RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Široki Brijeg: Počeo treći Seminar folklora Hrvata u BiH

Napisano 18.07.2014. 15:21
Seminar folklora - Široki Brijeg

Rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Matice hrvatske u BiH Ljerka Ostojić u četvrtak je u hotelu ‘Đulić’ u Širokom Brijegu svečano otvorila treći Seminar folklora Hrvata u BiH kojeg organizira UHAKUD (Udruga hrvatskih amaterskih kulturno – umjetničkih društava) BiH.

Prisutnima se prvi obratio načelnik Općine Široki Brijeg Miro Kraljević, a nakon njega riječ su dobiliVelimir Pleša – generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru i počasni građanin Širokog Brijega, Mate Brzica – član Ureda gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je obećao i financijsku pomoć Seminaru, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru – Vedran Biokšić te ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH – Helena Lončar. Božji blagoslov nazočnima i za uspješan početak seminara udijelio je fra Dane Karačić koji je istaknuo veliku važnost ovog događaja kada je u pitanju očuvanje tradicije Hrvata u BiH.

Na seminaru, kojeg vodi Miroslav Šilić, sudjeluje preko 60 fokloraša iz BiH, Hrvatske i dijaspore u dvije skupine koje su odabrali za edukaciju: ples ili glazbala.

Polaznici koji se opredijele za glazbala biraju između tambura i tradicijskih glazbala (diple, lijerica, dvojnice, gusle i šargija).

Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: Izlaganje s terena (plesna predavanja), teorijska nastava o etnologiji koju će predavati stručnjaci s Odsjeka za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH, etnomuzikologiju, osnove glazbenog obrazovanja, scensku primjenu folklora, rad s izvornim folklornim skupinama, sviranje na tradicijskim instrumentima, odnosno glazbalima, i još mnoga druga zanimljiva predavanja koja su vezana za folklor.

Seminar završava u nedjelju, 20. srpnja 2014. godine završnim večernjim programom polaznika Seminara.

Jabuka.tv/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi