RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika
Rezultati pretrage

Tomo Šimić: Dokumenti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 1.34 Mb

Neke od tema zabilježenih u ovim diskusijama: 4.1 O političkim ciljevima i razlikama u Predsjedništvu BiH ; 4.2 Predsjedništvo BiH o sustavu vrijednosti "zapadne civilizacije" ;4.3 Hrvatski predstavnici osporavaju članstvo R. Delića u Predsjedništvu BiH ; 4.4 Stavovi predsjedništva BiH o uniji triju republika; 4.5 Predsjedništvo BiH o muslimanskoj ofanzivi u Srednjoj Bosni; 4.6 Paritet vlasti veliki je, ogroman ustupak; 5. Djelovanje Predsjedništva BiH u uvjetima bitno smanjene komunikacije između Sarajeva i drugih dijelova BiH, o neorganiziranosti sustava i tijela vlasti pod kontrolom tog istog Predsjedništva, o stvarnom mjestu donošenja svih bitnih odluka, o pregovorima s bosanskim Srbima za vrijeme opsade Sarajeva; 5.1. Odvojenost Predsjedništva BiH od "ostatka BiH i svijeta" te njihova nepripremljenost za nadolazeće događaje; 5.2. Ured Alije Izetbegovićeva mjesto je gdje se uistinu donose sve bitne odluke; 5.3. Pregovori bosanskih Muslimana i bosanskih Srba ; 5.4. Nepovjerenje članova Predsjedništva prema Republici Hrvatskoj te prema Hrvatima iz većeg dijela BiH, što dovodi do napada na srednju Bosnu; 5.5. Zašto je počeo rat u Srednjoj Bosni; 6. Djelovanja i podjele između muslimanskih članova Predsjedništva BiH; 6.1. Alija Delimustafić; 6.2. Sefer Halilović; 6.3. Rasim Delić...
Pročitajte više » | 09.12.2009. | Pregledano 1693 put(a)

Miroslav Tuđman, Ivan Bilić: Planovi, sporazumi, izjave o ustavnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine 1991. – 1995., 5.54 Mb

Opsežna zbirka svih relevantnih dokumenata o Bosni i Hercegovini ratnoga razdoblja, uključujući razne saborske i parlamentarne rezolucije, planove međunarodne zajednice poput Cutilheirovog, Vance-Owenovog,.., sporazume Bobana i Karadžića, Tuđmana i Izetbegovića, bilaterlane razgovore Izetbegovića i Karadžića o istočnoj Bosni itd.
Pročitajte više » | 22.05.2010. | Pregledano 6341 put(a)

Božo Žepić: Četiri modela društvenog preuređenja Bosne i Hercegovine, 95 Kb

Raščlana četiriju modela društvenoga preustroja BiH: građanske države, regionalizirane građanske države, triju nacionalnih republika i kantonalne države, s argumentima za i protiv, te prikazom pristaša i protivnika pojedinih predloženih modela.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 2210 put(a)

Anđelko Milardović: ZAPADNI BALKAN Pojam, ideje i dokumenti o rekonstrukciji Balkana u procesu Globalizacije, 1.02 Mb

Knjiga poznatog hrvatskog sociologa i politologa Anđelka Milardovića raščlanjuje poteze svjetskih sila (EU, SAD,..) koji smjeraju strpati Hrvatsku u njoj nepožljne regionalne asocijacije. Iz predgovora: «U sociologijskom i politologijskom smislu polazimo od teze da je hrvatsko društvo u procesu globalizacije i da će s tim povezani procesi uvelike odrediti njegovu budućnost. Budućnost središta ili periferije u europskom prostoru. Globalizacija podrazumijeva različite oblike integracija. Različiti oblici integracije imaju strategije. Strategija Europske unije prema zemaljama bivše Jugoslavije - minus Slovenija plus Albanija - izražena je pojmom zapadni Balkan. Hrvatsko je društvo svrstano pod kišobran zapadnoga Balkana, bez obzira na razvoj u odnosu na ostala društva ex-Jugoslavije minus Slovenija i plus Albanija, na utkane sredozemne i srednjoeuropske kulturne krugove, zahvaljujući političkim propustima hrvatske politike iz bliske prošlosti, ali i međunarodnim interesima i okolnostima. Unatoč tom svrstavanju izabralo je individualni, a ne kolektivni regionalni pristup, za koji je pristup potrebno normativno i praktično prihvaćanje i prakticiranja standardâ iz Agende 2000. i šire od nje. U kontekstu procesa globalizacije, knjiga pokušava odgovoriti na pitanje: Što je to zapadni Balkan? Odgovoru prethodi prikaz političkih ideja i inicijativa o rekonstrukciji prostora bivše Jugoslavije od godine 1993.-2000., koje su u znatnoj mjeri sukladne idejama zapadnog Balkana. .... Nadamo se da će izlazak ove knjige na svjetlo dana omogućiti bolje razumijevanje globalizacijskih procesa, ideja i projekata, te strategija i procesa koji uvelike određuju budućnost ovog prostora. Bez pretjerivanja se može reći da je ovo vrijeme preslagivanja, preuređenja, stvaranja nove političke slike, formatiranja novih odnosa koji će odrediti naše živote u idućih pedeset i više godina.Prema tomu, ti preformatirajući procesi nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, jer doista nije svejedno kako će nam izgledati budućnost za koju moramo biti svi odgovorni da bismo uopće bili slobodni.»
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 3210 put(a)

Tomislav Kesić: MIGRACIJE BOSANSKO- -HERCEGOVAČKIH HRVATA U RAZDOBLJU OD 10. DO 21. STOLJEĆA, 1.16 Mb

Dosad najpotpuniji prikaz etno-demografskih mijena Hrvata Bosne i Hercegovine kroz povijest. Obilno ilustrirarno zemljovidima, statistikama i tablicama.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 3568 put(a)

Ksenija Turković: Povjesničari u potrazi za istinom o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije u svojstvu vještaka pred ICTY- em, 492 Kb

Studija profesorice Zagrebačkoga sveučilišta o ulozi eskpertnih svjedoka, napose povjesničara, u procesima Haaškoga tribunala Analizirana je njihova stručna pouzdanost i potencijalna politiziranost. Na hrvatskom i engleskom.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 1960 put(a)

Mladen Ančić: Izgledi Bosne i Hercegovine u svjetlu iskustva raspada Jugoslavije, 304 Kb

Raščlamba i prikaz studija o opstojnosti BiH, epitomizirana autorovim sudom.» Može li se o Bosni i Hercegovini govoriti kao “Jugoslaviji u malom”, koja je osuđena prijeći isti put koji vodi k raspadu? Osim uopćenoga odgovora po kojemu u povijesnome gibanju nema predodređenosti (i Jugoslavija se mogla održati, pod uvjetom da su akteri birali drugačije dugoročne ciljeve), odgovor bi ukratko glasio: položaj i izgledi BiH lošiji su od onih Jugoslavije, pa se susljedno tomu o njoj i ne može govoriti kao “Jugoslaviji u malome” «
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 1488 put(a)

Davor Marijan: Bosna i Hercegovina 1991.-1995. – u godinama nesvršenog rata, 846 Kb

Prikaz tijeka ratovanja u Bosni i Hercegovini, uz rušenje popularnih mitova o velikom angažmanu HV u ratu Muslimana i Hrvata, «dogovorenom ratu» itd.. Uvodni citat:» Valja napomenuti da je HVO u BiH bila vojska s najvećim stupnjem pripadnika druge nacionalnosti, iako se to konstantno prešućuje i negira.»
Pročitajte više » | 04.02.2010. | Pregledano 4842 put(a)

Mladen Ančić: Što je Bosna bez Hercegovine ?, 307 Kb

Analiza i prikaz modernih nacionalno-teritorijalnih aspiracija triju nacija u BiH, počesto potkrjepljivanih pseudoznanstvenim interpretacijama povijesti srednjovjekovne bosanske države
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 1850 put(a)

Alija Izetbegović: Islamska deklaracija, 610 Kb

Najpoznatiji političko-programski spis vođe Bošnjaka-muslimana. Sa stranice http://www.slobodanpraljak.com/
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 2852 put(a)

Ivo Lučić: Osobni osvrt na razvoj i stanje elita u Bosni i Hercegovini, 301 Kb

Raščlana stremljenja nacionalnih elita u suvremenoj Bosni i Hercegovini. Iz časopisa «Status».
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 1887 put(a)

RATNI ZLOČINI SRPSKIH SNAGA NAD HRVATIMA I MUSLIMANIMA U BOSANSKOJ POSAVINI, 1.6 Mb

Opis i popis ratnih zločina srpskih snaga nad Hrvatima i Muslimanima-Bošnjacima u Bosanskoj Posavini 1991.-1995. Preuzeto sa stranice http://www.hic.hr/ratni-zlocini/b-h/index-bh.htm
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 2056 put(a)

Mirjana Kasapović: Metodološki problemi kritike konsocijacijske demokracije u Bosni i Hercegovini, 187 Kb

Sažet prikaz sporova potaknutih autoričinom knjigom «Bosna i Hercegovina: podijeljeno društvo i nestabilna država». Model konsocijacijske ili sudruštvene demokracije, na snazi u Nizozemskoj, Belgiji, Austriji i još nekim pluralnim društvima, našao se na udaru bošnjačko-muslimanske ideologije forsiranja unitarne države po načelu jedan čovjek-jedan glas.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 2671 put(a)

Dubravko Lovrenović: O historiografiji iz Prokrustove postelje (Kako se i zašto kali(o) bogumilski mit), 517 Kb

Polemika povjesničara Dubravka Lovrenovića i akademika Muhameda «Tunje» Filipovića, koju najbolje ilustriraju riječi iz uvoda u tekst: Slučaj akademika Muhameda Filipovića bizaran je slučaj balkanskoga intelektualca u službi političko-hegemonijalne propagande. Uznemirujuće je to da je osim iznimki izbrojivih na prste jedne ruke bogumilski mit u bošnjačkim intelektualnim krugovima javno ili prešutno stekao status «dogme» i da kao takav – nepristupačan znanstvenoj kontraargumentaciji – pogubno utječe na ionako višestruko nagriženu bosanskohercegovačku društvenu koheziju.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 4048 put(a)

Noel Malcolm: Povijest Bosne, 1.79 Mb

Najpoznatiji svjetski povijesno-publicistički sažetak bosansko-hercegovačke prošlosti zaključno do 1993. Unatoč stanovitim zamjerkama autorovom ne do kraja uravnoteženomu pristupu (recenzija je dana i na stranici http://www.hercegbosna.org/ostalo/recenzije.html ), do sada najpristupačniji prikaz najvećega dijela BH povijesti.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 2716 put(a)