RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvorena izložba “Uskrs u Novom Travniku”

Napisano 17.04.2014. 10:54
Otvorena izložba “Uskrs u Novom Travniku”

„Uskrs u Novom Travniku“, naziv je likovne izložbe dvojice Novotravničana, poznatih bosanskohercegovačkih umjetnika, akademskog slikara, Ante Mamuše i akademskog kipara, Zdenka Jurišića. Izložba je otvorena u utorak navečer u Galeriji Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline u Novom Travniku.

O izloženim radovima sakralne tematike, te o umjetničkom opusu dvojice umjetnika, govorila je akademska slikarica, Sonja Jurišić, a izložbu je otvorio župnik novotravničke župe Presvetog Trojstva, don Žarko Vujica, čiju župnu crkvu krasi više djela ove dvojice poznatih umjetnika.

Izloženo je 9 umjetničkih slika Ante Mamuše i 11 skulptura, različite veličine, izrađenih u različitim materijalima, Zdenka Jurišića. Svečanom otvaranju izložbe prisutni su bili brojni kulturni djelatnici, javni radnici, gospodarstvenici, svećenici, časne sestre…, iz Novog Travnika i susjednih općina Lašvanske doline. Izložba će biti otvorena narednih 10 dana.

Anto Mamuša je rođen 1956. u Bučićima kod Novog Travnika, a Akademiju likovnih umjetnosti završio je  u Sarajevu 1980. Sudjelovao je u desetke skupnih i više samostalnih izložbi. Radi u svim slikarskim tehnikama, štafelajsko slikarstvo, vitraj, mozaik…! Skulpture i relejfi u drvetu su mu druge, ali značajne umjetničke preokupacije. Mnoga djela su mu postavljena u sakralnim objektima u BiH, Hrvatskoj, Italiji i Australiji.

Zdenko Jurišić, je rođen 1962. u Travniku a na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 1985. Živi i radi u Novom Travniku. Član je više strukovnih udruženja i aktivni sudionik brojnih likovnih kolonija. Izlagao je na skupnim izložbama u BiH, Hrvatskoj i Francuskoj, dok je samostalno izlagao u više gradova BiH i Hrvatske. Mnoga njegova djela sakralne tematike nalaze se u crkvama u BiH, a autor je i više spomen-obilježja i skulptura postavljenim na javnim mjestima.

Vitez.info 


Nema komentara

Anketa

Ustavi