RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje: Mirisi i okusi tradicijske Bosanske Posavine

Napisano 23.06.2016. 16:42

Dani Tolise spustili su zavjese, a Dani hrvatskog filma još nisu ni odškrinuli svoja vrata u Orašju. Ono što je zajedničko za te, ali i sve slične fešte, jesu brojni volonteri koji urade ogroman posao, no ostanu po strani zasjenjeni glavnim likovima manifestacije što pune naslovnice i uglavnom se o njima govori. Bez ikakve naknade angažiraju se kako bi gosti ponijeli iz Posavine prekrasne dojmove uz poznato obećanje: “Vraćamo se Posavini”. Ovoga puta želimo u središte pozornosti staviti neumorne posavske bake koje ne sjede u prvom redu ni na bilo kakvom prijmu. Unatoč bremenu od nekoliko desetljeća, toliške bake, ali i slavonske snaše, na filmskom festivalu u Orašju cijelo su vrijeme trajanja manifestacija na nogama, samozatajno i strpljivo uz svoje stare štednjake spravljajući slasne posavske delicije kojima dočekuju goste tradicionalnom posavskom kuhinjom.

 

Posavske krafne i listarići

Svake su večeri u vrijeme jubilarnih desetih Dana Tolise bake ponovno strpljivo pekle posavske krafne i listariće. Mirisima su mamile svakog gosta, a kako to rade svake godine, kažu nam, napekle su barem tisuću listarića.

-Naše godine nisu nam breme, one su nam samo dale iskustvo da pravimo ovako dobre krafne i naše listariće kojima apsolutno nitko ne može odoljeti. Posebno su se svidjeli glazbenicima iz Osijeka i folklorašima Rijeke i Hercegovine - kažu nam bake koje su svake večeri ispred toliškoga Dvora, na svojim starim štednjacima spremale pite, modlice, krafne… - Mi ovo radimo otkako smo se udale jer, kada dođeš u brojnu obitelj, moraš znati kuhati. Danas je drukčije. Mladi više vole druga jela, ali pokušavamo i njih naučiti ovim našim receptima - kažu nam toliške bake.

 

Hvala “Večernjaku”

Što se Tolišanki tiče, najstarija baka stara više od sedam desetljeća, Janja Nedić, svake godine ne izostaje sa svojim doprinosom u spravljanju listarića, a vrsne kuharice Ana Vincetić i Ana Oršolić također su cijelo vrijeme trajanja fešti bile dežurne za vrelim starinskim štednjakom koji je uspio samo za prigodu manifestacije montirati Mirko Vukić. Mirko se potrudio da ove godine i pozornica, na kojoj je prekrasna kola i igre izvelo desetak KUD-ova iz BiH i RH, također bude u novome ruhu. S elementima etno Posavine i detaljima koji govore kako se nekada živjelo u ovom kraju, pozornica je progovorala o davnim vremenima. - Pohvaliti treba i Ostružane jer su ove godine učinili dobrodošlicu osobito srdačnom uz tradicionalnu kavu i rakiju, kolače i etnoizložbu, kaže nam Mirko. Predsjednik Organizacijskog odbora, prof. Mario Oršolić, kaže kako će svim volonterima zahvaliti na posebno organiziranoj roštiljadi.

- Žao nam je što na naš jubilej nismo mogli ugostiti gospodina Jozu Pavkovića i zahvaliti mu za veliku medijsku potporu koju Večernji list daje našoj manifestaciji, ali poziv mu je uvijek otvoren, poručuju iz Organizacijskog odbora.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi