RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tvorac neponovljive Bosne

Napisano 15.03.2011. 15:40

POVIJEST - 620 godina od smrti kralja Tvrtka I Kotromanića

Tvorac neponovljive Bosne

Tvrtko I uspostavio je granice tzv. Velike Bosne koja se prostirala od Zadra do Kotora

 

Piše: prof. dr. Enver lMAMOVIĆ, Sedmica, Dnevni avaz

 

Ovih dana navršilo se 620 godina od smrti velikog bosanskog velikana, kralja Tvrtka I. Uz Kulina bana, riječ je o najvećem vladaru i državniku kojeg je Bosna imala u svojoj tisućugodišnjoj povijesti. Tvrtko je bio taj koji je uspostavio granice tzv. Velike Bosne, koja se u njegovo doba prostirala od Zadra do Kotora, od Lima u današnjoj Crnoj Gori do Une, a onda od Save do Korčule i Hvara.

Ono što je za Hrvate kralj Tomislav ili za Srbe car Dušan, za Bosnu je to kralj Tvrtko. Obično se kaže - ono što je Kulin započeo završio je kralj Tvrtko 200 godina kasnije. A završio je i učinio mnogo toga. Sve ono što je Bosna bila i što jeste, djelo je tog velikog bosanskog sina. Tijekom 38 godina vladavine ne samo da je učvrstio Bosnu i uspostavio one državne granice koje nas i danas okružuju nego je od Bosne stvorio balkansku velesilu od koje su podjednako strepili i istočno i zapadno od njenih granica.

Da bi Bosnu učinio sigurnijom, Tvrtko je riješio da žarišta opasnosti trajno otkloni, pa je i sam prešao u protunapad. Tako su započela ona silna osvajanja koja su Bosnu pretvorila u najveću i najjaču balkansku državu u drugoj polovici XIV. stoljeća.

Za kratko vrijeme osvojeni su oblasti u Srbiji sve do Sjenice, a onda Primorje od Dubrovnika do Kotora. Na taj način Bosna je pomakla svoje istočne granice duboko u teritorij današnje Srbije i Crne Gore. Ovi i drugi uspjesi dali su Tvrtku povod da uzme titulu kralja. Krunisanje je obavljeno 1377. godine u Arnautovićima kod Visokog i Bosna je od tada umjesto banova imala kraljeve.
Nakon svih osvajanja njegova puna kraljevska titula je glasila: Kralj Srbije, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja.
Time je Bosna stekla moć i ugled kakav nije imala nikada prije, a ni poslije. Bosna je postala nezaobilazan faktor u političkom životu ondašnje Europe.
Tvrtko je uspješno vodio i unutarnju politiku. U njegovo vrijeme otvaraju se rudnici, grade ceste, podižu gradovi, razvija trgovina, pa je nastupilo blagostanje kakvog nije bilo od Kulinovih vremena. Bosna je počela kovati i zlatni novac, što je imalo za cilj da se pospješi vanjska trgovina.
Zadesila ga je nenadana smrt. Umro je sredinom ožujka 1391. godine u 52. godini. Tvrtkova smrt presjekla je zamah Bosne. Mada se još dugo održalo kraljevstvo, njegovo doba je bilo neponovljivo, što zbog nesposobnih nasljednika, što zbog promijenjenih političkih okolnosti, Bosna je vremenom gubila ono sto su stekli Tvrtko i njegovi preci, dok na koncu 1463. godine nije bila pregažena od Turaka.

Gradio luke i imao flotu
Da bi Bosna privredno bila što neovisnija, odnosno da bi se suzbio pomorski monopol Dubrovnika, Đenove i Venecije, Tvrtko je odlučio da sagradi vlastite luke i flotu. Na dijelu bosanskog primorja između Dubrovnika i Kotorskog zaljeva odabrana je najpovoljnija točka - ispred ulaza u Kotorski zaljev. Tu je sagradio prelijepi grad (današnji Herceg Novi) s izvrsnom lukom, trgom soli i drugim lučkim sadržajima.
Međutim, Tvrtko nije stao na tome. Podigao je još jednu luku, ali u dubini zemlje, na Neretvi. Bio je to Brštanik kod današnjeg Opuzena.Tu je podignuto i brodogradilište pa je s onim u Kotoru počeo raditi punom parom na izgradnji bosanske flote.


Ispiši
Ocijeni: 4.0
12058 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi