RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Čitluku predstavljeno književno stvaralaštvo fra Franje Mabića

Napisano 17.10.2013. 11:33
U Čitluku predstavljeno književno stvaralaštvo fra Franje Mabića

U sklopu manifestacije ''Dani Matice hrvatske u Brotnju“ sinoć je u hotelu ''Brotnjo“ u Čitluku upriličeno predstavljanje književnog opusa poznatoga hercegovačkog franjevca, pisca i karitativnog djelatnika te zaljubljenika u hercegovačku tradiciju fra Franje Mabića, župnika na službi u župi Izbično kod Širokog Brijega.

Ovaj put fra Franjo Mabić se publici predstavio sa svoja tri najnovija djela (od ukupno do sada napisanih 30), a predstavljači su bili prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matica hrvatske (MH) Čitluk, koja je predstavljanje i organizirala, književnikKrešo Šegoprof. Kristina Pavković i sam autor.

U uvodnom izlaganju Stojić je govorio o samoj manifestaciji te o ukupnom književnom Mabićevu opusu, a večerašnji program nazvao je ''Večer s piscem“.

Kazao je kako se fra Franjo Mabić u svojim djelima oslanja na bogatu kulturnu i tradicijsku prošlost zapadne Hercegovine, a knjige piše jednostavnim i svima razumljivim stilom.

Napomenuo je kako je želio da fra Franjina knjiga bude 130 po redu u izdanju Matice hrvatske Ogranak Čitluk, ali je sve išlo ''kao podmazano“ pa je ipak ovo 129. knjiga koju u svojoj bogatoj izdavačkoj djelatnosti objelodanjuje ovaj ogranak MH.

O Mabićevoj knjizi ''Pripovijetke i događaji“ govorio je književnik Krešo Šego ističući njezinu vrijednost jer je pisana jednostavno i razumljivo pa je mogu čitati svi naraštaji – od najmlađih do najstarijih.

U njoj je izneseno bogato životno iskustvo samoga autora u njegovoj 30-ogodišnjoj svećeničkoj službi u raznim župama, a obiluje narodnim predajama, dok je srž svega ljubav koja prožima sva fra Franjina djela. Posebno je naglasio jednu Franjinu misao iz ove knjige koja glasi: ''Svećenikom je lako postati, ali bez molitve teško i ostati!“

Knjiga inače, istaknuo je Šego, obrađuje razdoblja I. i II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata pa sve do naših dana.

''Fra franjo je od zaborava oteo mnoge naše vrijednosti, a ako bih ovo njegovo djelo usporedio s nečijim stvaralaštvom, ono je najbliže pričama Stjepana Džalte“, kazao je Šego.

O fra Franjinoj knjizi ''Božje bilje oko nas“ govorila je prof. Kristina Pavković ističući kako je ova knjiga nastajala u tridesetogodišnjem autorovu hodu. U njoj je obrađeno 250 biljaka hercegovačkog podneblja, a ilustrirana je s više od 1 800 fotozapisa. Krasi je vizualnost, jednostavnost i dostupnost svakome čovjeku, kazala je predstavljačica te predstavila dvije biljke iz knjige: aptovinu, kao ljekovitu biljku i nadaleko poznati ružmarin.

Sam autor je u opširnome obraćanju govorio zašto je i kako počeo pisati svoja djela ističići kako ona nastaju u hodu, a najviše piše noću, tako da njegov pastoralni posao ne trpi.

Posebno se osvrnuo na svoju knjigu ''Tjestenine i rižoti“ naglašavajući kako se nikada nije mislio baviti kulinarstvom, ali je to došlo spontano, kada je napisao prvi recept, a onda je sve krenulo i nastala je knjiga u kojoj ima 119 recepata o jelima s tjesteninom i rižotom. Opširno je govorio i o ciklusu svojih knjiga ''Fratarska kuhinja“, ''Recepti iz fratarske kuhinje“ i ''Stara hercegovačka kuhinja“.

Izvedbom nekoliko glazbenih djela na flauti i gitari, ovu književnu večer uveličali su učenici Osnovne glazbene škole iz Čitluka, a nakon završetka programa posjetitelji su se mogli uvjeriti u kvalitetu jela s tjesteninom i rižotima koje je za ovu prigodu pripravio sam autor.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi