, prof. Šilića, predavali su još: Dragan Alilović, Ivo Sušac Bronđa, prof. Marina Bazina, dr. sc. Stjepan Sremac, Iva Kapural, Ana Ćeškić, Vedran Vidović, Cecilija Vidović, dr. sc. Jasmina Talam, Tomislav Kovač Strukić, prof. Ivan Barać, Ante Kraljević, Vinka Zlomislić, Jure Miloš, Damir Miloš, mag.gl.paed. Tomislav Cvrtila, Vjekoslav Martinić, i dipl. etnolog i polonista Andrija Ivančan, umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske ”Lado”.

 

Završna svečana priredba polaznika Seminara

Posljednjeg dana ovogodišnjeg Seminara u večernjim satima organizirana je svečana završna priredba svih polaznika u sportskoj dvorani Osnovne škole Marina Držića Buna – Mostar.

Bogat večernji i zabavni program privukao je mnoštvo posjetitelja. Priredbu su svečano otvorili polaznici s pjesmom ”Faćajte se bile ruke”. Nakon toga uslijedila je koreografija pjesama i plesova iz Čapljine, a zatim se s par prigodnih riječi obratio Oliver Soldo, u ime Vlade HNŽ.

Polaznici su na tamburicama i tradicijskim instrumentima pokazali dio svojih vještina. Tijekom večeri upriličena je revija narodnih nošnji, kao i radionica gange. Plesači su do kraja programa prikazali dio pjesama i plesova iz Širokog Brijega i neizostavni ples Linđo, a predstavilo se još nekoliko sudionika Seminara koji su sve prisutne oduševili raznim izvedbama.

Svi sudionici su pjesmom ”Zemlja dida mog” zatvorili svečanu završnu priredbu petog Seminara folklora Hrvata u BiH.

”Kroz četiri dana učili smo pjesme, plesove, nošnje i običaje Hercegovine. Seminar je uspješno odrađen i ispunio je naša očekivanja. Hrvati u BiH imaju bogatu folklornu tradiciju koju su dužni očuvati i prezentirati svijetu. Nastojimo privući što više mladih ljudi, ali i zainteresirati sve osobe koje su voljne naučiti nešto novo o folklornoj tradiciji bh. Hrvata. Također, pokušavamo probuditi ljubav prema našoj tradiciji, obrazovati mlade ljude koji će u lokalnim sredinama očuvati i osigurati svijetlu budućnost našoj nematerijalnoj baštini koja je bila i mora biti stožer očuvanja hrvatskog identiteta u BiH”, poručili su iz OO Seminara folklora Hrvata u BiH.

Jabuka.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi