RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vrhunski slikari na tradicionalnoj likovnoj koloniji u Neumu

Napisano 17.10.2013. 17:38
Vrhunski slikari na tradicionalnoj likovnoj koloniji u Neumu

Već petnaest godina za redom uz domaće umjetnike iz Neuma i Hercegovine, na umjetničkoj koloniji u Neumu svoj će doprinos dati još dvadesetak umjetnika iz Hrvatske koji će kroz nekolika radna dana stvarati vrijedna umjetnička djela, koja se mogu vidjeti na zajedničkoj izložbi u galeriji u crkvi "Gospe od Zdravlja" u Neumu.

Organizator XV. po redu kolonije je Muzej i galerija Neum, a punu podršku organizaciji i okupljanju umjetnika dala je općina Neum na čelu sa načelnikom dr. Živkom Matuškom.

Pozdravne riječi nazočnima ispred općine Neum izrekao je načelnik dr. Živko Matuško, istaknuvši da su kultura, kulturno naslijeđe i turizam pokretači općine Neum, i jedno bez drugog ne mogu. Zahvalio se svim sudionicima, koji iz godine u godinu doprinose održavanju ove Kolonije, koja svojim sadržajem i djelima koja tu nastanu ostavljaju neizbrisiv trag u Neumu. Za vrijeme boravka u Neumu poželio im je dobru inspiraciju i motivaciju te uspješan i ugodan rad, da bi u konačnici dobili i dobra djela.

Neum je jedinstven u svakom pogledu i svi oni koji su ovdje bili svjesni su te posebnosti, kazao je prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu te voditelj umjetničke kolonije, i dodao: „Svih petnaest godina druženja osjećamo potrebu kontinuiteta trajanja ove kolonije koja okuplja razne umjetnike, raznih stilova i poetika, a umjetnici se tu druže bez pritiska, spontano, svi su prijatelji. Na ovoj koloniji uhvatimo zanimljiv trenutak te svoj darovani talent prenesemo u sliku koja će zauvijek ostati. Sama činjenica da nas dolazi toliki broj i da željno iščekujemo dolazak na ovu koloniju, govori nam da se umjetnici istinski osjećaju kao dobrodošli gosti, a vi kao pravi domacini, i zbog toga Vam veliko hvala.“

Program otvorenja obogatio je svojim nastupom Zlatko Glavinić, svirajući za ovu prigodu na guslama, te članovi KUD-a Humski glas iz Neuma, koji su tradicionalnim plesom i pjesmom oduševili nazočne. Načelnik dr. Živko Matuško dobio je sliku sv. Mateja, u znak zahvalnosti i dobre organizacije kolonije koja se već dugi niz godina uspješno vraća u Neum.

Svi koji žele oplemeniti svoj duh kulturnim događanjima mogu doći i osjetiti kreativnu i stvaralačku atmosferu, ove umjetničke kolonije u hotelu Zenit, stoji u priopćenju.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi