RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Struka poručila: Ovakva skulptura Marka Marulića ne zaslužuje biti pred Kosačom

Napisano 30.01.2016. 10:48

Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine i Društvo hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH organizirali su u četvrtak umjetnički performans i javnu raspravu o spomeniku Marku Maruliću ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače zbog nezadovoljstva estetskim rješenjem tog spomenika smještenog na jednoj od najvažnijih lokacija u Mostaru.

Na javnoj raspravi čija je tema bila "Zadovoljava li spomenik Marku Maruliću kriterije valorizacije uvjetovane značajem mjesta na kojem se nalazi?", čule su se ideje o uklanjanju spomenika i premještanju u park ili manje ugledno mjesto, do promjene imena kako ne bi asocirao na oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

 - Spomenik svojim izgledom ne ukazuje da je riječ o Marku Maruliću, niti se može čak pretpostaviti da je riječ o nekom renesansnom liku, kako po odjeći, tako i po  frizuri i fizionomiji – kazala je predsjednica Društva povjesničara i umjetnosti Hercegovine Tatjana Mićević - Đurić.

- Prema većini kriterija valorizacije, bilo vrednovanja javne skulpture, ili vrednovanja javnih spomenika u kontekstu prostora u kojem se nalazi, ovo ostvarenje ne zaslužuje biti tu- zaključila je povjesničarka Mićević Đurić.

- Ne bismo ispitivali lik i djelo velikoga književnika, nego je ovo odgovor na pogrešku koja je napravljena u smislu tehničke izvedbe i same lokacije – kazao je magistar kiparstva Dalibor Nikolić.

Podsjetimo, spomenik Marka Marulića je od trenutka kada je postavljen izazivao negodovanje u krugovima kulturnih radnika Mostara. Među brojnim zamjerkama su bile neprepoznatljivost, sporne proporcije tijela Marka Marulića te  uopće generalni dojam koji spomenik ostavlja. 

Inače, postavljanje kipa Marka Marulića u Mostaru je inicijativa Matice hrvatske Mostar i njezinog tadašnjeg predsjednika Josipa Muselimovića. Spomenik Maruliću, rad kipara Šime Vidulina, otkrili su Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara i Josip Urlić, dogradonačelnik Splita u ožujku 2005., što je značilo i početak kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske Mostar 2005.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi