RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavljena knjiga 'Dario Kordić – da se ne zaboravi'

Napisano 12.09.2013. 21:49
Predstavljena knjiga \'Dario Kordić – da se ne zaboravi\'

Večeras je u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača svečano predstavljena knjiga ''Dario Kordić - Da se ne zaboravi''.

Na samom početku, minutom šutnje odana je počast svim hrvatskim braniteljima.

Predstavljanje knjige 'Dario Kordić – Da se ne zaboravi', ujedno je i humanitarna večer za njegovu obitelj, koja je godinama zajedno s njim pala u zaborav bez bilo kakve pomoći, a događaj je organizirao Forum dobre volje.

Prije početka predstavljanja knjige prikazan je i kratki film o Dariovom ocu 'Umro je, a jedina mu je želja bila vidjeti sina na slobodi' .

O Kordiću su na promociji govorili nekada popularni kickboxer i svjetski prvak u tom sportu, a danas predsjednik Hrvatsko-Austrijske kulturne zajednice u Beču, Miroslav Piplica i Mladen Pavković, novinar i publicist iz Koprivnice, koji su ovu knjigu i priredili.

U knjizi su objavljeni svi najvažniji dokumenti Haaškog suda, od optužnice do presude, niz tekstova i fotografija, tako da čitatelji sami mogu presuditi je li Dario Kordić ratni zločinac ili Junak hrvatskog Domovinskoga rata, kako ga mnogi doživljavaju? Kordić je već 16 godina u zatvoru, od ukupno 25. Iduće godine postoji mogućnost da bude pušten na uvjetnu slobodu.

Dario Kordić, jedan od ključnih ljudi i hrvatskih junaka u obrani BiH. Bio je jedan od potpisnika za stvaranje Herceg-Bosne u kojoj je bio potpredsjednik.

Sud u Haag-u Darija Kordića je proglasio krivim ''dokazavši“ mu samo jednu ''krivnju“ – to da je Hrvat, autori su pozvali na čitanje knjige i optužnice, temeljem koje je Kordić osuđen na 25 godina zatvora (trenutno se nalazi na odsluženju kazne u Grazu), te da svatko donese svoj sud o stvarnoj krivici ovog hrvatskog junaka koji je odbio ponuđenu nagodbu tužiteljstva da svojim iskazom tereti dr. Franju Tuđmana i Gojka Šuška.

Knjiga je zbir dokumenata, fotografija, izjava i objavljenih tekstova o Dariju Kordiću, te kao takva, poput knjige o generalima Gotovini i Markaču (koju je također napisao Pavković), služi da se istina ne zaboravi.

''Nakon deset mjeseci izlaska knjige stigli smo i u glavni grad Herceg-Bosne. Kordć je večeras u molitvama i mislima s nama. Ponosan je što smo večeras u Mostaru gdje predstavljamo knjigu, jer Mostar je simbol Domovinskog rata i politike Herceg Bosne

Cilj pisanja, istraživanja i predstavljanja je da se ne zaboravi, da ne zaboravimo Darija Kordiaća i da mu se zahvalimo na hrabrosti koju je iskazivao tijekom Domovinskog rata i svih ovih skoro 16 godina. A također da pomogne njegovu obitelj, koja je iznimno zahvalna na pomoći i što na ovaj način odajemo počast Dariju“, rekao je Pipilca u uvodnim riječima.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi