RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavljena monografija „Župa Šuica: 150. obljetnica 1864.-2014.“

Napisano 12.08.2014. 21:38
Župa Šuica: 150. obljetnica 1864.-2014.

9. kolovoza, u prepunoj dvorani Hrvatskog doma Stjepana Radića predstavljena je dugo očekivana monografija „Župa Šuica: 150. obljetnica 1864.-2014.“

Na samom početku promocije, na poziv voditeljice Ive Brajko, načelnik Općine Ivan Vukadin pozdravio je sve nazočne u svoje i u ime vijećnika Općinskog vijeća.

Glasnogovornica vladinoga ureda za Hrvate izvan domovine, Žana Ćorić, također je uputila pozdrave nazočnoj publici i predstavljačima monografije i obećala da će prenijeti vrlo dobre dojmove u Zagreb. Poručila je kako državni ured cijeni sve naše napore, osobito one koji se tiču očuvanja hrvatskoga identiteta, a ova knjiga koja je večeras predstavljena to zorno dokazuje. Na spomenutoj svečanosti bili su nazočni i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić i ministar financija Stipan Šarac.

Šuički župnik fra Mate Logara, pozdravio je sve nazočne zadovoljan što su se okupili u velikom broju i naglasio da su, svatko na svoj način zaslužni za ovu monografiju, te je podsjetio na rađanje ideje za pisanje monografije.

O samoj monografiji govorio je prof. Ivan Baković, koji je svoje izlaganje započeo citatom Šuičaka dr. Franje Nevistića: „Rodio sam se u predgrađu ovoga malog mista, koje se na raskrižju cesta Kupres, Livno i Duvno poput lastavičjeg gnijezda uhvatilo za granje šuma i padina planine Želivodić s istoka, Malovana, koji jedva propušta ulaz u Kupreško polje sa sjevera, i Krug planine, koja ga okružuje sa sjevero - zapada.“ Ovu prekrasnu sliku našega malog mjesta dočaralo je i nastup HKUD-o Sitan tanac, koje  je izvelo nekoliko skladbi o šuičkim ljepotama.

Fra Mića Stojić, povjerenik HBK i BK BiH za hrvatski martirologij rekao je kako su autori uspjeli stvoriti djelo koje će ispuniti svoju svrhu.

„Zacijelo ga nije bilo lako iznijeti na svijetlo dana. U nedostatku vremena, pomiješana crkvena i društvena zbilja u suzvučju s prirodom kojom nas je Bog obdario.“ Slažemo se, autori nisu imali lagan posao, a najteži dio tek dolazi, to su kritike čitetelja.

Završnu riječ u predstavljanju monografije imao je msgr. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski. Biskup se osvrnuo na svako poglavlje zasebno, te iznio pohvale i kritike, kao i sugestije za neka buduća izdanja. Izlaganje je bilo prožeto problematikom oko naziva mjesta, je li Šuica ili Šujica. Biskup nije krio svoje simpatije za naziv Šuica, što je potkrijepio povijesnim činjenicama, a istakao je da se Župa zove Šuica!

Na samom kraju, fra Mate Logara još jednom se zahvalio svima, koji su dali i koji će dati svoj doprinos da bi ovaj svečani jubilej uistinu takav i bio!

tomislavcity.com


Nema komentara

Anketa

Ustavi