RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svečano otvoreni 4. Posuški kamendani

Napisano 01.08.2014. 19:12
4. Posuški kamendani

Uz prigodan program pred predstavnicima struke, lokalne i županijske vlasti te okupljenim građanima, na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju danas su svečano otvoreni 4. Posuški kamendani.

U prototkolarnom djelu programa, popraćenim autohtonom gangom i guslama, prigodne govore održali su Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije, a čin otvaranja manifestacije ove godine je pripao Ivanu Lončaru, predsjedniku Općinskog vijeća općine Posušje.

Potom su uslijedila dva predavanja upriličena u posuškoj Kino dvorani. Prvo je održao Goran Glamuzina, na temu pradavnog okoliša i nastanka pločastih vapnenaca, dok je drugo naziva Kamen u arhitekturi-između tradicije i suvremenosti održao Pero Ćeskić.

Također, upriličena je projekcija promotivnog vizualnog materijala vezanog uz projekt Roof of rock, čiji je cilj uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje uporabnih smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru.

Njegovu promociju pripremili su predstavnici Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije, a projekt je odabran za sufinanciranje u okviru 2. poziva jadranskog prekograničnog programa, te udružuje 10 partnera iz 4 zemlje.

Novost ovogodišnjih Posuških kamendana je suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega i odjelom klesarske škole iz Posušja koja je iznjedrila kiparsku koloniju.

U deset dana, koliko je predviđen njen rad, nastat će umjetnička djela koja će postati dio trajne kulturne ostavštine posuškim ljudima i posuškom kraju.

 Uz njih, posjetitelji će svakodnevno na Trgu hrvatskih branitelja moći razgledati eksponate slikarstva na pločastom kamenu i fosile životinja iz pradavnog oceana Tetis-Hercegovine. Izložbu potpisuje Goran Glamuzina.

Također, ZU "Kreševski citrin" iz Kreševa, priredio je izložbu minerala, stijena te dragog i poludragog kamena. Tu su još i izložbe klesarskih djela amatera i samoukih klesara posuškog kraja, radovi klesarskih radionica, te predstavljanja gospodarstvenika. 

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi