RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Večeras u Mostaru izvedba prve hrvatske opere u BiH

Napisano 15.03.2016. 13:06

Izvedba prve hrvatske opere u BiH bit će upriličena večeras u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, s početkom u 20 sati.

Opera "Diva Grabovčeva" nazvana je i nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, glazbeno-scensko je djelo u četrnaest slika i četiri čina. Autor glazbe je don Dragan Filipović, stihove (libreto) je napisao fra Ante Marić, dok aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik. S Akademskim zborom Pro musica u izvođenju ove opere sudjeluje i zbor Glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, a korepetitorica je Marijana Pavlović.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će dirigenti Domeniko Briški i Mladen Tarbuk, a sve pod paskom redateljice Jasne Žarić. Ulogu Dive Grabovčeve utjelovit će mezzosopranistica Monija Jatrak, a u ostalim ulogama su solisti: Davor Radić (otac), Anita Ljubić (majka), Monika Bule (Kata), Marija Škobić (Manda), Marijana Markotić (Jelena), Karlo Milićević (Arslanaga), Toni Nežić (Džaferbeg), Marijo Krnić (Tahirbeg), Mario Bevanda (Risto), Hrvoje Merdžo (Mane) te djevojke iz klape "Drača" (zajedno kao vile i pojedinačno kao vile Gorkinja, Izvorkinja i Jezerkinja). U operi sudjeluje i Komorni sastav Simfonijskog orkestra Mostar.

Opera "Diva Grabovčeva" prikazuje život djevojke katolkinje Dive Grabovčeve iz hrvatskog naroda, koja je u 17. stoljeću živjela u Bosni i Hercegovini za vrijeme turske vladavine. Zbog toga što je odbila udati se za turskog bega biva ubijena. Pokopana je na Vran-planini, a njezin grob je od tada do danas mjesto hodočašća.

Za operu vlada ogromno zanimanje, ali dostupnih ulaznica nema pa čak ni za dan poslije, 16. ožujka, kad će biti prva repriza.

U projekt "Diva" uključeno je 155 ljudi, od čega 115 pjevača.

Koncertna praizvedba spektakularne opere "Diva Grabovčeva" izvedena je u prošlu subotu u crkvi svetog Dominika u Dubrovniku.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi