RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića

Napisano 18.11.2013. 08:52
Proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića

Vjernici Busovače proslavili su blagdan svetog Nikole Tavelića misnim slavljem u dvorištu istoimene filijalne crkve na Čepu. Na vanjskom oltaru, postavljenom za ovu prigodu, nedjeljnu svetu misu je služio i misno slavlje predvodio dr. fra Josip Jozić, uz koncelebraciju još pet svećenika. 
Sveti Nikola Tavelić je za vjernike današnjice  uzor na putu života. On nam pokazuje usku stazu ljubavi koja vodi prema Bogu ne zaboravljajući brata čovjeka. On, zauzeti apostol Crkve i crkvenog jedinstva, postao je svojom mučeničkom smrću i moćni nebeski zaštitnik svoga naroda čiji je na zemlji bio apostol. Stanovnici Busovače i cjelokupni puk Središnje Bosne štuju i diče se ovim našim svecem. Pod njegovom  zaštitom žive, a štovanje takvih velikana bit će jamstvo sretnije budućnosti. Govoreći o životu sv. Nikole Tavelića fra Jozo je u prigodnoj propovijedi naglasio da je Nikola Tavelić još u mladosti znao kojim mu je putem krenuti u životu. Ponesen idealom svetog Franje, i sam je stupio u red franjevaca. Izgaravši svojim bićem u vjeri, želio je tu vatru zapaliti u svakom srcu. Zato je svoj svećenički poziv dodatno obogatio onim misijskim. Došao je i u  Bosnu gdje je 12 godina, suočavajući se sa preprekama i zamkama, bogumilima-paterenima propovijedao pravu kršćansku vjeru te ih ispunjen Duhom Svetim mnoštvo uspio vratiti na staze prave kršćanske vjere. Svoje misijsko poslanje nastavlja u Svetoj Zemlji. Upravo će tamo Sveti Nikola Tavelić doživjeti svoju mučeničku smrt za Kristovu Crkvu. 
Fra Jozo je istakao da nije primjereno reći da danas slavimo, budući se radi o mučeništvu. Moramo pokazati spremnost na potvrđivanje vjere, praksom. Ne sposobnošću slave, pokazivanja križa, nego spremnošću nositi svoj, a ne Isusov križ. Ići za križem naprijed. Sa svojim križem života. Ponesimo križ idući za njim – kazao je fra Jozo.

za RB: Mladenko Čavara


Nema komentara

Anketa

Ustavi